Huawei P Smart 2019 – review

20/02/2019

În momentul în care prețul nu reprezintă un criteriu în alegerea telefonului preferat, te îndrepți în mod natural către ultimele flagship-uri ale companiilor mari. Pentru cei care caută un cât mai bun raport între cost și specificații, există smartphone-urile mid-range. Găsirea celui mai bun model aici este ceva mai complicată.

Dar ce facem când banii sunt limitați, dar, cu toate astea, ne dorim specificații cel puțin decente. În urmă cu doar 2 – 3 ani era greu să găsești așa ceva, însă în utlima vreme tot mai mulți producători au adus telefoane interesante în zona entry level.

Despre un astfel de smartphone o să vorbim azi, chiar dacă momentan prețul nu-l încadrează tocmai în categoria de bază, ci mai degrabă către segmentul superior entry level sau inferior mid-range. Însă, chiar și așa, raportat la specificațiile din fișa tehnică, Huawei P Smart 2019 nu arată deloc rău. Să vedem cum se descurcă în viața reală.

Material video

httpvh://youtu.be/82Hw-GSPChw

Specificații pentru Huawei P Smart 2019:

Specificatii Huawei P Smart 2019

Design

Cutia de retail conține telefonul, încărcătorul pe USB, cablu microUSB – USB 2.0, căști, agrafă pentru slotul sim, plus câteva pliante cu diferite informații.

Huawei P Smart 2019 arată deosebit în poze sau clipuri video, dar în realitate, odată ce începi să-l analizezi atent, înțelegi unde s-au făcut primii pași în a se obține prețul scăzut. Deși carcasa pare a fi fabricată în mare parte din sticlă, avem de fapt numai plastic.

Exemplarul primit de noi a fost în culoarea Aurora Blue, ce propune o trecere graduală de la o nuanță de turcoaz către partea superioară, la un albastru închis, cu tentă mov, către bază. În funcție de cum cade lumina pe spatele dispozitivului, se produc reflexii interesante.

Plasticul lucios ce-și dorește să imite sticla (și reușește destul de bine asta) adună însă amprentele și urmele degetelor într-un ritm susținut. Oricât de curat ai fi pe mâini nu ai cum să nu lași urme inestetice pe carcasa lui Huawei P Smart 2019. Dar cel mai grav este că plasticul carcasei se zgârie imediat, nu trebuie să faci vreun ”efort” pentru asta. O husă de protecție este recomandată pentru Huawei P Smart 2019.

Construcția smartphone-ului este destul de bună, dar nu impresionează din nicio direcție. Nu se simte foarte solid, flexează ușor când îl strângi mai tare în mână, dar nu scoate niciun fel de sunet, nu scârțâie deloc. Calitatea de fabricație nu reușeșete să creeze impresia unui produs mai scump decât este în realitate.

În rest, telefonul propune un design deja clasic. Colțurile sunt rotunjite, iar spatele este ușor curbat către margini. Asta, la pachet cu lățimea redusă, îl face pe Huawei P Smart 2019 foarte ușor de folosit cu o singură mână. Chiar dacă gripul dat de plasticul lucios nu este grozav, dimensiunile și greutatea scăzute îl fac să nu alunece prea ușor din mână.

Mi-a plăcut că modulul camerei principale duale nu iese deloc în relief față de profilul general al telefonului. Decât inelul de plastic ce-l înconjoară este ceva mai ieșit în afară, iar asta înseamnă că lentilele sunt cât de cât protejate când telefonul este așezat pe o suprafață orizontală.

Ecran și sunet

Ecranul de tip IPS al lui Huawei P Smart 2019 adoptă trendul cu aspect wide, dar și breton. Avem o diagonală de 6.21 inch, raport de 19.5:9 și rezoluție de 2340 x 1080 pixeli. Notch-ul este de tip dewdrop, în viziunea Huawei, adică este de tip picătură de rouă! OK… Important este că are dimensiuni reduse și nu deranjează vizual. Cel puțin mie nu mi s-a părut deloc intruziv, foarte ușor de ignorat.

Display-ul este unul de bună calitate, mai ales când ne raportăm la preț. Primim culori vii, plăcute, un contrast bun și o luminozitate maximă suficient de ridicată. În lumină naturală puternică lizibilitatea are de suferit, dar nu-i nimic grav. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, nici către extreme nu se pierde deloc din calitatea imaginii.

Există mai multe setări pentru afișaj și aici nu mă refer doar la modul de reglare a culorilor și a balansului de alb sau la ”ascunderea” bretonului. Există chiar și opțiunea de a scădea rezoluția nativă a ecranului, la una HD+ 1560 x 720 pixeli.

Din păcate sunetul extern nu se ridică la înălțimea ecranului. Nu primim nici o calitate acceptabilă și nici un volum maxim prea ridicat. Nu are rost să spun mai multe, fiindcă nu am ce.

