Căști in-ear Razer Hammerhead USB-C ANC – review

12/02/2019

Ultimele căști pentru care am scris o recenzie au fost, ca și cele de azi, tot unele cu anulare activă a zgomotului de fond. Însă asemănările între Sony WH-1000XM3 și Razer Hammerhead USB-C ANC se opresc doar la funcția ANC. În rest, totul este diferit, așa cum vom descoperi mai departe.

Specificații pentru căștile Razer Hammerhead USB-C ANC

  • Difuzor dinamic cu tehnologie dual driver și Balanced Armature;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20.000 Hz;
  • Impedanță: 32 ± 15% ohm;
  • Sensibilitate: 110 ± 3 dB (Max SPL);
  • Microfon: omnidirecțional, sensibilitate 100 – 10000 Hz, sensibilitate 40 ± 3 dB @ 1 kHz, signal-to-noise ≥ 58 dB
  • Conectivitate: USB Type-C, lungime cablu 1.2 metri;
  • Sistem ANC (Active Noise Canceling) de anulare activă a zgomotelor de fond;
  • Greutate de aproximativ 21 grame.

Design

Încep acest capitol așa cum am făcut-o și în cazul smartphone-ului Razer Phone 2 și apreciez din nou modul în care Razer își ambalează produsele. Cutia în care vin căștile Razer Hammerhead USB-C ANC mai conține și o husă, trei perechi de dopuri din silicon, o pereche de dopuri din spumă  / burete cu memorie și un ghid de utilizare rapidă.

Husa de transport este dintr-un material precum neoprenul. Este moale, plăcută la atingere și suficient de încăpătoare, în ea au loc nu doar căștile, cât și toate perechile de dopuri din pachet. Acestea pot fi puse într-un spațiu separat, din plasă cu bandă elastică la capăt.

Husa prezintă o agățătoare tip carabină și denumirea producătorului pe partea frontală. Fermoarul se deschide pe mare parte din circumferința husei.

Pe lângă dopurile gata montate pe căști, mai găsim încă trei perechi din silicon, de diferite mărimi.

Odată ce găsești perechea potrivită pentru tine, descoperi că Razer Hammerhead USB-C ANC sunt foarte comode, chiar și după ore bune de purtare nu le simți deranjante în urechi.

Tot în cutie, într-un ambalaj separat, mai găsim o pereche de dopuri din burete sau spumă cu memorie. Acestea au o mărime universală, își propun să se potrivească indiferent de urechea utilizatorului.

Pentru mine nu au fost la fel de comode precum cele din silicon. Buretele este foarte moale, dar în urechea mea se comprima la maxim și ajungeam să simt direct plasticul tare al căștilor.

Dopurile din burete se laudă că ar izola pasiv mai bine zgomotele din afara căștilor. Eu nu am simțit nicio diferență.

Căștile Razer Hammerhead USB-C ANC sunt cu siguranță printre cele mai bine fabricate pe care le-am întâlnit până acum. Asta atunci când le compar cu alte căști de tip in-ear, desigur. Mare parte din cască este fabricată din aluminiu, doar zona ce intră în ureche este din plastic. Totul pare foarte bine construit, solid.

Pe partea exterioară a fiecărei căști este o zonă cu logo-ul Razer ce se iluminează în verde atunci când căștile sunt conectate la dispozitivul mobil cu ieșire pe USB Type-C.

Razer Hammerhead USB-C ANC arată extrem de bine atunci când logo-ul se aprinde.

Cablul căștilor este îmbrăcat în material textil țesut până în modulul unde se firul se desparte în două. De acolo, cablul este din cauciuc. Oricum ar fi, ranforsat cu țesătură sau din cauciuc, firul se încurcă destul de rapid și nici de desfăcut nu este prea ușor.

Atât modulul cu butoane de control, cât și microfonul de pe cablul din dreapta, sunt din metal.

Pe modulul de comandă sunt 4 butoane. Trei sunt pe o latură, cele pentru reglarea volumului și cel Play/Pause, iar pe lateral este butonul de activare / dezactivare a funcției ANC. Când anularea activă a zgomotelor de fond este pornită, se aprinde un LED albastru.

Razer Hammerhead USB-C ANC sunt cu adevărat niște căști speciale din punct de vedere al designului. Construcția, dar și materialele folosite sunt de cea mai bună calitate, absolut nimic de reproșat.

