Testarea dispozitivelor audio a devenit una dintre specializările mele pe site, asta mai ales din cauză că de câte ori am ocazia ascult muzică la căști ori prin boxe.
Azi vă prezint o boxă cu Bluetooth de la un producător din China nu atât de cunoscut. Bine, poate unii dintre voi ați mai auzit de Tronsmart sau poate chiar ați folosit sau folosiți vreunul dintre produsele lor. Pe lângă boxe portabile, sunt și căști wireless, cabluri, adaptoare, baterii externe și, mai nou, produse de gaming – tastaturi, mauși, căști etc.
Se pare că Tronsmart vrea să ajungă un nume cunoscut în Europa, de aceea l-au ales ca ambasador de brand pe fotbalistul Luis Suarez și trimit produse la review diferitelor publicații de specialitate, printre care și nouă.
Specificații pentru boxa Bluetooth Tronsmart Element Force+
- Putere maximă: 40W (2 x 20W);
- Răspuns în frecvență: 80 Hz – 18 kHz;
- Difuzoare: 2 x 53 mm;
- Conectivitate: Bluetooth 5.0, NFC, slot card microSD, jack de 3.5 mm Aux-in, USB Type-C (pentru încărcare baterie internă);
- Microfon încorporat;
- Standard IPX7;
- Baterie: 6600 mAh (2 x 3300 mAh);
- Dimensiuni: 209 x 83 x 64 mm;
- Greutate: 665 grame.
Design
Boxa Bluetooth Tronsmart Element Force+ a venit la noi în cutia sigilată, în care am mai găsit și un cablu USB Type-C la USB 2.0, un cablu cu mufă jack 3.5mm la ambele capete, un șnur, certificatul de garanție și manualul de utilizare.
Această boxă portabilă se laudă în specificații că ar rezista sub apă și la pătrunderea prafului, conform standardului IPX7. Nu doar atât, dar se pare că nici șocurile nu-i vor produce daune. Nu se precizează la ce fel de șocuri poate face față, dar, din greșeală, am testat că la o cădere de la circa 1.5 metri înălțime, pe gresie, boxa Tronsmart Element Force+ nu a pățit absolut nimic. Nici măcar vreun semn nu a rămas la exterior.
Asta fiindcă Tronsmart Element Force+ este construită temeinic, pare și se simte rezistentă. Partea superioară, cea inferioară și marginile sunt acoperite de o bucată continuă de cauciuc moale, ce se simte foarte plăcut la atingere. Spatele este din plastic, acolo este radiatorul pasiv de bass, de formă ovală, iar grila frontală, pe care este scrisă cu alb denumirea producătorului, este din metal.
Senzația de robustețe, de rezistență, este amplificată de lăsarea la vedere a celor 22 șuruburi – 10 pe față, 8 pe spate și 4 pentru micuțul mâner.
Pe zona inferioară sunt scrise câteva informații, iar în colțuri vedem 4 piciorușe din cauciuc ce asigură o bună aderență pentru boxă, indiferent de suprafață pe care este așezată.
Pe partea superioară sunt toate butoanele de control, 6 la număr, dar și două LED-uri, orificiul pentru microfonul încorporat și zona NFC. Mi-ar fi plăcut ca butoanele să fie mai ușor de observat. Cu greu le poți distinge, trebuie să te uiți atent ca să vezi fiecare ce face.
Pe colțul din dreapta-sus este dispus un fel de mâner din metal, mai degrabă o agățătoare de care poți prinde șnurul ce vine în cutia de retail.
Cele două difuzoare de câte 53 mm diametru pot fi observate către extremități, în spatele grilei metalice de pe fața boxei.
Tronsmart Element Force+ este o boxă portabilă ce pare, se simte și chiar este rezistentă. Nu doar la căzături și alte șocuri, dar și la imersie sau la pătrunderea prafului. Materialele din care este construită sunt de bună calitate, chiar dacă nimic nu este pretențios. Dacă designul nu te deranjează, atunci nimic altceva nu o va face la o analiză a exteriorului.
Sunet
Să vedem cum se descurcă Tronsmart Element Force+ la ceea ce contează în primul rând la o boxă. Din specificații este anunțată o putere maximă de 40W și prezența unui radiator pasiv care să amplfice pe cât posibil bass-ul. Mai mult, Tronsmart folosește o tehnologie proprietară pentru a garanta o calitate a sunetului cât mai ridicată – SoundPulse, ce reprezintă un algoritm evoluat de procesare a sunetului.
În realitate, Tronsmart Element Force+ sună bine și la un volum cu adevărat ridicat, totuși nimic nu este de-a dreptul spectaculos.
Calitatea generală a sunetului este cel puțin satisfăcătoare, chiar bună. Înaltele sunt bine redate, dar nu sunt acele înalte fine, cristaline, care să-ți ”gâdile urechile”. Mediile sunt bine redate, cele mai fidele frecvențe pe care le poate reproduce această boxă. Vocea sună natural, clar și bine delimitată.
Bass-ul, cel pe care mulți îl caută cu precădere, este acolo și este din plin, dar nu atât de adânc pe cât mi-ar fi plăcut. Radiatorul pasiv își face simțită prezența, dar nu reușește să producă acele frecvențe joase naturale, pătrunzătoare. Frecvențele joase ce vin de la instrumente de percuție sunt cel mai slab redate, în timp ce chitara bass sună cu mult mai bine, mai corect.
În mod clar genurile muzicale precum hip-hop-ul, dance, club, electronic, dubstep etc. ar fi trebuit să fie cele preferate de Tronsmart Element Force+. Cert este că sună bine pentru o boxă portabilă de asemenea dimensiuni, dar asta nu înseamnă că totul este perfect. Bass este destul, repet, dar nu e acel bass perfect. Nici nu ar avea de unde să fie, sincer.
