Canon EOS R – primul mirrorless full frame al companiei a fost lansat în România

06/11/2018

Canon EOS R a fost anunțat încă de la început de septembrie, iar eu l-am văzut pentru prima dată la Photokina. Pe data de 1 noiembrie 2018 a avut loc lansarea din țara noastră și atunci am avut ocazia să mă întâlnesc din nou cu primul aparat foto mirrorless full frame al companiei.

Numărul de participanți la eveniment a fost foarte ridicat, așa că nu am avut decât 3 – 4 minute la dispoziție să-l studiez pe Canon EOS R. Practic, un scurt hands-on cu ceea ce Canon a promovat ca fiind viitorul companiei. Iar acesta este primul semn al direcției în care, cel mai probabil, Canon își va dezvolta următoarele produse.

Odată cu EOS R a luat naștere nu numai un aparat foto mirrorless, ci și o nouă montură – RF, cu noi obiective ce momentan sunt compatibile doar cu această cameră. Canon EOS R este lansat de ceva timp, așa că cei pasionați știu deja toate detaliile și specificațiile. Eu vreau doar să subliniez câteva aspecte pe care le-am reținut ca fiind importante după evenimentul de lansare din țara noastră:

  • Senzorul full frame de 30.3 Megapixeli de pe Canon EOS R are la bază senzorul de pe Canon EOS 5D Mark IV. Au fost însă operate multiple ajustări și optimizări pentru compatibilitate atât cu noua montură și noile obiective RF, cât și cu deja consacratele obiective EF și EF-S;
  • Ceea ce ne aduce la al doilea punct – Canon EOS R nu este compatibil doar cu obiectivele RF, ci și cu cele EF și chiar EF-S, folosind adaptorul opțional. Ăsta mi se pare cu adevărat un plus imens, întrucât poți trece pe full frame chiar și cu obiective EF-S, ce erau până acum compatibile doar cu aparatele Canon cu senzor APS-C. Așadar, în cazul în care nu-ți doreai să schimbi o întreagă colecție de obiective Canon EF-S spre a face pasul către full frame, acum o poți face extrem de simplu cu Canon EOS R și adaptorul special de montură ce face trecerea de la EOS RF la EOS EF / EF-S. Singurul dezavantaj al folosirii unui obiectiv Canon EF-S pe EOS R este dat de crop-ul făcut automat la 11.6 Megapixeli, datorat cercului mai mic al imaginii lentilelor EF-S;
  • Sunt trei adaptoare de obiective pentru Canon EOS R. Primul este unul simplu, ce face doar trecerea de la montură EF sau EF-S la RF. Al doilea aduce în plus posibilitatea de a adăuga chiar în adaptor fie un filtru cu densitate neutră variabilă (V-ND), fie un filtru de polarizare circular (C-PL). Ultimul tip de adaptor integrează un inel de control, ce poate fi personalizat spre a îndepli regla anumiți parametrii, precum deschiderea diafragmei, timpul de expunere, sensibilitatea ISO şi compensarea expunerii.

Așa cum am spus câteva paragrafe mai sus, de mai multe ori în cadrul evenimentului s-a pus accentul pe ”viitor”. Asta înseamnă, din punctul meu de vedere, că EOR R și noua montură RF reprezintă doar începutul unei noi ere pentru Canon, urmând ca tot mai multe produse să fie lansate în această gamă.

Aștept la test un exemplar Canon EOS R și atunci voi prezenta toate detaliile despre acest aparat revoluționar pentru Canon.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.