Încetul cu încetul și-a făcut loc în casele noastre un nou gadget: aspiratorul robot cu aplicație dedicată ce permite controlul său de pe smartphone sau tabletă. Este util pentru situațiile în care dorești să ai un dispozitiv care să facă curățenie prin casă, în mod automat, îl setezi și își face treabă, în anumite limite (nu-i poți cere încă să facă minuni, dar cu siguranță în timp îl vor face din ce în ce mai bun și mai capabil).
Rowenta a venit în această nișă cu seria Explorer S60*, în două variante:
RR7447 Alb – recomandat către persoanele alergice, are un filtru performant ce filtrează până la 99.9% din praf și alergeni;
RR7455 Negru – a fost conceput pentru cei ce dețin animale de companie, încorporează o perie centrală dezvoltată spre a reduce înfășurarea firelor lungi de păr și au adus și un accesoriu special pentru curățarea firelor de păr de pe perie.
*Rowenta are în ofertă și Explorer Seria 20, Seria 40 ș Seria 80. Seria 60 putem spune că este un fel de mid-range superior.
Rowenta România mi-a trimis la test pe RR7447 (aspiratorul alb). Mi se pare interesant că au vrut să acopere două scenarii de utilizare. În funcție de ceea ce îți dorești în mod special, optezi pentru modelul de Explorer S60 ce-l consideri util (Alb – nu ai animale de companie sau pur și simplu, dorești să strângă în special praful și particulele mici sau Negru – vrei să strângi părul rămas de la pisică sau câine).
Sunt câteva elemente pe care Rowenta le evidențiază pentru robotul Explorer S60:
Cel mai subțire robot de tip 4-in-1 (6 cm) – asta îi permite să curețe și sub mobilă (dacă aveți o distanță care să permită lui S60 să se strecoare pe acolo);
Conceput special pentru cei ce sunt proprietari de animale și pentru persoanele alergice (detalii ați găsit câteva paragrafe mai sus);
Smart Exploration 4.0 – sistem de navigație cu 3 moduri de curățare;
AQUA FORCE – aspiră și spală în același timp (sunt eliminate particulele fine);
Detectare a tipului podelei și ajustare automată pentru puterea de aspirare printr-un sistem inteligent – astfel se obține o eficiență ridicată.
Material video:
httpvh://youtu.be/XQC1gIqYhxQ
Specificații
Design
În pachet dați de aspiratorul robot, stația de andocare și încărcare, încărcător cu output la 19V / 0.6A, agrafă, manual de utilizare și pliante cu instrucțiuni, mopul + 2 lavete dedicate, accesoriu de curățare.
Legat de design, am atașat o galerie întreagă de imagini și îl vedeți din toate unghiurile, partea superioară și la bază etc. Nu pot face comparații pentru că singurul aspirator de genul pe care l-am mai văzut a fost un Xiaomi la un prieten, l-am conectat la aplicația de smartphone etc. Cert este că Rowenta Explorer S60 este mai subțire, doar 6 cm în talie ca să spun așa. Ei spun că se strecoară pe sub mobilă, dacă sunt 7 – 8 cm disponibili. Doar că de mult ori se întâmplă ca mobilierul să fie pe podea, fără un spațiu așa mare de manevră.
Aspiratorul testat a sosit în varianta albă. În partea superioară se află trei butoane fizice cu rol de Pornire / Oprire, Wi-Fi și Home – când ajunge a fi poziționat pe stația de andocare și se încarcă (clipește albastru). Legat de stația de andocare, am căutat jack-ul proprietar de încărcare și nu-l găseam. Trebuie îndepărtat un capac de la bază și ai acces la jack-ul de încărcare, tragi cablul și poziționezi capacul. Au conceput o astfel de soluție ca grip-ul stației să fie cât mai bun, iar firul să fie cumva protejat de aspirator, nu cumva să-l tragă spre baza sa.
