Honor 70 este un smartphone mid-range pe care compania chineză mizează puternic în a obține market share pe plan local. Îl găsiți în variante cu 128 GB sau 256 GB stocare pe la multe dintre magazinele online autohtone. 

 

Notă: Avem persoane cu dizabilăți ce ne citesc site-ul și ne-au cerut o formă mai ușor de parcurs pentru ei în ce privește review-urile publicate pe site. Este înregistrat cu telefonul dintr-o bucată, așa că mai sunt mici bâlbe etc. 

Iese în evidență printr-un combo ușor atipic la nivel de cameră foto principală: wide de 54 Megapixeli cu f/1.9, ultrawide de 50 Megapixeli și 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp. Partea atipică este dată de numărul de megapixeli al senzorului wide. 

Mai bine să nu lungesc vorba și să încep review-ul propriu-zis. 

Material video de tip unboxing și primele impresii: 

Specificații

Design

Conținutul pachetului în care sosește HONOR 70

În pachet dați de smartphone, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM, husă de protecție din plastic transparent, încărcător la 66W și cablu USB Type-C – USB. 

Impresionează prin designul său. Structura de rezistență este din aluminiu, iar spatele și fața au fost îmbrăcate în sticlă. Ca și calitate a materialelor, dar și ca formă ai spune că este un smartphone premium. Are un raport display / corp ce impresionează – 90.8% (asta și pentru că s-a ales soluția unui display OLED curbat, dar și pentru că și-au dorit să fie un element pe care să-l scoată în față). 

Camera frontală se află într-un decupaj de tip bulină ce a fost adus central în partea superioară, nimic ieșit din comun. Partea spate are 2 cercuri unde au fost integrați senzorii de la camera principală: wide + ultrawide, cel de macro + dual-LED flash. Senzorii în sine sunt bine protejați, iar o husă de protecție mi se pare a fi recomandată. 

Pentru modul în care se prezintă la partea de design îi acordă notă foarte bună. Haideți să vedem cum stă și la alte capitole importante. 

Ecran și sunet

Ecranul OLED are rată de refresh de până la 120Hz

Au adus un OLED de 6.67 inci cu rată de refresh de până la 120Hz. În secțiunea Setări / Ecran și luminozitate veți da de modurile luminos și întunecat, de mod reglare culoare și temperatură cu opțiunile Normal (sRGB sau DCI-P3 în funcție de conținutul afișat), Intens. L-am ales pe al doilea. Culorile sunt suficient de intense, fără a ieși în evidență în sens negativ. 

Opțiuni diferite pentru rata de refresh a display-ului

Rata de împrospătare poate fi setată pe Dinamic, Ridicat și Standard. Dinamic se adresează celor ce doresc rată de refresh de până la 120Hz în anumite situații, dar pe de altă parte vor și un plus de autonomie, Ridicată – conținut la 120Hz și autonomie mai mică, Standard – rată de refresh la 60Hz. 

Pe alb am măsurat 915 nits, cu display-ul setat la nivelul maxim. Nu am găsit informații de valoarea maximă pe care o atinge când este dat în modul Auto. Este o valoare respectabilă că pe maxim s-a apropiat de 1000 nits. 

Una peste alta, au pus un display de bună calitate, așa cum te aștepți pe un telefon cu preț de peste 2000 lei. 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Am rămas uimit să descopăr că nu are difuzoare stereo, așa cum au mai toate smartphone-urile din 2022 cu preț de la 900 – 1000 lei în sus. Mi se pare o alegere ce-l depunctează pe Honor 70. Sunetul se aude destul de puternic, mi s-a părut că la maxim nu distorsionează aproape deloc și menține un bass bine calibrat. 

Am măsursat 93dB la 10 cm distanță de difuzor, unul dintre cele mai puternice sunete pe care le-am măsurat pe vreun smartphone până acum. La 30 – 40 cm distanță și într-o poziție mai normală de ascultat, am măsurat 77.5 dB. Stă ușor modest, dar asta pentru că tot sunetul se deplasează cumva în lateral stânga și nu spre cel ce ascultă. L-ar fi ajutat un al doilea difuzor deasupra display-ului. 

Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă pentru Up și Down.

