De ce credeți că nu se fac poliţe de asigurare obligatorie PAD în România?

12/02/2023

Toată lumea a văzut şi vede în continuare ce drame au loc zilele acestea în Turcia şi Siria, asta după ce ambele ţări au fost lovite de un cutremur de 7.8 grade pe scara Richter, cutremur urmat la rândul său de zeci de replici, mai mici sau mai mari. Autorităţile din cele două ţări estimează până în prezent peste 28.000 de morţi şi peste 3.000 de clădiri căzute.

Citeam dimineaţă pe zf.ro o statistică pe care mintea mea nu o concepe, încă. Deşi este OBLIGATORIE, în România anului 2023 din cele 9.1 milioane de locuinţe, doar aproximativ 20% sunt asigurate cu o poliţă PAD (care repet, conform legii este obligatorie). Dacă era foarte scumpă înţelegeam, însă vorbim de 10 euro / an pentru locuinţe tip B (construcţie cu pereţii exteriori din carămidă nearsă sau din orice alte materiale netratate termic), respectiv 20 euro / an pentru locuinţe tip A (construcţie sau structură de rezistență din beton armat, metal, lemn, pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic).

Această poliţă acoperă alunecările de teren, inundaţiile şi cutremurele, iar despăgubirile sunt de 10.000 euro pentru locuinţele tip A, respectiv 20.000 euro pentru locuinţele tip B.

În cazul unui eveniment nefericit conform celui din Turcia şi Siria, ar mai salva ceva, ar fi primită o sumă de bani care să permită cumva o reorganizare etc.

Nu mai spun că o asigurare facultativă ar fi şi mai potrivită, însă aceea este mai scumpă şi mai greu de digerat financiar.

Mai grav este că statul nu face nimic. În cazul poliţei RCA (gândită la fel, dar pentru maşini) se fac controale la tot pasul, iar amenzile sunt cuprinse între 1000 şi 2000 lei.

În cazul poliţei PAD eu nu am văzut pe nimeni să vină să le verifice şi chiar de ar veni, amenzile sunt cuprinse între 100 şi 500 lei.

De ce poliţele RCA sunt “mai obligatorii” decât cele PAD ? Doar în Bucureşti sunt zeci de clădiri cu bulină roşie, adică la un cutremur ceva mai puternic, s-au dus.

Iar acum la final, vă las întrebarea din titlu: De ce credeți că nu se fac poliţe PAD ? Este chiar aşa mult 50 sau 100 lei / an ?

Sursa info + foto
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.