Logo-ul Rowenta a fost stilizat în partea superioară, marginile aparatului nu sunt fixe și permit preluarea șocurilor când lovește diferite obiecte de mobilier sau ce-i mai ajunge în cale prin casă. Senzori infraroșu și partea de răcire sunt vizibile pe lateral. La bază sunt două roți ce-i permit deplasarea + o altă rotiță ce permite rotirea la 360 de grade, 2 perii rotative și o perie centrală. În partea superioară se ridică jumătate din capac și permite accesul la rezervorul de 360 ml (aici se acumulează praful), tot aici se află și butonul de ON și OFF.
Explorer S60 se potrivește într-o locuință modernă. Partea superioară a fost conceput să imprime ideea de lucru bine făcut, de gadget ce nu se demonetizează în timp. Sunt o sumă de imagini și un material video în care-l vedeți la lucru și-l puteți analiza.
Utilizare
Sunt câțiva pași ce trebuiesc respectați înainte de a folosi aspiratorul robot Explorer S60:
- Poziționați stația de andocare / încărcare, în apropierea unui perete din locuință (minim 2 metri liberi în față și 1 metru și 50 în lateral);
- Scoateți protecția de tip bumper;
- Conectați-vă stația de încărcare la o sursă de energie;
- Ridicați capacul din partea superioară, puneți aspiratorul în modul ON;
- Poziționați aspiratorul peste stația de încărcare (în cazul meu a făcut asta în mod automat după ce l-am pornit, singur s-a dus spre locașul dedicat);
- Așteptați pentru 6 ore spre a-și face prima încărcare;
- Descărcați aplicația Rowenta Robots din App Store sau Google Play
În cazul în care vreți să folosiți mopul, este necesar ca laveta să fie umezită și atașată la recipientul de apă.
Legat de aplicația dedicată, se numește Rowenta Robots are în jur de 45 MB. O găsiți în App Store / iOS și Play Store / Android.
Este nevoie de un cont, o adresă de mail etc. Alegi tipul de dispozitiv Rowenta utilizat (la opțiuni veți găsi Serie 40, Serie 60, Serie 80, Smart Force Cyclonic Explorer etc). Se trece printr-un mic tutorial, acolo se conferă permisiunea spre a accesa locația, se apasă butonul de Home pentru 6 secunde (așa se realizează conexiunea între smartphone, robot și Wi-Fi).
Aplicația are rol de telecomandă ad-hoc cu opțiuni legate de start, încărcare, putere de aspirare și modul de curățare local. Și-a realizat și un update de firmware. În aplicație sunt listate informații legate de distanța parcursă, numărul de curățări, timpul de utilizare, cantitatea de energie stocată în acumulator etc.
Pe ecranul de start din aplicație este un semn +, de acolo sunt o sumă de activități pe care le poți trasa către robot: Start, Energie Standard, Curățare locală, Încărcare, Urmărește Petele, Localizează. Prin intermediul aplicației poți programa sesiunile de curățenie, sunt oferite notificări și mesaje cu activitatea robotului, poți apela service-ul sau căuta asistență când sunt întâlnite eventuale probleme în funcționare.
Galerie de imagini cu Rowenta Robots pe Android (sunt interesante cele 7 întrebări ce ajută robotul să te cunoască mai bine și să-ți realizeze un profil personalizat).
Sunt mai multe informații interesante legate de Explorer 60:
- cantitatea de apă din recipientul atașat mopului este de 110 ml (ar fi suficientă pentru o sesiune de curățenie). Covoarele nu trebuiesc a fi scoase, este o cantitate mică de apă și cu câțiva zeci de ml nu au cum să se ude. Îndepărtează urmele de pisică sau câine, urmele de murdărie ușoară (dacă-mi permiteți un astfel de termen);
- Smart Exploration 4.0 are 3 moduri de curățare: Mod METODIC – acoperire optimă pentru întreaga suprafață, Mod PRECIS: robotul începe sesunea dintr-un punct și contină în cerc, formând o spirală și Mod MARGINE când accentul este pus pe lungul pereților și plinte;
- Control vocal prin Google Assistant și Alexa. (l-am conectat cu Google Assistant din aplicația Home, l-a recunoscut imediat și este într-adevăr interesant să dai comandă vocală și aspiratorului);
- Putere de aspirare mare – 2300Pa (perie centrală rotativă + perii laterale pentru rezultate neașteptat de bune pentru această categorie de aspiratoare robot).