Hardware, sistem de operare și aplicații 

MagicUI de pe HONOR 70 are un vibe de…, EMUI

Qualcomm Snapdragon 778+ 5G este un chipset pe care mi-aș fi dorit să-l văd pe mai multe smartphone-uri mid-range, inclusiv pe modele cu preț de sub 2000 lei. Cred că Qualcomm l-a scumpit, iar în segmentul respectiv a fost Snapdragon 695 5G ce este clar inferior lui 778+. 

Informații relevate de CPU-Z:

Punctele sale PRO sunt date de arhitectura tri-cluster, ce de obicei o descoperim pe procesoare de top. Sunt 4 nuclee pe ARM Cortex-A78, unul la 2.5 GHz și alte trei la 2.4 GHz + 4 nuclee eficiente energetic pe ARM Cortex-A55. 

Nivelul de detalii pe care îl oferă HONOR 70 în PUBG Mobile

Procesorul este ajutat de 8 GB RAM și 128 GB stocare, fără slot pentru cardurile microSD. Rulează PUBG Mobile cu grafica pe HDR și nivelul de detalii pe Ultra. Temperatura atinsă în partea spate nu a depășit 41 grade Celsius. Și asta-i bine, consumul de energie nu a depășit ceea ce obțin de obicei. O sesiune în PUBG Mobile de 30 minute a consumat 5 – 6 procente din acumulator. 

Disiparea căldurii pe HONOR 70 după o sesiune de teste de benchmark

Rulează MagicUI 6.1 dezvoltat pe Android 12. Este o interfață înrudită cu EMUI și totul este organizat așa cum te-ai aștepta la un smartphone…, Huawei. Asta poate fi un element pozitiv pentru cei ce au folosit smartphone-uri ale companiei chineze. Marele avantaj este dat de GMS și faptul că aplicațiile Google sunt preinstalate. Ai acces la Play Store, Maps și alte servicii Google sunt prezente acum ești obișnuit pe orice smartphone cu Android. 

Mi-aș fi dorit să văd că patch-urile sunt compilate pe o lună din proximitate. Am făcut numeroase verificări pe partea de actualizare software, dar nu a apărut nimic la orizont. Era adus abia la nivelul lui mai 2022. Presupun că Honor 70 va face pasul spre Android 13, la un moment dat. 

Suportul software ar putea fi un element de îmbunătățit. Apropo, exemplarul sosit la review avea și un marketplace propriu, similar cu App Store-ul de știți voi unde. Printre cele mai descărcate aplicații de acolo erau Microsoft Teams, TikTok, WhatsApp, Amazon Shopping, Telegram etc. 

Aplicații preinstalate pe Honor 70:

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maips, YouTube, Drive, YT Music, Duo, Google Foto, Magazin Play, 

Aplicații Honor: My Honor, Teme, HONOR Store, HONOR CLUB, Centru jocuri, Manager de sistem;

Alte aplicații: Busolă, Oglindă, Clonare dispozitiv, Agendă, Meteo, Înregistrare sunet, Calendar, Note. 

Nu pot spune că bloatware-ul este inexistent, dar mi s-a părut a fi la cote minime. Nu am văzut Facebook sau Netflix printre aplicațiile deja integrate pe telefon. Un alt element ce mi-aș dori să-l menționez este viteza cu care se desfășoară totul la nivel de UI. Zici că ai instalat Nova Launcher cu animațiile date pe rapid. 

MagicUI 6 pe Android 12 – HONOR 70; 

Performanță

HONOR 70 a obținut peste 500.000 de puncte în AnTuTu

L-am comparat cu alte două smartphone-uri mid-range ce au hardware asemănător și am avut ocazia să le văd la lucru. 

Teste de benchmark rulate pe HONOR 70;

Conectivitate

HONOR 70 nu are difuzoare stereo, unul singur la bază pentru redare de melodii și materiale video, jocuri etc

În partea superioară se află un microfon, iar în lateral dreapta au adus butonul de pornire și reglarea volumului, la bază se află portul USB Type-C, slotul pentru cele două cartele nanoSIM și difuzorul principal. Pe lateral stânga nu au pus niciun element de conectivitate. 

Lipsește portul infraroșu pe care-l găsim de obicei pe multe smartphone-uri chinezești, port ce ar fi transformat telefonul în telecomandă ad-hoc pentru electronicele din locuință. Are NFC, localizare prin GPS, GLONASS și BDS. Are 5G și Wi-Fi 6. În SpeedTest pe conexiune gigabit am prins valori de peste 500 Mbps la download și upload, așa cum te-ai așteptat de la un smartphone cu Wi-Fi 6 testat pe un router compatibil. 

