Căști gaming HyperX Cloud III – review

18/09/2023

Anul trecut HyperX aniversa 20 de ani de când activează în sectorul gaming, în timp ce prima pereche de căști, denumită chiar Cloud, venea în 2014, urmată la doar un an distanță de cea de-a doua ediție. A fost nevoie de alți 8 ani pentru ca HyperX Cloud III să fie disponibilă pe piață, iar noi vedem la lucru versiunea cu cablu a acestora.

Specificații pentru căștile de gaming HyperX Cloud III

Date tehnice

Căști gaming
HyperX Cloud III
Difuzor53 mm din magnet neodim
Răspuns în frecvență10 - 21.000 Hz
Impedanță64 ohm
Sensibilitate-42dBV (0dB=1V/Pa la 1kHz)
MicrofonUnidirecțional cu condensator electret, sensibilitate -42dBV (0dB=1V/Pa at 1kHz)
ConectivitateJack de 3.5 mm cu 4 contacte (tip TRRS), adaptor USB-C la jack 3.5 mm, adaptor USB-A la USB-C
Greutateaproximativ 304 grame fără microfon
317 grame cu microfon

Pachet, design și construcție

Casti gaming HyperX Cloud III
Căști solide, ce par că pot îndura destule pe parcursul multor ani.

Am primit unitatea de test în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit un adaptor cu cablu lung de circa 130 cm de la jack de 3.5 mm la USB-C, un adaptor micuț de la USB-C la USB-A, microfonul detașabil pe jack de 3.5mm și diferite pliante, printre care ghid de pornire rapidă și informații de reglementare:

Adaptorul cu cablu de la jack de 3.5mm la USB-C este în fapt un DAC ce face trecerea de la semnalul digital de la o anumită sursă către cel analog ce ajunge direct la difuzoare. Firul este solid, îmbrăcat în țesătură textilă ce-i conferă o rezistență sporită, cablu ce este la fel cu cel ce iese din cupa stângă a căștilor.

Microfonul cu tijă flexibilă cu o lungime de circa 7cm poate fi introdus în cupa stângă într-un singur mod, forma ovală a mufei, respectiv a locașului de pe cască, fiind cumva excentrică. Așadar, nu ai cum să pui microfonul decât cu fața spre utilizator, nu invers.

Deși nu l-am prins în poze, pe microfon, spre capătul ce vine în dreptul gurii utilizatorului, este și un LED ce se aprinde în roșu atunci când acesta este pornit. Activarea / dezactivarea microfonului se face de la un buton de pe cupa stângă, amplasat aproape de zona unde cablul audio intră în căști.

Ca design, HyperX Cloud III nu pot fi confundate cu căști de la o altă marcă. Dacă ai mai văzut vreodată o pereche de căști HyperX, atunci cu siguranță versiunea Cloud III în negru și roșu se încadrează perfect în ceea ce știai de la brandul american.

Fiecare cupă se prinde în două locuri de banda de pe cap, prin elemente zdravene din metal. Acestea sunt roșii, la fel ca logo-ul HyperX de pe fiecare cupă. Din aliaj metalic este și fiecare zonă unde este logo-ul, în rest căștile sunt din plastic.

Posibilitățile de ajustare a lungimii benzii de pe cap sunt suficient de largi, chiar nu cred că va fi cineva care să aibă nevoie de mai mult pe această direcție. 

Pielea ecologică ce îmbracă pernițele și banda de pe cap este foarte moale și se simte excelent la atingere. În spatele acestui material fin este spumă cu memorie, la rândul ei mai moale decât mai găsit la alte perechi de căști.

Astfel, este garantată o purtare foarte confortabilă pentru ore bune la rând. Da, HyperX Cloud III chiar sunt unele dintre căștile cele mai comode pe care le-am încercat până acum. Singura nemulțumire vine, așa cum se întâmplă la toate căștile over-ear cu cupe îmbrăcate în piele, de la faptul că zona de sub cupe se încălzește ceva cam tare. Astfel, în zona de contact a cupelor cu capul apare ceva transpirație, mai ales dacă temperatura ambientală este una de peste 24 – 25 grade Celsius.

Construcția este tipică HyperX, Cloud III sunt de foarte bună calitate, asamblate excelent și finisate la fel. Sunt solide, par să reziste bine în timp și nu mi-au lăsat deloc impresia unui produs de calitate inferioară, ba din contră. 

Sunet

Bass-ul profund și spațialitatea extinsă sunt două dintre caracterisiticile esențiale ale semnăturii sunetului HyperX.

Am testat destul de multe perechi de căști HyperX ca să pot spune că am remarcat o semnătură sonoră a acestui brand. Și este una care îmi place, chiar dacă nu este neapărat una dintre cele mai neutre, naturale să o numesc.

Trebuie totuși să fac de la bun început o remarcă, să explic cum se comportă căștile conectate la o sursă bună pe jack de 3.5mm și cum se comportă acestea când sunt conectate prin DAC-ul din pachet.

Am testat căștile HyperX Cloud III conectate la placa audio din kit-ul Creative Sound Blaster R3, iar în acest caz am descoperit un sunet de foarte bună calitate. Bass din plin, adânc, cald, grav, dar fără a fi deranjant, cu medii clare, bine conturate și separate și cu înaltele acolo… Nu cele mai fine sau cele mai „înțepătoare” înalte, dar destul de bune.