Sunet

Să vorbim în primul rând despre funcția de anulare activă a zgomotelor de fond. Razer Hammerhead USB-C ANC își proun să analizeze sunetele din exteriorul căștilor și să emită în difuzoare unde sonore în contra partidă cu acestea.

Din păcate, nu sunt diferențe prea mari între ceea ce auzi cu ANC oprit față de momentul când activezi această funcție. Și când spun că nu sunt diferențe prea mari, vreau să spun că doar frecvențele joase sunt atenuate, în nici un caz anulate. Orice spectru mediu sau înalt ajunge în urechea ta la fel ca atunci când ANC-ul este dezactivat.

Din fericire, Razer Hammerhead USB-C ANC te izolează pasiv foarte bine față de sunetele externe, așa că ANC-ul este doar un bonus, să zicem. Când pornești muzica, oricât de încet, nu prea mai auzi mare lucru din afara căștilor. Este oarecum ceva normal pentru o pereche de căști in-ear.

Acum nu spun că ANC-ul nu face nimic, ci că atenuează doar spectrul de frecvențe joase, doar sunetele constante, și nu reprezintă o funcție ce face cu adevărat diferența. ANC-ul funcționează, dar nu impresionează. Cam așa ar trebui caracterizată această funcție pe Razer Hammerhead USB-C ANC.

Acum să trecem la sunet. Conectezi căștile Razer Hammerhead USB-C ANC la portul USB Type-C al smartphone-ului și dai drumul la muzică. Dar atenție! Nu toate smartphone-urile recunosc direct căștile. În cazul meu, cu OnePlus 6T a mers fără alte setări, dar cu Sony Xperia XZ nu au funcționat direct. A fost nevoie să intru în setările telefonului și să activez funcții de genul OTG, în care portul USB Type-C să asigure alimentarea cu energie a căștilor. Fiecare smartphone cu Android s-ar putea să aibe setări diferite în meniu.

Am testat căștile cu melodiile de test pe care le redau în cazul oricăror căști, spre a face diferența. La Razer Hammerhead USB-C ANC am observat din prima că bass-ul nu este prezent precum ar trebui. Frecvențele joase sunt lipsite de punch și nu doar atât. Bass-ul nu doar că nu este adânc (nici nu prea este posibil la căștile de tip in-ear), dar este chiar suprimat de-a binelea.

Apoi, nici frecvențele înalte nu mi s-au părut a fi cele mai fine. Sunt acolo, destul de bune, dar nimc impresionant.

Pe medii, Razer Hammerhead USB-C ANC se descurcă cel mai bine. Doar că uneori, în melodiile complexe, gen rock, diferențierea frecvențelor nu este cea mai exactă.

Bine, analiza sunetului de până acum și toate afirmațiile de mai sus le-am făcut ținând cont de prețul acestor căști. Dacă ele ar fi fost la o treime din costul afișat momentan, altfel ar fi stat treaba. Atunci aș fi putut spune că avem parte de o calitate corectă.

Unde însă căștile stau foarte bine este la volumul maxim oferit. Nu cred că vor exista nemulțumiți din această direcție, mai ales că nici la 100% din capacitate nu apare nici cea mai mică distorsiune.

Preț

Căști in-ear Razer Hammerhead USB-C ANC – 99 de dolari, preț recomandat pe site-ul Razer. La momentul publicării acestui review nu le-am găsit listate în oferta vreunui retailer on-line de la noi din țară.

Concluzii

Razer Hammerhead USB-C ANC arată foarte bine, au un design plăcut, sunt construite excelent și aduc direct din pachet toate accesoriile de care ai nevoie. Totuși, pentru prețul lor, nu reușesc să ofere un sunet pe care să-l poți aprecia. Nu-i nimic tocmai rău, dar nici nu pot spune că un utilizator exigent va fi mulțumit de ele.

Cu atât mai mult cu cât aceste căști se laudă cu funcție de anulare activă a zgomotelor de fond. Este vorba mai degrabă despre o atenuare a frecvențelor joase și cam atât.

Termin recenzia cu cele mai importante plusuri și minusuri pentru căștile in-ear Razer Hammerhead USB-C ANC:

PRO

  • construcție la cel mai înalt nivel calitativ, absolut nimic de reproșat;
  • design plăcut, logo-ul Razer iluminat în verde atrage imediat atenția;
  • husă din neopren și multe perechi de dopuri direct în cutia de retail.

CONTRA

  • funcția ANC nu anulează zgomotele externe, ci doar le atenuează pe cele de frecvență joasă;
  • calitatea generală a sunetului nu se ridică la nivelul prețului căștilor.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.