OnePlus 11 a fost lansat în țara noastră. L-am avut la test, iar un review dedicat ați găsit pe site. Am spus pe acolo că voi reveni cu un material separat pentru a detalia cum se descurcă la nivel de cameră foto și video.

Disclaimer: Am primit telefonul la test și am trecut la treabă. Am tras o sumedenie de fotografii și materiale video, iar fix înainte să-l predau îmi apare notificare legată de un update de software. Printre noutățile aduse: eliminarea tonurilor roșii la camera de selfie-uri și îmbunătățirea camerei foto la nivel general. 

OnePlus 11 a ajuns la precomandă în oferta eMAG cu căștile OPPO Enco X2 oferite ca bonus.

Nu aveam cum să reiau tot ce făcusem până atunci. Acesta este riscul când testezi înainte de lansarea oficială, iar fiecare producător încearcă să rezolve buguri și să îmbunătățească pe ultima sută de metri.

1. Interfața camerei foto și video

Este ușor de parcur și aerisită. Modurile printre care poți să navighezi sunt Noaptea, Video, Foto, Portret, iar în secțiunea Mai multe veți descoperi Pro, Panorama, Film, Cu încetinitorul, Interval de timp, Expunere lungă, Înregistrare video duală, înclinare-deplasare și XPAN.

Opțiunile de zoom sunt 0.6, 1, 2, 5, 10 și 20x. Cele uzuale și mai ușor de accesat sunt 0.6, 1 și 2x. Poți selecta în opțiuni ca fotografiile să fie făcute la 50 Megapixeli, macro automat, HDR automat etc.

M-am jucat puțin prin interfața de la camera foto și video prin clipul de mai sus.

Concluzia: 

Interfața simplă ce evidențiază cele mai importante funcții: Night Mode, Portrait Mode și opțiunile de zoom.

2. Cum filmează OnePlus 11 5G?

Filmează 8K cu 24 fps. Nu am făcut niciun material la această rezoluție. Pur și simplu, nu aveam unde să folosesc un material înregistrat în acest format. Majoritatea se vor opri la 4K cu 30 fps sau 60 fps. Camera ultrawide de 48 Megapixeli nu înregistrează 4K cu 60 fps ci maxim se oprește la 30 fps.

Camera frontală de 16 Megapixeli înregistrează strict la 1080p cu maxim 30 fps. Mi se pare că puteau să urce măcar la 60 fps, nu mai spun că puteau să ofere înregistrare 4K. Samsung cu senzor de 12 Megapixeli oferă 4K cu 60 fps pe seria Galaxy S23 spre exemplu.

Are gyro-EIS pe camera frontală, dar una peste alta, mi se pare a oferi o calitate modestă a materialelor video. În clip spun că mi se pare ok, dar și precizez că trebuie să le văd pe un PC, iar pe un PC când te uiți nu prea ai ce să apreciezi în mod deosebit.

La camera principală pot să spun că mi-a plăcut cum își face focusul, deși parcă îl trage din topor și aș fi preferat să facă o trecere o idee mai lină. Ca și nivel al culorilor din clipurile video mi se pare a se descurca bine. Eram tentat să-l judec aspru, dar OnePlus 11 l-am testat pe timp de iarnă, iar iarna în țara noastră este lipsită de culoare. Când am avut cadre cu ceva culoare s-a descurcat bine, iar auto-HDR-ul și-a făcut treaba, parcă unele tonuri erau ceva prea puternice (roșu spre exemplu).

Concluzia: 

Camera frontală cu materiale video mediocre și rezultate bune pe camera principală, focus făcut rapid și precis, auto-HDR ce-și face treaba.

3. Fotografii făcute cu OnePlus 11 5G

Are trei senzori:

  • wide de 50 Megapixeli cu f/1.8 – echivalent 24mm, PDAF și OIS;
  • tele de 32 Megapixeli cu f/2.0 – echivalent 48mm, PDAF și zoom optic 2x;
  • ultrawide de 48 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 115 grade, autofocus.

Se vede clar că lipsește OIS-ul pe senzorul tele, iar zoom-ul în low-light nu este ceea ce te-ai aștepta pe un smartphone cu preț de peste 4000 lei.

0.6x, 1x, 2x, 5x, 10x și 20x cu OnePlus 11 – zi: 

0.6x, 1x și 2x sunt utilizabile, dar 5x, 10x și 20x sunt aproape inutile, zgomotul de imagine este agresiv și asta în condiții de lumină ok.

0.6x, 1x, 2x, 5x, 10x și 20x cu OnePlus 11 – noapte: 

Aici problemele apar deja de la 2x. Nu reușește să controleze zgomotul de imagine.

18 imagini făcute în low-light: 

Aș spune că rezultatele sunt în general bune. Observați că sunt culori plăcute, fără a fi prea șterse sau suprasaturate. Mi se pare că dacă ar mai optimia software-ul s-ar putea obține rezultate și mai bune, mai ales când se face zoom. Modul de noapte nu intră agresiv și încearcă cumva să prezinte ce se află în fața obiectivului, nu să reliefeze elemente pe care aproape că nu le vezi cu ochiul cum se întâmplă la alte modele concurente. Postprocesarea nu mi s-a părut agresivă precum la Galaxy S22 Ultra care după ce îi aplică un algoritm te uimește față de ceea ce captase inițial.

27 de imagini făcute cu OnePlus 11 – zi: 

Îmi place cum își face focus, culorile sunt plăcute, iar senzorul wide cu 50 Megapixeli și OIS își face treaba bine.

Camera frontală – fără modul Portret și cu modul Portret activat

Am făcut prea puține selfie-uri spre a trage o concluzie. Aplică tonuri de roșu, dar era frig afară și bătea vântul, adică fața mea era puțin roșie și de la asta. Bokeh-ul aplicat este destul de puternic, unora s-ar putea să le placă.

Concluzii

OnePlus 11 5G nu este neapărat un camera phone. Este un smartphone cu Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, cu 16 GB RAM + 12 GB preluați din stocare, cu 256 GB de tip UFS 4.0, răcire optimizată și toate cele. Adică mi se pare un smartphone pe care-l cumperi mai degrabă pentru performanțele sale și nu neapărat pentru ce livrează la nivel de cameră foto și video.

Camera wide își face treabă, aș spune că este cumva trădat de zoomul 2x fără OIS. Anumite elemente pot fi rezolvate prin firmware. Puteau veni cu un senzor cu mai puțini megapixeli, dar cu capacități îmbunătățite și…, OIS.

Materialele video sunt bune, cu excepția celor ce sosesc de la camera frontală.

O să încerc să-l fac rost la test din nou, să văd dacă au adus schimbări din firmware și să-l pun într-un test cu Pixel 7 Pro (alt smartphone Android cu preț de aprox. 4700 lei în țara noastră).

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.