Mi-aș fi dori să văd că renunță la USB Type-C 2.0, dar cine știe, poate pregătesc o schimbare la generație viitoare. Cititorul de amprentă optic funcționează așa cum te-ai aștepta și peste folia de plastic aplicată din fabric (una ce mi s-a părut a fi de bună calitate și nu dintre cele mai ieftine). 

Cum am spus și la sunet, păcat că nu au pus difuzoare stereo. Mi se pare un feature pe care trebuie să-l ai pe orice smartphone cu preț de la 8 – 900 lei în sus. 

Cameră foto și video

Rezultatele sunt bune, în majoritatea scenariilor de utilizare

Are un senzor wide de 54 Megapixeli cu f/1.9 și fără OIS și un senzor ultrawide de 50 Megapixeli + 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp. Înregistrează 4K cu 30 fps. Face zoom 2x cu crop din senzorul de 54 Megapixeli. 

Senzorul ultrawide este mai întunecat pe timp de noapte față de cel wide, după cum este și logic dacă ne uităm la dafragmă. 

Fotografiile sunt de bună calitate, cu suficient de multe detalii și fără a fi suprasaturate. Pe timp de noapte te impresionează cu modul dedicat. El scoate un plus de detalii și fără a trece în modul de Noapte. Era mult mai mult întuneric în unele imagini, iar telefonul te face să zici că este aproape zi sau măcar la trecerea între zi și noapte. 

Interfața mi s-a părut aerisită. Treci printr-o sumedenie de moduri. Zoom-ul digital 10x este inutilizabil, zoom-ul 2x l-aș considera decent, modul portait și bokeh-ul le livrează bine. 

Materialele video trase la rezoluție 4K și 30 fps ți se par sacadate când le înregistrezi pe telefon, dar în realitate sunt ok. Focusul aș spune că-l face ușor ca din topor, dacă-mi permiteți o exprimare mai plastică. 

Selecție de clipuri 4K 30 fps făcută cu HONOR 70;

Fotografii făcute cu HONOR 70;

Fotografii făcute pe timp de zi cu ultrawide, wide și zoom 2x; 

Fotografii făcute în low-light fără modul de noapte activat;

Fotografii făcute în low-light cu modul dedicat de noapte;

Fotografii făcute cu camera frontală și modul portrait (fără bokeh, cu bokeh și cu modul de înfrumusețare on): 

Autonomie

Încărcătorul din pachet alimentează la 66W

Bateria de 4800 mAh dispune de încărcare la 66W și aduce suficientă autonomie pentru 1 zi de utilizare în condiții medii spre intensive. SOT-ul l-aș evalua a fi în jurul a 6 – 7 ore, cu luminiozitatea setată la nivel mediu. 

Nu este un campion al autonomiei și nici nu impresionează neapărat ca și încărcare. Alte smartphone-uri situate la 3 – 400 lei distanță se laudă cu…, 120W, iar bateriile sunt de 5000 mAh. Cei 200 mAh nu sunt un diferențiator major, dar ajută când ai mai mare nevoie. 

Preț 

HONOR 70 cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 2299 lei; 

HONOR 70
3.8 / 5 Gadget Score
Pro
  • design specific unui smartphone premium;;
  • display OLED de bună calitate;
  • interfață sprintenă;
  • rezultate bune la nivel de cameră foto și video;
  • autonomie peste medie;
Contra
  • lispă difuzoare stereo;
  • patch-urile de securitate compilate la nivelul lui..., mai 2022;
  • ;
Concluzii

HONOR 70 este o propunere solidă în segmentul smartphone-urilor mid-range. Sunt și plusuri, dar și minusuri. Prețul am văzut că a început să se mai așeze și mă gândesc că s-ar putea să-l descoperim în promoții interesante. 

Mi-aș fi dorit să găsesc OIS pe senzorul wide și de ce nu, un preț și mai bun. Înțeleg că pandemia a făcut ca Qualcomm să ceară mai mult pe chipset-urile sale, că au fost costuri mai mari în China de la lockdown-uri și creșterea prețului la energia electrică etc. În 2021 îl aveam pe A52s pe la 1300 - 1400 lei, iar acum la un preț mai mare primim un hardware similar. Mă rog, cu diferențe pe partea de încărcare etc. 

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Telefonul a fost primit de la HONOR România și a fost testat pentru 2 săptămâni. Unitatea de test a fost returnată.