HTC Sensation – review

23/08/2011

Vorbim de unul dintre cele mai interesante smartphone-uri lansate în anul 2011 și anume vârful de lance pe plan local al companiei taiwaneze HTC. Am avut ocazia să văd la lucru și Samsung Galaxy S II, LG Optimus 2X așa că voi face unele comparații între aceste trei telefoane dual-core. Mi-a plăcut foarte mult HTC Sensation și aș zice că se luptă de la egal la egal cu supertelefonul celor de la Samsung – SGS II și doar unele detalii îl fac pe sud-coreean să iasă în avantaj.

I. Design, ecran și sunet

Nu simți că ai în mână un telefon mobil cu ecran de 4.3 inch și 148 de grame. L-au făcut puțin mai lung decât Samsung Galaxy S II ce față de Sensation pare chiar pătrățos și muchiile sunt mai curbe. Materialele folosite sunt excelente ca și calitate. Tehnologia din spatele ecranului este S-LCD și rezoluția este de 540×960 pixeli sau qHD. Se vede diferența față de 480×800 pe SGS II și asta mai ales în browsing. Difuzorul este montat în spate și se aude destul de puternic și clar. Calitatea sunetului ce vine pe jack de 3.5 mm permite transfomarea smartphone-ului în player mp3 sau mp4 ad-hoc.

Designul este unibody și deși ai impresia că ar fi format din trei segmente distincte ai de-a face cu o carcasa pe spate dintr-o singură bucată. Ca să ai acces la cartela sim și cardul microSD de până la 32 GB trebuie să îndepărtezi bateria de 1.520 mAh. Operația se face relativ ușor prin apăsarea unui buton micuț încadrat în carcasă de la baza telefonului. Camera de 8 Megapixeli cu dublu led flash și difuzorul sunt poziționate superior pe spate.

Superior dați de jackul de 3.5 mm și butonul de power cu rol în blocarea/deblocarea rapidă a ecranului. Pe lateral stânga dați de tasta pentru volum ce poate fi considerată ușor supradimensionată. La baza ecranului se află patru butoane capacitive cu rol de Search, Back, Meniu și Home.

Designul îl face să depășească chiar și pe SGS II, dar de multe ori aici intervine alegerea fiecăruia. Oricum, HTC Sensation este un telefon care nu face rabat calitativ și nu dă impresia a avea 4.3 inch în diagonală.

[nggallery id=129]

II. Hardware

Aduce un procesor Qualcomm dual-core tactat la 1.2 GHz, 768 MB RAM, 1 GB ROM și microSD de până la 32 GB. Am făcut un test în Quadrant și abia a scos în jur de 2.000 de puncte. De vină poate fi considerată și interfața Sense UI ce consumă resurse importante, dar este neprețuită în utilizarea cotidiană a telefonului. În browsing sau în rularea aplicațiilor se descurcă excelent fără pic de lag și astfel dovedește eticheta de super-smartphone. Amintesc și GPU-ul integrat – Adreno 220 (cel mai performant la ora actuală în piață și regăsit și pe HTC Evo 3D)

III. Sistem de operare, interfață și aplicații

Am făcut update-ul la Android 2.3.4 Gingerbread și nu am sesizat schimbări importante. Dacă vreți să obțineți screenshot-uri cu interfața trebuie să apăsați butonul de Power concomitent cu cel de de Home – primul de la baza ecranului, din stânga. Ai acces la peste 250.000 de aplicații. Nu am regăsit probleme de compatibilitate cu rezoluția qHD, deși se vorbea că unele jocuri din portofoliul Gameloft nu rulează pe tot ecranul sau spun că telefonul în cauză nu este suportat. Interfața Sense UI uimește prin nivelul de customizare pe care-l oferă. Puteți seta unele shortcut-uri direct pe lock screen și aveți acces direct la ele prin tragerea icon-ului către inelul de deblocare. Mi s-a părut o chestie utilă și interesantă.

Prin HTC Hub ai acces la notificările prietenilor direct pe home screen. Aduce în același loc facebook, twitter și alte servicii de socializare. La Google Plus a fost nevoie să instalez apk-ul direct. Ciudat că pentru România nu au dat drumul la download direct din Android Market.

Este un excelent instrument de gaming și asta datorită display-ului de 4.3 inch, a hardware-ului încorporat și a accesului la Android Market ce este populat cu o sumă de jocuri interesante și numai bune de parcurs în timpul liber.

[nggallery id=132]

IV. Conectivitate

Pachet complet marca HTC: 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm, DLNA, Wi-Fi hotspot. Se poate reproșa lipsa unui port HDMI, doar Optimus 2x încorporează un astfel de conector dintre telefoanele dual-core prezente în țara noastră. Nu pierde semnalul wi-fi și în convorbirile clasice se descurcă excelent, deși eu am folosit mai mult skype decât să fac apeluri de pe HTC.

V. Camera foto/video

Are un senzor de 8 Megapixeli care filmează full HD la 30 fps. Este una dintre cele mai bune camere foto montate de HTC pe vreun telefon din portofoliu și una care intră cu ușurință într-un top 5 al camerelor foto/video de pe telefoane mobile alături de Nokia N8, SGS II, LG Optimus 2X. Se deschide foarte repede. Aveți o serie de funcții și editare direct din interfața camerei în partea stângă. Face fotografii în mare viteză fără vreun lag care să te facă să pierzi momentul ce îl dorești captat. Vă las cu o galerie foto și video ca să vă faceți o impresie. Uimește și funcția macro încorporată.

[nggallery id=131]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=mdjf_Rld49o

VI. Autonomie

Un punct slab și la HTC Sensation ca la majoritatea telefoanelor dual-core. Bateria are 1.520 mAh și se duce repede dacă accesați intensiv funcții ca 3G, GPS, Wi-Fi, jocuri sau diverse aplicații. Este un compromis care se face atunci când vrei un smartphone de top. Nu este un telefon cu care să pleci la drum pentru 2 – 3 zile și să lași încărcătorul acasă. Am reușit să ajung la 12 ore cu mici pauze în utilizare.

VII. Preț

Îl găsiți la evoMAG.ro pentru 2.149 lei.

Concluzii

Este un smartphone excelent care dacă aducea 16 GB memorie internă și un ecran AMOLED ar fi rupt concurența și ar fi fost hitul de care avea nevoie compania taiwaneză în 2011. Interfața Sense UI 3.0, camera de 8 Megapixeli și designul sunt plusuri incontenstabile. Îl recomand cu mare plăcere chiar și în dauna lui SGS II.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=nbPmy-Ku0l0

Filmat cu Sony Handycam HDR-CX115.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.