Retelistica

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat spre consultare publică planul său de acţiuni pentru anul 2021. Conform acestui plan de acţiuni ANCOM îşi propune să organizeze licitaţia 5G în trimestrul al doilea din 2021.

În comunicatul ANCOM se menţionează că ”până la finalul primului trimestru al anului viitor, autoritatea şi-a propus adoptarea deciziei privind organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă, care implică stabilirea condiţiilor de acordare a drepturilor de utilizare şi a regulilor de desfăşurare a procedurii de selecţie. Această acţiune va fi urmată de desfăşurarea propriu-zisă a procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor, stabilită a avea loc în trimestrul al II-lea al anului viitor.”

Licitaţia pentru spectrul 5G se tot amână în România de prin 2019. Motivele generale ce au stat la baza acestor amânări au fost aceleaşi: lipsa unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea prețurilor minime de pornire în licitație, precum și lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului 5G cu SUA. Alături de acestea mai sunt şi discuţiile legate de implicarea Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G.

Cert este că batem pasul pe loc şi nu doar noi ca ţară, ci noi ca continent. Într-un raport al Ericsson privind tehnologia 5G, în acest moment China este cea mai avansată ţară în implementarea acestei tehnologii. În Europa în foarte multe ţări sunt anulate / amânate licitaţiile pentru spectrul 5G, iar la nivelul anului 2020 doar 1% din abonamentele de telefonie mobilă vor fi 5G. Mai multe detalii în acest articol.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.