Xiaomi Mi 10T este un smartphone de tip best-buy ce a fost anunțat de curând pe canal oficial și în România.
Am structurat 5 puncte PRO și alte 5 puncte CONTRA pentru un telefon mobil interesant. Ideea este că Xiaomi a evoluat destul de mult în ultimii ani și nu cumpărați doar specificațiile. Au crescut și în ce privește designul, materialele folosite, atenția la detalii, software din ce în ce mai bine pus la punct. De aici și auspiciile pozitive legate de Xiaomi Mi 10T.
PRO
1. Raportul preț / specificații;
Este unul dintre cele mai ieftine smartphone-uri cu Qualcomm Snapdragon 865 (alături de Snapdragon 865+ este cel mai puternic chipset din universul Android). Cred că doar Xiaomi Poco F2 Pro are Snapdragon 865 și un preț chiar și mai bun.
Xiaomi Mi 10T cu 6 GB RAM și 128 GB stocare costă 2099 lei, iar modelul cu 8 GB RAM urcă cu 100 de lei.
2. Ecran cu rată de refresh la 144Hz;
Este un panel IPS de bună calitate. Are o diagonală de 6.67 inch, rată de refresh la 144Hz. Luminozitatea urcă la un maxim de 650 nits, iar tipic pe la 500 nits. Nu impresionează precum OnePlus 8T ce este capabil de valori și peste 1000 nits, dar Xiaomi-ule este cu 1000 lei mai ieftin (întradevăr și cu panel IPS vs OLED customizat la OnePlus).
Xiaomi Mi 10T are sticlă pe față și spate – Corning Gorilla Glass 5, iar structura internă este din aluminiu. Teoretic, rigiditatea structurală ar trebui să fie decentă.
3. Conectivitate bună;
Bifează 5G, Wi-Fi 6 / ax, dual-sim, difuzoare stereo, bluetooth 5.1, NFC, port infraroșu, USB type-C de tip 2.0, localizare printr-o suită de servicii (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS) și lipsesc jack-ul de 3.5 mm și slotul pentru cardurile microSD (128 sau 256 GB stocare de tip UFS 3.1 ar trebui să fie suficient pentru un utilizator avansat în 2020). Jack-ul de 3.5 mm este înlocuit din ce în ce mai tare de căștile wireless, iar bluetooth 5.1 este cea mai nouă iterație în momentul de față.
4. Baterie de 5000 mAh cu încărcare la 33W;
Teoretic cu un astfel de acumulator ar trebui să treacă testul unei zile de utilizare. După test descoperi cât de optimizat este consumul de energie, în contextul în care IPS-ul lui Mi 10T are rată de refresh ce poate fi setată la 144Hz. Bine că nu au venit cu un acumulator mai mic, 5G + rată de refresh mare = mare problemă pe partea de autonomie (noroc că nu prea avem semnal în 5G, cu excepția bucureștenilor ce sunt în raza de acoperire, cel puțin la Orange).
5. Suport software;
Xiaomi este de partea bună, printre companiile ce oferă suport pentru smartphone-urile sale. La Android 11 au fost printre brandurile cu care Google a colaborat îndeaproape și au avut câteva modele ce au primi software-ul în etapa beta.
CONTRA
1. Interfața grafică ce nu atrage;
Xiaomi nu are o interfață grafică care să mă atragă. Sunt curios să descopăr ce vor face la Android 11. Este ceva în genul Huawei, cum transformam telefonul în daily driver instalam Gboard, launcher-ul Nova și un pack de icoane cât mai aproape de Android-ul standard. Nu este OnePlus, unde niciodată nu am stat să fac asta.
2. Fără senzor dedicat pentru tele, fără OIS pe camera wide;
Are wide de 64 Megapixeli, ultrawide de 13 Megapixeli și macro de 5 Megapixeli cu autofocus. Nu are senzor tele, nu are OIS pe camera wide. Observ că filmează 8K cu 30 fps, deși senzorul este de 64 Megapixeli. Știam că pentru filmarea 8K este necesar senzorul de 108 Megapixeli (cel de pe Mi 10T Pro).
3. Greutate și grosime ceva cam mari;
216 gr. și 9.3 mm pentru grosime. Sunt valori respectabil, dacă mai adaugi și o husă la cei 9.3 mm grosime = cărămidă ad-hoc la purtător. Personal, nu mă deranjează, dar sunt sigur că se găsesc destui care să mustăcească. Până la urmă, sticlă pe față și spate + structură internă din aluminiu, 5G, baterie de 5000 mAh. Cumva, fiecare componentă își cere tributul în grame.
4. Cititor de amprentă în lateral;
Nu mi se pare a fi una dintre cele mai inspirate soluții. Recunosc că au evoluat și amprenta este recunoscută mult mai rapid, fără încercări repetate. Mă raportez la OnePlus Nord testat de curând. Totuși, mi-aș dori ca mai multe companii să aibă curaj precum Google și să aducă un cititor de amprentă clasic, în partea spate. Ar fi cazul să ne întoarcem spre o soluție mai stabilă, ușor de accesat etc.
5. IPS și nu OLED;
Aici este cu dus și întors. Au reușit să reducă din preț, nu este nici un IPS modest. Cel mai probabil, au ales unul dintre cele mai bune paneluri cu putință. Peisajul ar fi fost completat în mod corect de un OLED cu luminozitate tipică de 800 nits.