TP-Link Deco M5 – review

15/01/2019

TP-Link Deco M5 este primul sistem de tip mesh testat pe Gadget.ro. Un astfel de sistem este format din mai multe unități și oferă o acoperire largă. Sunt recomandate pentru cei ce stau la casă sau în apartamente cu 3 – 4 camere, locuri în care un router wireless nu s-ar descurca de unul singur și ar avea nevoie de un amplificator de rețea.

TP-Link Deco M5 se dorește a fi o propunere de buget, un sistem format din două unități ce acoperi o suprafață de până la 350 mp. Un alt aspect ce merită a fi menționat de la bun început, include un antivirus valabil pentru 3 ani și orice dispozitiv conectat este protejat de pericolele din online (de la console conectate și până la camere de supraveghere, telefon mobil, laptop etc).

Specificații

Design

În pachet dați de cele două unități ce formează sistemul mesh, manual cu instrucțiuni de utilizare, cablu cu RJ-45 la ambele capete, încărcător pe jack proprietar pentru fiecare unitate în parte.

Sunt identice, cu 2 x RJ-45 și suport pentru viteze de până la 10 / 100 / 1000 Mbps pe fir. Măsoară 120 x 38 mm, au formă rotundă, îmbrăcate în plastic alb și cu răcirea ce se face pe la bază. Sunt 4 elemente ce ajută la poziționarea pe orice suprafață. Butonul de reset se află la bază, spre margine. Jack-ul de încărcare se află lângă cele două porturi RJ-45.

În ce privește LED-ul din partea superioară:

LED galben – proces de pornire;

LED albastru intermiten – gata pentru setare;

LED roșu – problemă în procesul de setare;

LED verde – sistemul funcționează în condiții optime.

Nu sunt prea multe de spus ca design și las imaginile ce însoșesc articolul să vorbească de la sine. Cert este că TP-Link Deco M5 se potrivește într-o casă modernă.

Hardware și interfață

Nu insist prea tare pe partea hardware, un procesor Qualcomm quad-core cu 256 MB RAM și 32 GB memorie flash. Este cumva în linie cu ce te aștepți la un sistem ce costă 7 – 800 lei. Nimic ieșit din comun.

Una dintre cele două stații trebuie conectată la router. Recunosc că în ignoranța mea am crezut că sistemul mesh este independent. Este nevoie și de un router puternic care să pună în valoare un sistem precum TP-Link Deco M5.  Greșeală majoră din partea mea, funcționează și independent.  Întradevăr, funcționează și conectat la un router, dar cablul de internet merge a fi inserat direct și în una dintre stațiile mesh-ului. Conexiunea între stație și router se face printr-un cablu RJ-45 la ambele capete, găsiți unul în pachet. Precizez că eu l-am testat în conexiune cu un router. 

Trebuie să începeți procesul de setare când LED-ul de pe Deco M5 pulsează albastru, când este galben se află în procesul de pornire / bootare. Setarea se face cu ajutorul unei aplicații de Android / iOS. Am făcut setările pe Android, iar aplicația se numește TP-Link DECO. Are 38.04 MB. De precizat și aici, conexiunea inițială între smartphone și stația Deco M5 se face pe bluetooth 4.2, vă invită în procesul de setare să-l activați etc.

Aplicația în sine mi se pare destul de simplă, bine pusă la punct, intuitivă în procesul de setare cu suficient de multe detalii și pentru o persoană aflată la început de drum. Nu-ți trebuie cine știe ce cunoștințe tehnice.

Deco M5 recunoaște automat ce tip de conexiune la internet folosești și te ajută să creionezi o rețea wireless nouă, setezi o denumire și o parolă. Asignarea celei de-a două unități se face simplu și clonează setările făcute la prima unitate șamd.

Nu ai opțiunea în a accesa setările și pe PC. Păcat că nu s-au gândit să facă treaba până la capăt, iar unui geek să-i ofere un plus pe partea de setări, personalizare etc. Apropo, în aplicația TP-Link Deco se găsesc funcții precum QoS – Quality of Service și setezi ca un dispozitive să fie prioritar în ce privește conexiunea la internet, poți să activezi antivirusul încorporat dezvoltat de către Trend Micro / licență pe trei ani, să accesezi controlul parental etc. Primești câte o notificare pe smartphone când un nou dispozitiv se conectează la rețea. Au inclus și un test de viteză prin Ookla SpeedTest pentru cei dornici să afle detalii în acest sens.

Concluzia la acest capitol: setări făcute în mod simplu și interfață aerisită cu opțiuni basic, fără posibilitatea în a customiza sistemul mesh de pe PC.

Performanță

Samsung GALAXY Note9 – 345 Mbps la download și 352.5 Mbps la upload printr-un test făcut în aplicație. Pe SpeedTest în mod separat nu a obținut peste 300 Mbps la download, aveți o suită întreagă în screenshot ca să vedeți cum s-a comportat. Până la urmă a scos rezultate decente, nu neapărat spectaculoase.

ASUS ROG G551 pe Wi-Fi n în 5 GHz – 111.46 Mbps la download și 163.78 Mbps la upload – rezultat excelent în opinia mea.

Dell XPS 15 pe Wi-Fi ac – 172.42 Mbps la download și 361.15 Mbps la upload. Viteza obținută la upload mă face optimist și să spun că se pot obține rezultate și mai bune pe download, cu siguranță.

ASUS ROG G551 pe fir – 414.71 Mbps la download și 390.70 Mbps la upload. Recunosc că aici mă așteptam la rezultate mai bune, o mică decepție.

Preț

TP-Link Deco M5 2pack – 709 lei;

TP-Link Deco M5 3pack – 1099 lei;

Concluzii

Un element important la un astfel de sistem este acoperirea. Nu m-am mutat încă la casă ca să-l văd la lucru și să trag o concluzie cu adevărat. Locuiesc într-un apartament de 40mp și un simplu router wireless este mai mult decât suficient.

TP-Link Deco M5 se adresează celor ce stau la casă și caută o soluție de acoperire a întregului spațiu cu un semnal wireless puternic. Vorbim de o soluție ce plusează și pe partea de simplitate în utilizare, design ce se integrează în spațiul unei case moderne etc.

TP-Link Deco M5 acoperă până la 350mp în opinia producătorului în ediția cu 2 unități, iar cu trei stații urcă la 480 mp. O singură unitate ar fi suficientă pentru aprox. 140 mp. 

PRO

  • design modern;
  • simplitate în utilizare;
  • promisiunea de acoperire cu semnal wireless bun a unui spațiu mare;
  • performanțe bune;
  • antivirus încorporat + QoS și Control Parental.

CONTRA

  • nu există posibilitatea în a seta sistemul de pe un PC, doar de pe dispozitiv cu Android sau iOS;
  • faptul că antivirusul încorporat presupune plata unei licențe după trei ani;
  • puține porturi RJ-45 / unitate.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.