Nokia N9 – galerie foto şi primele impresii

21/06/2011

Am trecut în revistă rapid o prezentare a Nokia N9 ce a sosit în două exemplare şi la Bucureşti. Eu zic că este o mişcare surprinzătoare a Nokia care a scos în faţă un sistem de operare pe care credeam că l-a abandonat şi anume MeeGo care într-o fază beta putea fi portat şi pe Nokia N900. Pe de altă parte punctez faptul că au pus România în prim plan alături de pieţe mult mai evoluate şi am putut în cadrul unui eveniment să vedem live cum se descurcă acest device.

1. Ecran – 3.9 inch şi rezoluţie 480×854 pixeli, tehnologia este AMOLED, protejat de gorilla glass. Se vede decent şi pare interesant că au ales această diagonală ce nu se regăseşte pe niciun alt terminal. Este şi un fel de compromis, N9 poate fi strecurat mai uşor în buzunar faţă de Samsung Galaxy S II spre exemplu. Am scăpat de rezoluţia de 360×640 pixeli şi doar N900 era distinct prin 480×800 pixeli. S-a pus accent pe faptul că este fabricat din policarbonat şi chiar dacă este zgâriat se păstrează culoarea iniţială. Ca şi culori vor fi o suită de variante de la bun început. Cele prezentate la Bucureşti erau pe negru şi ţin să precizez că aveau interfaţa în limba română (unul avea un sim Orange, iar celălalt Vodafone).

2. Hardware – procesor ARM A8 tactat la 1 Ghz, 1 GB RAM, 16 sau 64 GB RAM, procesor grafic PowerVR SGX530. Procesorul fiind single core pare oricum depăşit faţă de cele dual-core ce animă LG Optimus 2x – Tegra 2, Samsung Galaxy S II – Exynos sau HTC Sensation – Qualcomm Snapdragon. Până la urmă contează procesorul sau memoria RAM pentru care un sistem de operare a fost optimizat. Spre exemplu, telefoanele cu Windows Phone 7 se mişcă extrem de rapid deşi dacă ar fi să le analizăm ca hardware sunt la mijlocul lui 2010. În ce priveşte spaţiul de stocare aş zice că este interesantă trecerea de la 16 la 64 GB fără o variantă de mijloc la 32 GB. Poate până la lansare în magazine să apară şi versiunea cu 32 GB. Este un detaliu fără elocvenţă.

3. Sistem de operare – MeeGo 1.2. S-a pus accentul pe ideea de swype şi au creat un site pentru a explic acest mecanism ce mi-a adus aminte instantaneu de BlackBerry PlayBook care are la bază în Tablet OS aceleaşi principiu. MeeGo de pe N9 oferă trei ecrane între care poţi glisa printr-o atingere şi reveni uşor acolo unde ai închis o aplicaţie. La un moment dat pe ecran se aflau 15 astfel de aplicaţii ce aşteptau în background spre a fi accesate. Mi-au plăcut iconurile generoase şi nu aveam cum să nu remarc similtudinea cu cele întâlnite la Symbian Anna (Nokia X7 şi E6).

Un element cheie ar fi aplicaţiile şi nu ştiu dacă Nokia va reuşi să acopere porţiuni aşa mari: S40, Symbian cel vechi, Symbian S^3, MeeGo şi Windows Phone 7. Să nu fie o fragmentare prea mare. Uitaţi-vă cum Apple a rupt piaţa aproape la propriu cu un singur sistem de operare şi un singur terminal nou lansat pe an.

În browsing s-a descurcat decent, deşi vă daţi seama că nu aveam cum să-mi formez o impresie în câteva minute. A încărcat rapid un site, dar nu ştiu dacă prin setările browserului era activat şi partea de flash. Nu se compară cu un dual core. Era un prototip şi presupun că până la intrarea în ofertele magazinelor online şi de retail va mai primi o serie de finisări. Spre exemplu ni s-a spus că partea spate nu este gata şi vor mai apărea diverse înscrisuri lângă senzorul camerei foto de 8 Megapixeli.

4. Conectivitate – 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi a, b. g şi n, jack de 3.5 mm, GPS. Aduce şi o serie de boxe la care se conectează rapid şi sunt destul de gălăgioase în sens pozitiv. Mă aşteptam să dau de un conector HDMI ca la N8, dar nu l-am regăsit. Interesant că se poate scoate cartela SIM prin partea superioară, iar telefonul nu are nevoie de o restartare la inserarea ei, îşi ia semnalul din reţea şi rulează în continuare fără vreun lag perceptibil.

5. Camera foto şi video – 8 Megapixeli cu lentile Carl Zeiss. Nu am făcut vreun sample foto, dar din trecut ştiu că iniţialele Carl Zeiss sunt sinonime cu senzori de top de pe telefoane mobile. Filmează HD cu 30 fps şi aştept ca Nokia să producă un handset care să filmeze full HD la 1080p. Normal că au dispus şi un led flash, autofocus şi un soft de editare video şi foto rapidă ca pe Symbianul de generaţie nouă. 6

6. Autonomie – nu pot să trag concluzii la acest capitol. Amintesc doar că bateria are 1450 mAh, are 12.1 mm grosime şi o greutatea de 135 grame.

Nokia N9 este un telefon interesant, puternic cu dotări de top care nu-l fac de ruşine în faţa telefoanelor de tip smartphone cu Android, iOS sau Windows Phone 7. Din păcate nu este însoţit de o sumă de aplicaţii şi MeeGo are încă un viitor nesigur. În 2010, Nokia N9 ar fi putut relansa compania finlandeză şi nu ne rămâne decât să aşteptăm intrarea în piaţă prognozată pentru anul în curs ca să vedem dacă N9 va realiza volumele dorite de compania finlandeză.

[nggallery id=89]

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.