Retelistica

Comisia Europeană doreşte implementarea unui sistem european de monitorizare a utilizatorilor de smartphone-uri astfel încât autorităţile să poată verifica dacă europenii aflaţi în izolare sau carantină respectă aceste restricţii. Sistemul ar urma să fie folosit doar pe perioada pandemiei COVID-19, urmând ca după finalizarea crizei toate datele colectate să fie şterse.

Pentru a putea implementa un astfel de sistem, Comisia Europeană a solicitat mai multor operatori telecom să furnizeze autorităţilor date legate de localizarea utilizatorilor. În contextul unei adevărate crize sanitare în Europa, mai mulţi operatori au răspuns deja afirmativ acestei solicitări, printre aceştia regăsindu-se şi Orange, Vodafone şi Telekom.

În România se pregăteşte o aplicaţie care va permite monitorizarea persoanelor aflate în izolare sau carantină, iar în caz că aceste interdicţii sunt încălcate respectivelor persoane li se va face dosar penal.

Deşi la prima vedere acest sistem de monitorizare are rol strict contextual, există foarte multe voci care susţin că această măsură încalcă GDPR-ul, drepturile omului şi că este doar un prim pas spre o supraveghere totală a populaţiei.

Nu neg că se pot schimba multe în viaţa noastră de zi cu zi după această pandemie, însă în contextul în care foarte mulţi nu respectă minima cerinţă de a sta acasă în izolare, această solicitare mi se pare pentru moment destul de logică. Gândiţi-vă doar că numărul poliţiştilor este limitat, iar la un moment dat ar putea fi depăşiţi de amploarea situaţiei.

Sursa: profit.ro