Boxa Tronsmart Element Force+ oferă trei moduri distincte pentru sunet. Acestea pot fi accesate prin intermediul butonului EQ. În mod normal, la pornirea boxei, este selectat automat modul ExtraBass. Atunci LED-ul din dreptul butonului EQ este stins. Acest mod oferă cel mai echilibrat sunet, l-am folosit în cea mai mare parte a timpului, iar descrierea calității sunetului s-a referit la acest mod.
O primă apăsare a butonului EQ aprinde LED-ul în culoare verde și activează efectul 3D. Acesta accentuează mediile și înaltele spre a creea o senzație de spațialitate. Nu-i rău sunetul nici în acest mod, dar e ceva cam forțat.
O a doua apăsare a butonului EQ aprinde LED-ul în culoarea albă și trece sunetul în modul Standard. Acesta sună atât de plat și de banal, încât nu l-am folosit decât de test, pentru câteva minute adunate în cele peste 3 săptămâni de utilizare a boxei.
Volumul maxim pe care îl poate oferi Tronsmart Element Force+ este cel mai ridicat dintre toate boxele portabile pe care le-am testat. Și am testat multe până acum. Este acest volum la nivelul celor 40W maxim anunțați? Nu prea, asta fiindcă 40W însemnă mult, dar știți cum este: fiecare producător are alt standard în măsurarea puterii unei boxe. Glumesc, însă chiar dacă volumul este cu adevărat ridicat, eu nu l-aș situa la 40W, fie ei și maximi, în peak sau oricum am vrea să spunem.
Într-o cameră de dimensiuni mici, gen 8 – 10 mp, poate chiar până la 12 mp, Tronsmart Element Force+ nu doar că face față, dar umple acest spațiu cu sunet puternic. Poți organiza și o petrecere, să zic, fără pretenții prea mari. Asta fiindcă poți remarca o scădere a calității sunetului începând de pe la 70 – 75% din intensitatea maximă. De acolo apar distorsiuni ce se accentuează și devin de-a dreptul evidente la peste 90% din capacitate.
Conectivitate
Aici Tronsmart Element Force+ se descurcă foarte bine. Asta fiindcă oferă conectivitate Bluetooth de tip 5.0, cel mai recent standard. Nu doar că rata de transfer a datelor este cu mult superioară standardului Bluetooth 4.2, dar și stabilitatea conexiunii și acoperirea este mai bună.
Asta înseamnă că Tronsmart Element Force+ chiar se descurcă bine prin conectivitate Bluetooth 5.0, desigur doar dacă și dispozitivul cu care este asociat suportă acest standard.
Împerecherea cu dispozitive Bluetooth este foarte simplă prin intermediul NFC. Doar atingi boxa de smartphone și gata.
Tronsmart Element Force+ oferă și slot de card microSD. Cu ajutorul player-ului încorporat, ce recunoaște formatele MP3, FLAC, WAV și APE, poți asculta muzică direct din boxă, fără a mai fi nevoie de alt dispozitiv.
Există și jack de 3.5mm prin care poți conecta boxa la orice player compatibil. Mufa USB Type-C permite doar încărcarea bateriei din boxă și nu poate îndeplini altă funcție.
Trebuie să vă spun aici că Tronsmart Element Force+ suportă și funcție True Wireless Stereo. Asta înseamnă că dacă ai două boxe Tronsmart Element Force+ le poți conecta fără fir una cu cealaltă, moment în care una devine difuzorul Left, cealaltă Right, în mod stereo.
Autonomie
Boxa Tronsmart Element Force+ integrează un acumulator cu o capacitate totală de 6600 mAh, format din două baterii fiecare de câte 3300 mAh.
Acestea ar trebui să ofere o autonomie maximă de circa 15 ore, dacă ar fi să dăm crezare informațiilor oficiale. Aș spune că această durată a bateriei este posibilă doar dacă asculți undeva la minim în boxă. Cu un volum la circa 30 – 40%, mai mult decât suficient pentru o audiție liniștită înăuntru, poți prinde în jur de 9 – 10 ore, deloc rău. Cu volumul la maxim cred că acumulatorul se va descărca după circa 3 – 4 ore, mai mult sau mai puțin.
Preț
Boxa Bluetooth Tronsmart Element Force+ – în jur de 80 de dolari pe site-urile partenere Tronsmart.
Concluzii
Boxa Tronsmart Element Force+ nu este unul dintre cele mai ieftine astfel de gadgeturi, dar are destule atuuri de partea sa. Sunetul nu este neapărat unul dintre ele, cum de altfel nici un minus nu-l pot numi. L-aș cataloga drept corect, mai mult decât acceptabil, fără însă a impresiona pe vreo direcție. Volumul maxim este cu adevărat puternic, dar nu la nivel de 40W. În plus, odată cu creșterea volumului apar și distorsiuni.
Pe de altă parte, conectivitatea este de top, la fel și construcția. Autonomia este și ea suficientă, asta dacă nu ai de gând să asculți mereu la maxim.
Principalele puncte pro și contra pentru boxa Bluetooth Tronsmart Element Force+:
PRO
- construcție foarte solidă, boxa rezistă fără probleme la șocuri puternice, dar și la apă sau praf conform standardului IPX7;
- conectivitate completă, cu Bluetooth 5.0, NFC, player audio de pe cardul microSD, jack Aux de 3.5mm și funcție True Wireless Stereo;
- autonomie bună oferită de bateria de 6600 mAh.
CONTRA
- calitatea sunetului scade de pe la 75 – 80% din volumul maxim, de unde apar distorsiuni din ce în ce mai evidente;
- butoanele de pe boxă sunt greu de găsit.