Qualcomm nu este de acord ca NVIDIA să cumpere ARM

13/02/2021

În toamna anului trecut NVIDIA a anunţat că va achiziţiona ARM de la SoftBank pentru 40 de miliarde de dolari împărţiţi astfel:

  • 12 miliarde plătiți cash (2 miliarde plătiți la semnarea acordului de preluare);
  • 21.5 miliarde dolari în acțiuni NVIDIA;
  • 1.5 miliarde dolari către angajații ARM;
  • alte 5 miliarde dolari pe care SoftBank le va primi în cash sau acțiuni NVIDIA (în funcție de atingerea unor performanțe financiare).

Acest anunţ nu a picat bine aproape nimănui deoarece toate companiile care folosesc şi vor folosi arhitectura ARM sunt sau vor deveni dependente de tehnologie americană.

Interesant este că cel mai mare producător de procesoare mobile, Qualcomm, nu este de acord cu această tranzacţie. Compania americană a trimis notificări principalelor agenţii de stat din lume (Federal Trade Commission din SUA, Comisia Europeană din Europa, Competition and Markets Authority din Marea Britanie și State Administration for Market Regulation din China) prin intermediul cărora contestă această achiziţie.

Poziţia Qualcomm este uşor de înţeles, companiei americane îi este teamă de anumite limitări şi interdicţii pe care NVIDIA le-ar putea implementa după finalizarea tranzacţiei. O altă teamă Qualcomm este aceea că NVIDIA ar putea avea acces la design-ul cipurilor concurenţilor din piaţă şi ar putea dezvolta unele similare sau chiar mai bune.

Qualcomm este cel mai mare jucător din piaţa de procesoare mobile, piaţă în care peste 95 – 96% dintre device-uri dispun de procesoare bazate pe arhitectură ARM.

Alături de Qualcomm şi alte companii cunoscute precum Google sau Microsoft au transmis că nu sunt de acord cu această tranzacţie.

Sursa: phonearena.com
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.