NAS ASUSTOR AS6202T – review

20/09/2019

Unitățile de stocare atașate unei rețele, NAS-urile mai pe scurt, nu mai reprezintă de ceva timp unelte destinate strict mediului business. Astfel de dispozitive sunt acum dorite și pentru folosirea acasă, iar pentru asta nu va fi nevoie de NAS-uri din seriile superioare. Din fericire, mai toți producătorii de NAS-uri s-au gândit și la utilizatorii casnici, cărora le oferă o gamă din ce în ce mai variată de produse.

Unul dintre acestea, de la ASUSTOR, ce poate fi folosit cu succes atât acasă, cât și la firme mici, este modelul pe care îl voi prezenta în rândurile ce urmează.

Specificații pentru NAS ASUSTOR AS6202T

Specificatii NAS ASUSTOR AS6202T

 

Design

Cutia în care vine unitatea ASUSTOR AS6202T mai conține un CD de instalare, un adaptor de tensiune, un cablu de alimentare, două cabluri ethernet RJ-45, 8 șuruburi pentru montarea HDD-urilor pe 3.5 inch, 8 șuruburi pentru montarea HDD-urilor sau SSD-urilor pe 2.5 inch și un ghid de pornire rapidă.

ASUSTOR AS6202T nu este extrem de voluminos și nici foarte greu. Nu ar fi avut nevoie să fie mai mare, având în vedere că este un NAS ce acceptă două medii de stocare și nu mai multe. Are totuși dimensiuni ceva mai mici decât ASUSTOR AS3102T, pe care l-am testat în 2017, fiindcă, față de acela, modelul de azi vine cu sertare rapide ce-ți permit să schimbi unitățile mult mai facil.

Bine, dacă vrei să schimbi HDD-ul sau SSD-ul tot este nevoie să desfaci și să înșurubezi la loc câte 4 șuruburi. Fiecare sertar poate fi blocat prin răsucirea cu o șurubelniță plată a câte unui cap metalic.

ASUSTOR AS6202T aduce un design ce-i permite să poată fi amplasat fără probleme atât într-un living, cât și într-un birou. Aspectul este un mix reușit între casnic și industrial, aș putea spune.

Pe partea frontală sunt multe LED-uri, de la cel Power, la cel de status general, la câte două pentru fiecare sertar, până la ultimul, cel de lângă USB-ul 3.0.

Iluminarea acestor LED-uri este puternică și s-ar putea să deranjeze pe timpul nopții. Din fericire, cei de la ASUSTOR s-au gândit la asta și-ți permit să controlezi nivelul de iluminare al LED-urilor sau să activezi programul pentru iluminarea de noapte, ce scade automat intensitatea atunci când se lasă seara.

Doar una dintre lateralele dispozitivului este prevăzută cu fante de aerisire, fiind vorba despre cea din stânga. Orificiile sunt grupate în dreptul plăcii de bază a NAS-ului, acolo unde se va aduna destulă căldură în timpul funcționării. Ventilatorul de 70 mm de pe spate ajută și el la menținerea unei temperaturi scăzute în interior. Tot pe spate sunt și mai toate elementele de conectivitate.

Pe latura inferioară sunt 4 piciorușe din cauciuc ce aduc o aderență bună, indiferent de suprafața pe care este așezat NAS-ul.

ASUSTOR AS6202T este un NAS bine construit, în parte din plastic de bună calitate și în parte din metal. Nu am găsit nicio problemă în ceea ce privește calitatea de fabricație.

Instalare și utilizare

Înainte de a trece la punerea în funcțiune, vreau să vă vorbesc despre posibilitatea de a face upgrade pentru cantitatea de memorie RAM. Standard, ASUSTOR AS6202T vine cu 4 GB de RAM, dar se poate urca până la un maxim de 8 GB. Pentru asta sunt disponibile două sloturi SO-DIMM. Accesul la ele se face după ce desfaci trei șuruburi și scoți carcasa metalică. Sloturile sunt în spatele a două decupări ale foliei negre:

Ce nu mi-a plăcut deloc la ASUSTOR AS6202T este faptul că din fabrică NAS-ul vine cu 2 x 2 GB de RAM. Dacă vrei să faci upgrade la 8 GB de RAM trebuie să cumperi două plăcuțe a câte 4 GB. Dacă standard NAS-ul ar fi venit cu 1 x 4 GB de RAM, pentru upgrade ar mai fi fost nevoie să cumperi doar o plăcuță de 4 GB și nu două. 

Revenim la instalarea NAS-ului ASUSTOR AS6202T. După ce ai montat unul sau două HDD-uri / SSD-uri, conectezi unitatea la rețea prin cablu ethernet și o alimentezi cu energie electrică. Apeși butonul Power și ajungi în faza de inițializare.

Poți face instalarea inițială de la computer sau de pe smartphone. Eu am ales a doua variantă, când a fost nevoie să instalez aplicația ASUSTOR AiMaster din Google Play Store. Pentru iOS,vei descărca această aplicație din Apple App Store.

După doar câțiva pași simpli și după ce ai instalat un update de firmware pentru sistemul de operare ADM (Asustor Data Master) al NAS-ului, ajungi în pagina Home a aplicației AiMaster. De aici poți afla mai multe informații despre NAS, despre temperatura sistemului, a procesorului ori a fiecărui disk, poți face setări de bază și poți descărca mai multe aplicații, ce-ți vor permite un control mai facil al multor funcții pe care acest NAS le pune la dispoziția utilizatorului.

