Sony Xperia 1, Xperia 10 și 10 Plus – primele impresii

06/03/2019

După ce am văzut gama Samsung Galaxy S10 și am expus primele impresii pentru LG G8 ThinQ, a venit momentul să fac același lucru și pentru Sony Xperia 1, Sony Xperia 10 și Sony Xperia 10 Plus. De data aceasta prezentarea va fi ceva mai succintă fiindcă cu flagship-ul nu am avut ocazia să mă joc, iar cu celelalte două timpul de interacțiune a fost cam scurt.

Specificații Sony Xperia 1

  • ecran OLED Triluminos de 6.5 inch cu aspect ultra-wide 21:9, rezoluție 3840 x 1644 pixeli, protecție Corning Gorilla Glass 6, X-Reality Engine, 100% acoperire spectru DCI-P3, suport HDR BT.2020, certificare IP65/IP68 pentru rezistența la apă și praf;
  • procesor Qualcomm Snapdragon 855 pe 7 nm de tip octa-core cu 1 x Kryo 485 la 2.84 GHz + 3 x Kryo 485 la 2.42 GHz și 4 x Kryo 485 la 1.8 GHz, Adreno 640 GPU, 6 GB de RAM, 128 GB spațiu de stocare, slot pentru card microSD de până la 512 GB;
  • Android 9.0 Pie;
  • 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, NFC, USB Type-C, fără jack de 3.5 mm, sunet 24 bit / 192 kHz, Dynamic Vibration System, DSEE HX, LDAC, Dolby Atmos;
  • cameră principală de 12 Megapixeli cu senzor Exmor RS, 26mm, f/1.6, autofocus dual, OIS, EIS, filmează slow-motion cu până la 960 fps + 12 Megapixeli ultra wide-angle 16mm, f/2.4 + 12 Megapixeli telephoto 52mm, f/2.4, cameră frontală de 8 Megapixeli 24mm, f/2.0;
  • baterie de 3330 cu Qualcomm Quick Charge 3.0 şi încărcare wireless Qi;
  • dimesiuni: 167 x 72 x 8.2 mm;
  • greutate de 180 grame.

Din păcate cu flagship-ul adus de Sony la MWC 2019 nu am putut face un hands-on, era disponibil doar pe bază de înscriere pe o listă ce ajunsese a fi deja cam lungă. Am văzut în schimb demonstrații cu principalele tehnologii pe care Sony Xperia 1 dorește să le scoată în evidență.

În primul rând este vorba despre ecranul cu aspect 21:9, cel mai wide pe care l-am întâlnit eu până acum la un smartphone. Acest raport este cel cinematografic, așa sunt redate filmele pe marele ecran. Dar, acolo fix asta este: un mare ecran. Care este scopul de a pune un display cu astfel de aspect pe un telefon mobil? Sincer, arată straniu nu doar la prima privire, ci și după ce încerci să accepți că până la urmă este doar altceva.

Sony Xperia 1 promite să aducă unul dintre cele mai bune paneluri OLED de pe un smartphone. Din lista cu specificații de mai sus ne putem da seama că producătorul nipon a încercat să profite de experiența pe care o are în domeniul camerelor video și al televizoarelor și să implementeze multe dintre tehnologiile de acolo în ecranul lui Sony Xperia 1. Din ceea ce am putut observa la standul Sony de la MWC 2019 nu pot spune că nu le-a ieșit, dar până nu voi testa mai amănunțit acest display nu aș vrea să-l laud prea tare. Este foarte bun, în mod clar, dar trebuie analizat în detaliu.

Un alt aspect pe care Sony Xperia 1 vrea să-l scoată în evidență este sunetul. Nu contează că ne referim la cel extern, de tip stereo, cu sistem Dynamic Vibration, ori la cel intern, ce poate reda la calitate de până la 24 bit / 192 kHz, cu suport Dolby Atmos, flagship-ul Sony vrea să convingă. Am ascultat puțin prin căști conectate la Xperia 1 și nu am ce comenta, redă un sunet excelent.

Sony Xperia 1

Nu în ultimul rând, Sony Xperia 1 dorește să-și atragă clienți prin ansamblul de camere și tehnologiile disponibile acolo, unele preluate de la gama de aparate foto foarte apreciate, precum Sony a7 III.

A fost demonstrat în fața mea modul de autofocus cu detecția și urmărirea ochiului subiectului. Și aici, absolut nimic de comentat, Sony Xperia 1 găsește instant ochiul, îl fixează și îl urmărește perfect indiferent de mișcările subiectului. Totuși, dacă pe orice fel de aparat foto găsesc utilă o astfel de tehnologie, nu știu dacă pe un smartphone va conta atât de mult. Consider că detecția și urmărirea feței subiectului este suficientă pe un telefon, dar poate alții chiar au nevoie de Eye AF pe smartphone.

