Router Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03 – review

17/02/2021

Sunt atât de multe soluții la ora actuală pentru asigurarea unei conexiuni la internet aproape oriunde în lume, încât cu greu te poți decide la care să apelezi. Sigur că în funcție de locație poți avea acces la internet în cel mai simplu mod cu putință, dar se prea poate ca în unele zone să fie nevoie de echipamente complexe.

Eu vă prezint în continuare un router wireless ce poate oferi internet Wi-Fi de la o conexiune 4G/3G acolo unde există semnal GSM de la măcar un operator de telefonie mobilă. Poți apela la un router Tenda 4G03 în zonele unde niciun provider de internet nu a extins rețeaua prin fir. Cât de performant este acest router și dacă se potrivește cu nevoile tale sper să poți afla din rândurile de mai jos.

Specificații pentru routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03

  • Standarde 4G/3G – FDD LTE, TDD-LTE, WCDMA;
  • Benzi 4G/3G – FDD LTE: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B20/B28AB; TDD-LTE: B38/B40; 3G WCDMA: B1/B2/B5/B8;
  • Viteze maxime 4G – LTE Cat4, 150 Mbps la download, 50 Mbps upload;
  • Standarde Wireless – 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz;
  • Viteze maxime Wi-Fi – 300 Mbps;
  • Interfață – 1 x cartelă mini SIM, 1 x WAN/LAN 10/100 Mbps, 1 x LAN 10/100 Mbps;
  • Securitate wireless – WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA/WPA2;
  • Protocoale – IPv4, IPv6;
  • Funcții 4G/3G – Auto-APN, Auto dial-up, Roaming, SMS (trimitere/primire/ștergere), USSD, limitare consum date, management PIN, Failover;
  • Opțiuni software – APP/Local/remote management, Parental control, DHCP(DHCP Server and Client), Virtual Server(UPnP/DMZ/Port Forwarding), DDNS(DynDns, 88ip), VPN(PPTP Client/L2TP Client/PPTP Server), Firewall, QOS, Upgrade firmware local osau OTA, TR069
  • 2 antene interne 4G/3G, 2 antene interne Wi-Fi, 2 x conectori SMA pentru antene externe;
  • Dimensiuni – 185 x 126 x 60 mm;
  • Greutate – 280 de grame în fișa tehnică, 242 grame cântărit de mine.

Design

Router Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03

Routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03 a ajuns la mine în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit adaptorul de alimentare, un cablu ethernet lung de doar un metru, un ghid de pornire rapidă și un alt pliant cu anumite informații:

Dispozitivul este de culoare albă și are un design simplu, cu multe linii curbe. Aș spune că se încadrează în orice tip de spațiu, lipsa antenelor externe înseamnă că poate fi lăsat undeva la vedere fără să atragă atenția asupra sa. Nici dimensiunile nu vor face asta, routerul are mai puțin de 19 de centimetri pe cea mai lungă latură și doar 12.6 pe înălțime. Este și subțire, cu numai 60 de milimetri în ”talie”.

Pe partea frontală sunt așezate 7 LED-uri de status. Primul (de la stânga la dreapta) este cel pentru Power, al doilea certifică conexiunea la internet, al treilea arată dacă există disponibilă rețea wireless, al patrulea anunță dacă este conectat un cablu ethernet în portul WAN, iar ultimele trei afișează puterea recepției semnalului 4G/3G.

Pe spate apare principala zonă de conectivitate, cu slotul SIM ce lipsește de acolo, fiind amplasat pe latura de jos. Revenim la partea posterioară unde vedem Butonul Power, mufa pentru alimentare, butonul WPS/Reset și cele două porturi LAN, cu primul dintre ele având și rol WAN.

Tot pe spate, către zona de sus, se poate observa un capac. Odată desfăcut acesta, descoperi cei doi conectori de tip SMA în care poți conecta antene externe pentru a amplifica semnalul Wi-Fi, dacă este nevoie de așa ceva.

Cartela SIM ce va fi inserată în locașul dedicat de pe latura de jos trebuie să fie de tip mini-SIM, adică cea mai mare bucată a cartelei. De obicei în acest format o primești de la operator, având opțiunea de a desface din ea fie o cartelă micro-SIM, fie una nano-SIM, după nevoi. Pentru routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03 o vei lăsa în formatul mini-SIM.

Tenda 4G03 este fabricat la exterior doar din plastic, unul mat pentru majoritatea zonelor, doar sus este puțin plastic lucios. Asamblarea este reușită, dar nimic spectaculos. Ce nu mi-a plăcut la pareta de design ține de piciorușele pe care se sprijină routerul. Acestea sunt din plastic, practic porțiuni ce ies ușor în relief din partea de jos și nu oferă mai deloc aderență, routerul pleacă din locul lui la cea mai mică atingere, ba chiar și la vibrații ușoare.

Instalare și utilizare

Ca de obicei, așa cum am găsit la fiecare dintre dispozitivele Tenda pe care le-am încercat, și la routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03 instalarea și configurarea inițială reprezintă o joacă de copil.

Mai mult, de această dată, dacă vei folosi routerul doar prin conexiunea 4G/3G (adică nu și cu conexiunea WAN prin fir) descoperi un dispozitiv de tip Plug-and-Play. Ce înseamnă asta? Că doar introduci cartela cu date în locașul ei, alimentezi routerul cu energie electrică și apeși butonul Power. În doar câteva zeci de secunde te poți conecta cu orice fel de dispozitiv Wi-Fi la rețeaua creată automat de routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03, rețea ale cărei date (SSID și parolă) pot fi găsite pe partea de jos a dispozitivului.