Sunt foarte multe aplicații de mobil dintre care poți alege, depinde de fiecare în parte de ce are nevoie:

Din aplicația desktop poți alege dintre și mai multe aplicații, fiind peste 200 disponibile:

Tot aplicația desktop îți dă și control total asupra tuturor setărilor și funcțiilor pe care un astfel de NAS le poate îndeplini. Și nu sunt puține deloc, ASUSTOR AS6202T chiar este o unealtă avansată. Acesta poate fi ușor configurat și folosit, cu funcțiile de bază pe înțelesul tuturor, dar se poate dovedi și extrem de complex în mâinile unui utilizator experimentat.

Dintre cele mai interesante lucruri pe care le poți face cu ASUSTOR AS6202T, menționez:

  • Aplicații precum SoundsGood și LooksGood îți permit să asculți toată muzica sau să vezi toate filmele stocate pe NAS de oriunde ai internet. Poți și să distribui orice fișier media cu prietenii direct din aceste aplicații, dar poți și să înregistrezi sau să programezi înregistrări de pe programe digitale TV;
  • Player video de conținut cu rezoluție până la 4K. Trebuie doar să conectezi NAS-ul direct la televizor sau monitor prin portul HDMI și să rulezi conținutul prin aplicația dorită. Mai mult, prin aplicații ca UPnP Media Server sau iTunes Server, poți urmări conținutul stocat pe NAS direct pe smartphone sau orice computer cu acces la internet;
  • Smart Download Center îți permite să manageriezi descărcările de pe internet pe NAS, direct de pe smartphone sau PC, fără a rămâne conectat cu acestea la internet pe toată durata descărcării;
  • Soluție de supraveghere prin camere video IP, cu 4 licențe gratuite și până la 36 de canale disponibile în total. Aplicațiile Surveillance Center pentru desktop sau cea AiSecure pentru mobil îți permit în plus să vezi live ceea ce filmează fiecare cameră (la o rezoluție maximă 720p);
  • Multiple soluții de backup – Internal și External Backup, Remote Sync Backup, One Touch Backup, EZ Sync, FTP Backup, backup în cloud cu suport pentru servicii precum Dropbox, Google Drive, OneDrive, xCloud, Amazon S3, Box.net și alții;
  • Compatibilitate cu soluții de stocare virtuală de la Microsoft Hyper-V, Citrix și VMware;
  • Posibilitatea de a instala multiple sisteme de operare pe NAS, creând astfel mașini virtuale.

ASUSTOR AS6202T este un NAS capabil, cu un sistem de operare foarte bine pus la punct, ce-ți oferă multe, foarte multe opțiuni. 

Dacă în trecut, atunci când am testat modelul AS3102T am mai avut probleme cu unele aplicații de mobil, de data asta nu mă mai pot plânge aproape de nimic. O singură dată aplicația AiMaster a rămas blocată, fiind nevoie să o restartez, în rest nicio problemă.

Conectivitate

Și aici ASUSTOR AS6202T se prezintă foarte bine. Pe lângă cele două HDD-uri / SSD-uri ce pot fi introduse direct în NAS, mai ai la dispoziție și 3 porturi USB 3.0, 2 porturi USB 2.0, precum și 2 porturi eSATA prin care poți conecta unități de stocare externe suplimentare. Porturile USB pot accepta și un maus sau o tastatură cu care să controlezi direct NAS-ul, atunci când îl ai conectat la televizor sau monitor prin portul HDMI 1.4.

Tot pe NAS mai sunt și două porturi ethernet RJ-45 ce oferă viteze Gigabit 10/100/1000. Aceste două porturi îți dau posibilitatea de a agrega vitezele de rețea și de a ajunge astfel la o viteză maximă de transfer de până la 2 Gbps.

Partea frontală a NAS-ului prezintă și un receptor IR care permite controlul dispozitivului cu o telecomandă cu infraroșu, ce se poate cumpăra separat.

Preț

NAS ASUSTOR AS6202T – 1690 de lei pe Cel.ro.

Concluzii

Chiar dacă ASUSTOR AS6202T poate părea scump pentru un nume relativ nou în domeniul NAS-urilor, să știți că el este foarte competitiv. Cu un ansamblu hardware puternic, el se dovedește mai mult decât suficient de performant pentru utilizare casnică și suficient de bun pentru firme mici.

Chiar nu știu ce i-ai putea reproșa cu adevărat acestui NAS, nimic nu mi s-a părut că funcționează sau rulează prost. Ai mai multe funcții, opțiuni și aplicații decât ți-ai putea dori, sistemul de operare rulează fluid și este stabil, iar instalarea și configurarea inițială sunt o joacă.

Nu mai adaug nimic, doar trec la sfârșit principalele puncte pro și contra pentru NAS ASUSTOR AS6202T:

PRO

  • instalare și configurare inițială simple și ușor de înțeles de către orice tip de utilizator;
  • sistemul de operare ADM rulează fluid, este stabil și oferă multiple opțiuni și funcții;
  • foate multe aplicații dintre care poți alege;
  • ansamblu hardware suficient de performant pentru această zonă de preț;
  • conectivitate extinsă, cu cinci porturi USB, două eSATA, HDMI cu suport 4K, ieșire audio digitală optică și, nu în ultimul rând, cu 2 porturi ethernet Gigabit ce permit agregare de bandă.

CONTRA

  • memoria RAM standard de 4 GB este de tip 2 x 2 GB, iar pentru a face upgrade către 8 GB de RAM este nevoie să cumperi două plăcuțe a câte 4 GB (dacă memoria standard ar fi fost 1 x 4 GB, era nevoie doar de o plăcuță suplimentară de 4 GB pentru a ajunge la maximul suportat de 8 GB).
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.