Prin jack-ul de 3.5mm situația se schimbă doar când vorbim despre calitate. De data asta este foarte bună, chiar nu am ce să-i reproșez aici lui Huawei P Smart 2019. Volumul maxim nu este foarte înalt, multe peroane își vor dori cu siguranță mai mult.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici primim poate cel mai mult de la Huawei P Smart 2019. Asta fiindcă ansamblul hardware se învârte în jurul unui chipset destul de nou – HiSilicon Kirin 710. Procesorul octa-core cu 4 nuclee ce pot urca până la 2.2 GHz pe Cortex-A73 și alte 4 ce pot rula la maximum 1.7 GHz pe Cortex-A53 este fabricat printr-un proces de litografiere pe 12 nm. Asta înseamnă că ar trebui să fie suficient de puternic și, în același timp, destul de eficient energetic.

Pe partea grafică, procesorul este ajutat de un GPU Mali-G51 MP4. El face față în orice fel de joc, cu toate că în cele mai grele detaliile au de suferit, iar numărul cadrelor pe secundă scade evident. În jocuri medii și simple nu are nici cea mai mică problemă.

Memoria RAM este de 3 GB, în timp ce spațiul intern de stocare este de 64 GB, cu circa 51.85 GB disponibili utilizatorului. Poate fi adăugat și un card microSD de până la 512 GB, dar acesta va ocupa slotul sim 2.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Huawei P Smart 2019

Sistemul de operare ce lucrează în spatele ansamblului hardware este cel mai nou Android, anume un 9.0 Pie. Cu adevărat de apreciat lucrul acesta în condițiile în care smartphone-uri la fel de noi, dar mai scumpe, încă vin cu Android 8 Oreo.

Interfața EMUI 9.0.1 aplicată de Huawei peste sistemul de operare schimbă tot ce știai de la un Android nativ. Mult mai asemănător cu iOS, EMUI oferă multe setări și moduri de personalizare prin intermediul temelor disponibile.

Din fericire, totul rulează mai tot timpul fluid. Mai sunt momente în care sistemul agață sau apare lag-ul, dar nimic cu adevărat deranjant. Am mai pățit și să nu fie preluate anumite comenzi, în special când atingeam ”butonul” Home. Pe display apărea comanda preluată, dar nu se întâmpla nimic.

Cel mai probabil unele, dacă nu chiar toate micile probleme, vor fi rezolvate prin intermediul unor update-uri de firmaware. Nu-i nimic garantat, totuși.

Ce mi-a plăcut la Huawei P Smart 2019 față de ”surorile” Honor din concern stă în dreptul aplicațiilor preinstalate. Fără a fi deloc puține, în acest caz s-a renunțat la cele 5 – 6 jocuri pe care le-am găsit la Honor 10, dar și la Honor 8X. Au rămas totuși mult prea multe, pe lângă toată suita Google, mai găsim destule de la Huawei (Teme, Muzică, Video, Sănătate, HiCare, Calendar, Note, AppGallery, Sugestii, multe instrumente), dar și altele precum Booking, Amazon Shopping și eBay.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Huawei P Smart 2019:

Performanță

Testele sintetice de măsurare a performanțelor relevă un procesor puternic, suficient de performant pentru zona de preț unde concurează Huawei P Smart 2019. Acceleratorul grafic nu este cel mai bun, la fel putem spune și despre memoria internă, ce nu propune cele mai ridicate viteze de citire / scriere.

Teste benchmark Huawei P Smart 2019

Conectivitate

Huawei P Smart 2019 este un terminal dual sim ce poate accepta două cartele nano sim. În locul celei de-a doua poate fi pus un card microSD, dar astfel telefonul devine unul single sim. Pe 4G LTE sunt cunoscute toate frecvențele de la toți operatorii de telefonie mobilă din țara noastră. Vitezele sunt Cat.6, adică de până la 300 Mbps în download și până la 50 Mbps în upload.

Wi-Fi este în standarde 802.11 b/g/n/ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz, avem Bluetooth 4.2, NFC, localizare prin A-GPS, GLONASS și BDS. Există și radio FM.

Din fericire jack-ul de 3.5mm nu a dispărut, este poziționat pe laterala de jos, alături de portul microUSB. Pe stânga nu este niciun element de conectivitate, sus este slotul sim, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.

Senzorul pentru amprentă este bine așezat, pe spatele dispozitivului, în zonă centrală, către partea superioară. Este ușor de găsit și de atins. Rata de recunoaștere este foarte ridicată, până acum nici măcar o singură dată nu a dat greș. Și timpul de răspuns este foarte scurt.

Pe partea de telefonie, semnalul GSM este corect recepținat, stabil. Difuzorul oferă un volum suficient de ridicat și o calitate bună a vocii.

