13 aplicaţii utile pentru Google Chrome

13/03/2011
Folosesc Chrome ca browser default pentru ceea ce accesez online. Am fost utilizator de Firefox şi Opera. Pe primul l-am lansat pentru că devenise prea lent şi complicat, pe al doilea pentru că la vremea respectivă nu suporta extensii. 
Chrome este alegerea mea deoarece are trei atuuri extrem de importante:
viteză în randarea paginilor web;
simplitate;
extensiile
Ca utilizator de twitter şi facebook căutam o soluţie să le îmbin într-un mod armonios. TweetDeck pentru pc o fi interesantă, dar mă interesează să nu ies din browser când citesc ultimele tweeturi, etc. Polivalenţa Chrome este dată de extensii şi modul rapid de instalare sau gestionare. 
Apropo, Internet Explorer nu îl accesez nici măcar din curiozitate deşi despre versiunea 9 am citit multe lucruri de bine. Safari nu rulează chiar brici pe sistemele de operare cu Windows, RockMelt mi se pare prea încărcat. 
Acum să trec în revistă o serie de aplicaţii interesante. Primele le am şi eu, iar de fiecare dată când reinstalez sistemul de operare pe pc sau atunci când am un laptop în teste, imediat le pun ca să am un browsing cât mai confortabil şi util. 
1. Speed Dial – Opera a venit cu această funcţie şi o extensie în Chrome îţi permitre să setezi un panou cu siteurile sau blogurile favorite. 
2. Chromed Bird – pentru a citi ultimele noutăţi de pe twitter şi a posta direct din browser când găsesc lucruri noi şi interesante. Poţi urca şi o imagine, iar linkurile sunt scurtate cu bit.ly. 
3. Awesome Screenshot – pentru momentele în care vreau să prind şi editez în viteză un screenshot direct din browser. Opţiunile cu care vine sunt destul de exhaustive şi nu prea mai ai nevoie să instalezi un program dedicat pe pc. 
4. PageRank – mai mult pentru fun sau distracţie. Ştiu că nu mai contează prea mult page-rankul în ce priveşte un site ca în perioada anilor trecuţi. Utilă pentru bloggeri şi cei ce administrează siteuri. 
5. RSS Subscription Extension – pentru cei care vor să îşi lărgească readerul în care adună informaţiile cele mai noi din diverse surse. Spre exemplu să zicem că aţi dat de un blog nou şi vreţi să vă abonaţi la el, un gest din bara de sus vă desparte de punerea lui în reader. 
6. AdBlocker – cea mai downloadată extensie din Chrome şi printre cele mai apreciate din Web Store. Presupun că v-aţi săturat de zecile de bannere ce vă îngrădesc accesul la informaţie pe siteurile gen realitatea.net, gsp.ro, go4it.ro, etc, etc. AdBlocker le blochează şi puteţi seta dacă vreţi pe anumite pagini să intervină sau nu în ce priveşte bannerele. Când am instalat-o acum multe luni pentru prima dată a avut un rol important în încetinirea browserului şi am ales-o să o dezinstalez. Acum văd că funcţionează şi mai bine. 
7. Yahoo! Messenger – pentru cei care mai utilizează messengerul celor de la Yahoo! care de curând au pagină şi în limba română (grăbiţi-vă să vă înregistraţi adrese de mail care să se termine în arond yahoo.ro :)). 
8. Coolirisdacă vă plac animaţiile 3D şi vreţi un browser care să meargă pe această idee. Pe peretele 3D pot fi afişate imagini sau conţinutul unor siteuri web. Funcţionează ok şi dacă aveţi un desktop sau laptop performant având nevoie de hardware-ul calculatorului. Din păcate a avut un mic lag deşi calculatorul de pe care tastez este extrem de puternic. 
9. Google Mail Checker – presupun că aveţi o adresă de mail pe gmail şi este cea de bază. Direct din browser vă sunt oferite detalii cu privire la primirea unor noi mailuri. 
10. Google Chrome to Phone Extension – îţi permite să trimiţi linkuri, hărţi sau texte cu numere de telefon către telefonul tău. Este o singură condiţie. Să fie un telefon cu Android pe post de sistem de operare. Ştiţi că în Android Market puteţi instala o aplicaţie direct pe telefon deşi faceţi browsing de pe pc. 
11. TV Chrome – peste 2.800 de posturi tv organizate pe ţară şi regiune. Sunt 7 posturi şi din România, Antena 1 este cel mai cunoscut de pe acolo. Până la urmă nu este o aplicaţie utilă, când intri pe net vrei să scapi şi de tv. Cel puţin mie aşa mi se întâmplă. 
12. Feedly – ai un fel de site cu informaţie creată după dorinţele tale. De fapt îţi citeşti readerul într-un mod şi mai plăcut, personalizat. Văd că acum este şi mai bine pusă la punct cu consum de resurse redus. 
13. Bit.ly – cel mai cunoscut „scurtător” de linkuri. Este nevoie să aveţi un cont şi apoi puteţi constata cât de influent sunteţi în ce priveşte linkurile scurtate cu bit.ly oferindu-vă o groază de statistici. 
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.