Pentru a crea și o conexiune wireless prin cablul de la un internet provider, acolo unde este disponibilă o astfel de rețea, mai trebuie să intri în pagina cu setări a routerului, accesibilă la adresa tendawifi.com.

Aici vei găsi o interfață foarte simplu de urmărit, cu cele mai importante setări și configurări accesibile imediat. Este adevărat că nu sunt disponibile extrem de multe opțiuni ca la alte routere mai complexe, dar Tenda 4G03 nu este un astfel de dispozitiv, ci unul ce și-a propus să fie facil de operat de orice tip de utilizator, indiferent de experiență.

Interfața cu setări pentru routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03:

Una dintre opțiunile care se poate dovedi de bază pentru unii este cea de Failing, ce este activată în mod default și pe care nu o poți modifica. Ce presupune aceasta? Că poți folosi routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03 ca pe un router convențional, folosind conexiunea la internet prin cablu și doar la nevoie să treci pe cea de date 4G/3G. Atunci când rețeaua prin fir cedează, routerul trece în mod automat pe cea GSM și astfel nu pierzi niciun moment (în fine, doar pentru câteva secunde cât durează efectiv trecerea automată) conexiunea Wi-Fi la internet.

În interfață găsești și opțiunea de a trimite SMS-uri de pe cartela SIM. Din păcate, nu am găsit la câte numere poți trimite simultan SMS-uri, cred că ar fi de interes pentru anumiți utilizatori o astfel de informație. Dacă vă interesează cu adevărat așa ceva, aștept solicitare în secțiunea de comentarii și o să cer mai departe astfel de detalii.

Mai spun aici că în pagina de setări există (așa cum este și normal pentru un astfel de router) și posibilitatea de a seta o limită de consum de date prin conexiunea 4G/3G.

Performanță

În ceea ce privește performanța, routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03 nu este dintre cele de top, nici măcar de mijloc. Este un router ce oferă viteze de bază, standardul cel mai performant fiind cel ”n”, cu viteze maxime de până la 300 Mbps. Nu-i nimic în neregulă cu astfel de viteze la un router ce se presupune că va fi folosit în special prin conexiunea 4G LTE.

Pe această conexiune vitezele maxime sunt de până la 150 Mbps la download, respectiv maximum 50 Mbps la upload. Valori decente, dar absolut nimic de lăudat. Ai nevoie de mai mult, sunt alte opțiuni, dar și la alte prețuri. Pe de altă parte, nu știu unde în România poți prinde viteze la download mai mari de 150 Mbps prin conexiune 4G LTE, așa că nu cred că ar avea rost un modem mai rapid de atât.

Eu am testat vitezele oferite cu o conexiune 4G LTE de la Digi. Primul test l-am făcut cu telefonul mobil prin conexiunea de date a acestuia, undeva la mică distanță față de locul unde era routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03:

Test de viteză 4G LTE pe DIGI prin telefon

Am făcut din nou teste de viteză cu același telefon, de data aceasta prin rețeaua Wi-Fi creată de router, ce furniza internet de la conexiunea 4G LTE tot de la Digi:

După cum se poate observa, vitezele sunt asemănătoare în ambele cazuri, semnalul GSM de la Digi fiind de fiecare dată full, sau cel puțin așa arăta atât telefonul, cât și routerul.

Dacă vorbim despre acoperirea cu semnal wireless, aș spune că numai de bine pentru routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03. Aveam semnal aproape maxim chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale curții mele, undeva la 12 – 15 metri distanță față de router.

Trebuie precizat că între router și telefonul cu care am făcut măsurătorile au stat doar doi peretți ai unei case realizate pe structură din lemn, deci obstacolele ce au stat între cele două dispozitive nu au interferat prea tare.

Reamintesc că pentru cei ce au nevoie de o acoperire mai bună cu semnal Wi-Fi, routerul Tenda 4G03 poate primi suplimentar două antene externe. Sunt o grămadă de astfel de opțiuni disponibile în magazinele de specialitate, de la doar puțin peste 10 – 15 lei, până la unele mai performante ce costă evident mult mai mult.

Mai specific aici că routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03 suportă până la 32 de conexiuni simultane, aș spune că mai mult decât suficient pentru un astfel de router, din acest segment de preț.

Preț

Router Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03 – circa 250 de lei atunci când va fi disponibil în magazinele de specialitate. La data la care am redactat acest review l-am găsit listat pe eMAG, vândut de un retailer din Marketplace, la nu mai puțin de… 1.467,78 lei!!! E de râs sau e de plâns ceea ce încearcă să facă anumiți vânzători?

Concluzii

Router Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03

Routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03 este un dispozitiv cu un raport bun între preț și ceea ce oferă. Nu-i cel mai ieftin și poate nici cel mai bun, dar este corect poziționat. Mai ales că prețul inițial va cunoaște reduceri peste câteva luni, iar atunci acest router va putea fi recomandat mult mai ușor.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru routerul Wi-Fi 4G LTE Tenda 4G03:

PRO

  • extrem de simplu de instalat și configurat, practic pe conexiune 4G/3G este de tip Plug-and-Play;
  • acoperire extinsă cu semnal Wi-Fi + recepție bună și stabilă a semnalului GSM;
  • posibilitatea de a instala două antene Wi-Fi externe spre a extinde și mai mult acoperirea;
  • funcția Failing face automat trecerea pe conexiunea la internet prin 4G/3G atunci câna cea prin fir cedează.

CONTRA

  • piciorușele pe care stă routerul sunt din plastic și nu oferă deloc aderență, dispozitivul se deplasează din locul lui la cea mai mică atingere ori vibrație.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.