Un fel de concluzii despre Sony Xperia 1. În cele câteva minute în care am avut ocazia să descopăr noul flagship Sony nu pot spune că m-a convins. Fără dubiu este altceva. Sony aduce și de această dată ceva în plus față de competitori, însă asta a tot făcut-o și nu prea i-a ajutat. Amintesc doar de modul video Ultra Slow Motion pus în premieră de ei pe XZ1 sau de sistemul Dynamic Vibration de pe XZ2. Tehnologii unice la data lansării lor, dar care nu au contribuit la capitolul vânzări. Să vedem cum va fi primit Sony Xperia 1 cu al său ecran 21:9, ce face ca telefonul să fie lung de 16.7 cm la o diagonală a display-ului de 6.5 inch.

Sony Xperia 10 și Xperia 10 Plus

Sony Xperia 10 si 10 Plus la MWC 2019

Nu o să mai pun lista cu specificații pentru fiecare dintre ele, le puteți parcurge aici. Diferențe între cele două sunt la mai toate capitolele, de la ecran, procesor, memorie, la ansamblu de camere foto și până la baterie. Elementul comun al acestei serii este dat de design, aproape identice cele două terminale. Dimensiunile și greutatea sunt însă diferite, desigur.

O să le tratez pe amândouă la pachet, chiar dacă sunt destul de diferite. Asta fiindcă nu am avut ocazia decât a unui scurt hands-on, în urma căruia pot aduce impresii legate doar de desgin, ecran și interfață.

Încep cu designul. Sony Xperia 10 și Xperia 10 Plus adoptă același trend cu cel introdus de flagship și vin cu ecrane cu aspect 21:9. Asta le face să fie foarte înguste, însă doar raportate la lungime, fiindcă lățimea măsurată nu este neapărat mai redusă față de cea a unui smartphone cu ecran echivalent, dar cu aspect 19:9, să zicem. Dacă Sony Xperia 10 poate fi folosit și cu o singură mână, în ceea ce-l privește pe fratele mai mare nu prea pot spune la fel. Este extrem de greu să ajungi către colțurile display-ului de 6.5 inch cu degetul opozabil. Mai tot timpul va fi nevoie și de cealaltă mână, iar asta va fi valabil și în cazul Sony Xperia 1, căci are ecran cu aceeași diagonală și dimensiuni apropiate cu ale lui Xperia 10 Plus.

Putem observa că raportul dintre ecran și corp nu reprezintă un avantaj în cazul Sony Xperia 10 si 10 Plus. În ambele cazuri este în jur de 80%, asta din cauza marginii generoase de deasupra display-ului. Mi-ar fi plăcut să avem sunet stereo, ca la ultimele flagship-uri Sony, dar nu a fost să fie.

Carcasa este fabricată în totalitate dintr-o mare bucată de policarbonat, denumirea mai pretențioasă a plasticului. Nu pot să spun că Sony Xperia 10 si 10 Plus se simt ieftine și, până la urmă, o carcasă din plastic este mai puțin predispusă la deteriorare serioasă în cazul unor șocuri. Nici zgârieturile nu cred că vor apărea la fel de ușor ca în cazul metalului sau a sticlei.

Elementele de conectivitate sunt dispuse la fel, același lucru este valabil și pentru modulul camerei principale. Chiar dacă sunt diferențe la senzori, amplasarea lor este identică, la fel și pentru LED flash.

Senzorul de amprentă este așezat pe laterala din dreapta, dar nu este tot-una cu butonul power. Acesta este deasupra senzorului de amprentă, sub el fiind butoanele pentru reglarea volumului. Pe laterala de jos avem două grile (în spatele uneia este difuzorul principal) între care vedem portul USB Type-C. Pe stânga este slotul sim, iar sus este jack-ul de 3.5mm.

Construcția celor două modele este similară, ca să nu zic chiar identică. Avem doar plastic și sticlă la suprafață, însă telefoanele par solide, cel puțin la prima vedere.

Ecranul este în ambele cazuri unul de tip IPS. La Sony Xperia 10 este de 6 inch, în timp ce la Xperia 10 PLus are 6.5 inch pe diagonală. Raportul este mereu 21:9, cu rezlouție Full HD+ 2520 x 1080 pixeli.

Ambele afișează culori foarte plăcute, vii, un nivel optim al contrastului și o luminozitate maximă suficientă, cel puțin ca primă impresie. Nu aș avea ce să le reproșez, dar nici impresionante nu mi s-au părut.

În rest, aș mai aminti interfața. Este deja cea clasică de la Sony, una ce nu modifică substanțial aspectul unui Android nativ. În cazul Sony Xperia 10 si 10 Plus avem Android 9.0 Pie care ar trebui să fie bine optimizat, așa cum am avut plăcerea să descopăr la fiecare model de smartphone Sony pe care l-am testat. Sunt câteva aplicații proprii și exlusive Sony preinstalate, dar nu mi s-a părut a fi bloatware execesiv.

La final nu știu ce să le urez celor de la Sony. După ce aproape 2 ani am folosit ca telefon principal un Sony Xperia XZ, aș spune că am ajuns să apreciez smartphone-urile acestui producător. Totuși cred că nu sunt mulți ca mine și nu văd cum și-ar putea reveni această divizie a companiei nipone când propune telefoane precum Sony Xperia 1, Xperia 10 și 10 Plus. Sunt diferite, fără îndoială, dar oare este acel ceva pe care îl așteptau clienții?

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.