L-am folosit la birou în câteva sesiuni și pot să spun că se descurcă bine. Îl compar cu Xiaomi-ul văzut la prietenul meu (unul cred de tip entry-level), Rowenta joacă în altă clasă (a sosit la test și un aspirator robot Xiaomi cu preț de peste 2000 lei și o să pot face comparație între cele două produse).
Față de Xiaomi nu ma văzut o hartă virtuală a camerei / a casei, presupun că Serie 80 aduce și un astfel de feature. Poți și vizual să vezi pe unde și-a făcut treaba, dar nu strică să ai o imagine de ansamblu direct pe smartphone.
Funcționarea cu recipientul de apă mi se pare un mare punct în plus și curăță praful & urmele, mai ales pentru cei ce au suprafețe cu gresie sau parchet lucios (acolo sunt și vizibile imediat).
Autonomia diferă în funcție de modul în care aspiratorul robot ajunge a fi utilizat, de la 60 minute în modul Boost și până la 90 minute pentru Eco. Se duce singur spre standul de încărcare. L-am folosit într-un spațiu prea mic ca să pot trage concluzii legate de suprafața pe care o acoperă la o singură încărcare. Cred că se descurcă lejer cu un living de 30 – 40 metri pătrați la o singură încărcare.
Preț
Rowenta Explorer Serie 60 – 1619 lei pe Altex.ro. Găsiți mai multe informații despre aspiratorul robot pe website-ul producătorului.
Concluzii
Rowenta Serie 60 este un aspirator-robot aproape complet, cu o mulțime de funcții și impresionează prin curățenia pe care o face, dar și prin ușurința în utilizare (de la setarea inițială și până la funcționarea de zi cu zi).
Își poate face loc cu siguranță într-o casă modernă, cu spații largi pe care Rowenta Serie 60 să le parcurgă în voie (deși am văzut că știe să treacă cu bine și prin spațiile înguste, de câteva ori și-a făcut ceva calcule în drumul de revenire spre docking station).
Sunt moduri dedicate pe care le poți accesa, ai posibilitatea să reglezi intensitatea la care funcționează. Aplicația de Android nu pot spune că impresionează neapărat prin interfață, dar își face datoria și sunt multiple opțiuni, cere detalii despre tine ca să-ți arondeze un profil personalizat etc.
PRO
- cel mai subțire aspirator de tip 4-in-1, de aici și partea de versatilitate adusă la pachet (6 cm grosime îi conferă posibilitatea de a curăța și sub obiectele de mobilier);
- aplicație dedicată de iOS și Android cu o multitudine de funcții, control din plin pentru aspiratorul-robot;
- ușurință în ce privește setarea inițială și în ce privește funcționarea zilnică (îi poți trasa un program, poți îndepărta facil rezervorul de praf, adaugi apă în recipientul dedicat etc);
- răspunde la comenzile vocale date prin Google Assistant sau Alexa;
- recipient pentru apă încorporat și funcția de spălare pe lângă curățarea propriu-zisă;
- performanțe bune în ce privește curățarea;
- filtru de aer performant pentru praf.
CONTRA
- nu realizează o hartă virtuală a casei / camerei;
- preț (de fapt sunt costuri ridicate indiferent că vorbim de Rowenta, Xiaomi etc). Conveniența se plătește, probabil că în timp se va ajunge ca tehnologia să fie din ce în ce mai ieftină și un aspirator cu performanțele de mai sus să coboare sub 1000 lei etc;
- încărcătorul pentru docking station lasă impresia de ieftin, la un produs de peste 1600 lei mi-aș fi dorit ceva cu un fir mai sănătos etc. Parcă este din altă poveste față de aspirator și experiența de utilizare oferită.