VivoWatch SP și BP sau cum arată „revenirea” ASUS pe segmentul smartwatch-urilor, prețuri de la 899 lei

12/08/2020

Nu știu dacă vă aduceți aminte, dar ASUS a fost printre companiile ce a mizat pe sistemul de operare dezvoltat de Google pentru ceasuri smart – Android Wear  / Wear OS. Aveau unele dintre cele mai interesante propuneri și aici m-aș referi la ASUS ZenWatch în prima și a doua ediție.

În 2020 vor reveni în România pe piața de ceasuri inteligente prin ASUS VivoWatch SP și BP. Sunt modele lansate în urmă cu ceva timp.

ASUS VivoWatch SP – 1599 lei (septembrie 2019);

ASUS VivoWatch BP – 899 lei (decembrie 2018). 

Ambele ceasuri au ajuns la prețurile menționate în oferta IT Galaxy (distribuitor exclusiv în etapa inițială).

Atenția este pe ASUS VivoWatch SP ce încorporează un ecran de 1.3 inch cu rezoluție 320 x 300 pixeli, baterie de 200 mAh, autonomie promisă de producător de până la 10 zile (utilizare normală) și până la 14 zile (modul de economisire a energiei). Dimensiunile sale sunt de 53.5 x 46.5 x 14.2 mm și cântărește 36 gr. fără brățară și 62 grame cu brățară de silicon cu reglare scurtă, certificare 5ATM în ce privește contactul cu apa.

Rulează un sistem de operare proprietar, dezvoltat de către compania taiwaneză – ASUS Health. Dispune de un procesor la 1.15 GHz și 1 GB RAM, bluetooth 4.2, compatibil cu telefoanele Android de la 4.4 spre iterațiile mai noi și iOS 11 spre versiunile mai noi.

Este compatibil cu Google Health, brățările au lățime de 22 mm (una cu reglare scurtă și alta cu reglare lungă).

Sunt o sumă de senzori integrați:

  • 2 senzori EKG (electrocardiogramă) și FPG (fotopletismogramă) – calculează timpul de tranzit al pulsului;
  • prin aplicația ASUS HealthConnect sunt oferite o sumă de informații: presiunea sangvină, ritmul cardiac, nivelurile de stres, calitatea somnului, ciclul menstrual în cazul femeilor, distanța parcursă, caloriile arse, durata exercițiilor, mișcarea efectuată pe timpul nopții etc;
  • senzor Pulse O2 ce măsoară saturația de oxigen din sânge, detectează ritmul cardiac aerob și oferă notificări vizuale și sub formă de vibrații când consideră că utilizatorul este extenuat sau efectuează exerciții fizice cu adevărat serioase;
  • senzor GPS pentru antrenamentele efectuate în aer liber;
  • altimetru, senzor de gravitație.

Galerie de imagini cu ASUS VivoWatch SP;

ASUS VivoWatch BP nu aș spune că are un design atractiv, cel puțin din punctul meu de vedere. Pare a fi un dispozitiv axat în special pe partea de fitness. În comunicat era amintit la sfârșit, că l-au adus în magazine alături de modelul de top.

Bateria ajunge până la 28 de zile (în opinia producătorului). Are senzor ECG și PPG, GPS pentru exercițiile desfășurate în aer liber, certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful. Cântărește 45 gr. și dispune de bluetooth 4.2.

Erau interesante la prețurile de mai sus dacă ajungeau când au fost anunțate. Acum aș spune că deja s-a pus puțin patina timpului și costurile cumva ar trebui actualizate. Concurența are bluetooth 5.0, spre exemplu.

Un element pozitiv în cazul ASUS ar fi EKG-ul, pentru cei pasionați de informații cât mai precise. Acum nu știu cum au conceput aplicația companion, aici este cheia și sunt branduri ce reușesc să livreze ceva memorabil (Xiaomi pe unele smartwatch-uri ale sale) și altele să fie sub orice critică (Garmin nu m-a impresionat când am testat un model mid de la ei, compensa varianta web).

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.