Cameră foto și video

Încă un capitol unde Huawei P Smart 2019 face o figură frumoasă. Cu un ansamblu de doi senzori pentru camera principală, unul de 12 și altul de 2 Megapixeli, dar mai ales cu funcții AI, sunt promise multe. Camera frontală se limitează la 8 Megapixeli.

Interfața aplicației Camera de pe Huawei P Smart 2019 nu este cea mai simplă. Sunt multe moduri de captare – Fotografie, Portret, Noapte, Diafragmă, Video, Mod Pro, panoramă, Lentile AR, Pictură cu lumină, HDR, dar sunt disponibile și filtre sau autocolante.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Huawei P Smart 2019:

Calitatea pozelor făcute cu Huawei P Smart 2019 este bună, fără a impresiona. Aș numi rezultatele corecte pentru zona unde concurează acest telefon. Detaliile sunt bine conturate, culorile plăcute, dar nu cele mai vibrante, contrastul în limite decente, la fel și intervalul dinamic.

Cu modul AI pornit se pare că pot fi recunoscute până la 22 de categorii de scene, cu până la 500 de scenarii. Nu știu ce să zic, uneori același cadru era recunoscut corect (mâncare, peisaj, peisaj cu cer albastru, portret), alteori în aceeași scenă nu se întâmpla nimc special. Când modul AI aplică anumite setări, o face prin creșterea saturației culorilor,a constrastului și aplicarea unui clarity mai pronunțat. De asemea, scoate mai multe detalii din zonele întunecate și din zonele luminoase, adică crește ușor și Dynamic Range-ul.

Exemple de imagini cu AI oprit în prima imagine, respectiv pornit în cea de-a doua:

Cu modul Noapte activat sunt captate mai multe imagini cu expuneri diferite, ce sunt apoi unite într-una singură cu scopul de a aduce multă lumină în cadru, cu un nivel bun de detalii. Uneori reușește asta, dar de cele mai multe ori primim rezultate ”tremurate”, fiindcă nu vei reuși să ții telefonul suficient de stabil pentru până la 5 – 6 secunde.

Modul Diafragmă folosește senzorul de 2 Meapixeli spre a înțelege mai bine profunzimea de câmp și a crea un bokeh cât mai natural. Cât de bine îi reușește decideți voi.

Exemple de imagini cu modul Diafragmă dezactivat în primul exemplu și cu el activat în cel de-al doilea:

Camera frontală de 8 Megapixeli oferă selfie-uri bune, fără nimic extraordinar. Detaliile sunt bine conturate, contrastul este echilibrat, dar uneori culorile sunt departe de cele reale. Și asta nu fiindcă sunt supra saturate, ci fiindcă sunt un pic mai departe de cele reale.

Pe video, Huawei P Smart 2019 filmează la rezoluție maximă Full HD 1080p cu până la 60 fps. O face destul de bine, culorile sunt vii și contrastul bun. Detaliile nu sunt cele mai fine, iar autofocusul vânează uneori fără motiv punctul de clar.

Clip video Full HD 1080p 60 fps filmat cu Huawei P Smart 2019

Galerie de fotografii realizate cu Huawei P Smart 2019 (primele 3 sunt cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie Huawei P Smart 2019

Procesorul eficient alăturat unei baterii de 3400 mAh ar trebui să asigure o autonomie ridicată. Și chiar așa și este în viața reală. Nu știu cum ai putea consuma un acumulator plin în mai puțin de 10 – 12 ore. Nici cele mai solicitante moduri de utilizare, cu jocuri din plin, nu cred că pot goli bateria mai repede de 7 – 8 ore. Cu o utilizare moderată, eu am obținut și două zile de autonomie.

În testul nostru specific, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Huawei P Smart 2019 a dus bateria plină până la 9% din capacitate în 9 ore și 12 minute.

Preț

Huawei P Smart 20191.000 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Chiar și pentru prețul actual consider că Huawei P Smart 2019 merită atenția noastră. Totuși, cred că acest smartphone va fi promovat intens la operatorii de telefonie mobilă, unde este foarte posibil să-l poți prinde la o ofertă mult mai avantajoasă.

Chiar și în magazinele online sunt sigur că va fi afiașt cu reduceri serioase în numai câteva luni de zile, iar atunci chiar nu aș ști ce să-i reproșez lui Huawei P Smart 2019.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Huawei P Smart 2019:

PRO

  • ecran de bună calitate, culori plăcute, contrast echilibrat și luminozitate suficient de ridicată;
  • ansamblu hardware performant;
  • autonomie foarte bună;
  • Android 9.0 Pie din fabrică, cu probabilitate de upgrade către viitoarea versiune (totuși nimic cert aici).

CONTRA

  • carcasa din plastic lucios se zgârie imediat și adună amprentele ca un magnet;
  • sunet mediocru prin difuzorul extern.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.