Spațialitatea este remarcabilă, mai ales dacă activezi setarea Spatial Sound din aplicația NGENUITY pentru Windows. Apropo de aceasta, nu oferă prea multe opțiuni și sincer cred că poți să obții un sunet mai bine profilat pe preferințele tale de la alte astfel de programe, mă refer la un egalizator în special.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația HyperX NGENUITY pentru Windows:

Revenind la sunet, prin placa audio pe care am menționat-o mai sus, avem parte și de un volum maxim absolut uriaș, nu am putut să mă duc mai sus de 80% din capacitate fiindcă am niște timpane din ce în ce mai sensibile (deh, vârsta…). 

Pe de altă parte, dacă folosești adaptorul DAC din pachet, nu contează dacă pe USB-C ori pe USB-A, calitatea scade cu câteva procente, iar volumul maxim și mai tare de atât. Bass-ul nu mai este atât de bine reliefat, în rest nu aș spune că se mai observă o degradare cu adevărat evidentă. Doar că se pierde și din spațialitate, din acea dinamică pe care am simțit-o extrem de prezentă cu căștile conectate la placa de sunet prin jack-ul audio de 3.5mm.

Din partea mea, HyperX Cloud III ar trebui folosite îndeosebi conectate la o placă bună de sunet și mai puțin prin adaptorul de la jack de 3.5mm la USB-C / USB-A.

Prin prima metodă descoperi o separare mult mai clară a fiecărui spectru de frecvențe, a fiecărui instrument sau voce din melodii. Direcționarea este și ea foarte exactă, pare că unele sunete vin de sus, altele de jos, din stânga, respectiv din dreapta ta. Prin adaptorul din cutia căștilor se pierde puțin din aceste capacități ale difuzoarelor.

În jocuri, fix această direcționare bine stabilită a fiecărui sunet te ajută mult. În jocurile de tip FPS sau RPG ai parte de o spațialitate foarte extinsă, înțelegi bine dacă anumite sunetele vin de departe sau de aproape, de sus sau de jos. De stânga sau dreapta sigur că nu mă mai leg, asta face bine orice pereche de căști stereo.

Eu am observat că inclusiv în jocurile cu mașini HyperX Cloud III se descurcă mai bine decât am descoperit la alte căști.

Ca și izolare pasivă față de zgomotele exterioare, căștile sunt de nivel mediu. Am întâlnit și ceva mai bine, dar și cu mult mai rău. Dacă apeși ușor pe cupe, în sensul de a le uni mai bine cu capul, izolarea cunoaște o îmbunătățire, spuma cu memorie se așează și mai tare pe conturul capului și astfel pătrund mai puține zgomote din afara căștilor.

În fine, HyperX Cloud III sunt căști de gaming excelente pe partea de sunet, atât timp cât nu te bazezi exclusiv pe adaptorul de la jack de 3.5mm la USB-C / USB-A. Cu o placă audio bună descoperi acea semnătură HyperX, cu o spațialitate peste medie și un bass pe cât de profund se poate de la difuzoare de 53mm.

În ceea ce privește microfonul, HyperX Cloud III se descurcă cam cel mai bine din tot ce am testat de la acest producător. Deși nu este cel mai sensibil cu putință, fiind nevoie să vorbești măcar la un nivel mediu, microfonul preia vocea clar și nu transmite prea mult din jurul tău. Am făcut test de înregistrare atunci când apăsam tare pe butoanele tastaturii și pe cele ale mausului și foarte puțin din aceste zgomote erau preluate de microfon. Deci bine și pe partea de microfon.

Conectivitate

Casti gaming HyperX Cloud III
Casca stângă este cea pe care sunt cele mai multe elemente de conectivitate, pe cea dreaptă vedem doar roțita pentru reglarea volulumului.

HyperX Cloud III vin în această versiune cu cablu, dar și într-una fără fir. Lungimea cablului ce la capăt are jack de 3.5mm este de 1.2 metri, dar dacă folosești adaptorul de la jack de 3.5mm la USB-C / USB-A te duci la un total de 2.5m.

Jack-ul de 3.5mm este de tip TRSS, deci preia atât sunetul de la sursă, dar și transmite semnalul de microfon.

Mufa adaptorului de la jack-ul audio de 3.5mm este una USB-C, dar în pachet este oferit și un al doilea adaptor, de la USB-C la USB-A. În acest fel, căștile se pretează a fi folosite cu mai orice sursă, adică legate fie la un PC, fie la orice consolă (compatibilitate cu PS4, PS5, Xbox X / S, Xbox One, Nintendo Switch) și chiar la smartphone. Eu am testat cu Realme GT2 Pro și funcționează totul perfect prin conexiunea USB-C, inclusiv microfonul.

Ca și controale, pe HyperX Cloud III sunt prezente două: pe cupa stâgă cel de activare / dezactivare microfon, în timp ce pe cupa dreaptă avem rotița pentru reglarea volumului.

Preț

Căști gaming HyperX Cloud III520 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Review Box 0
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă, căștile sunt bine asamblate și finisate;
  • confort ridicat la purtare;
  • sunet de foarte bună calitate, cu bass puternic, cu dinamică și spațialitate extinsă, plus direcționare exactă a fiecărui spectru;
  • microfon ce pria clar vocea și care atenuează bine zgomotul de fundal.
Contra
  • cu adaptorul din pachet, cel de la jack de 3.5mm la USB-C / USB-A se pierde ușor din calitatea sunetului pe care îl primești cu căștile conectate direct prin jack la o sursă bună de redare;
  • aplicația NGENUITY nu oferă mai nimic care să merite să o ai instalată.
Concluzii

Nu am testat vechile generații HyperX Cloud așa că nu aș putea să fac o comparație între acelea și această a treia declinare. Ce pot spune este că HyperX Cloud III se dovedesc demne de reputația mărcii americane, cu un confort suprem la purtare, cu un sunet de bună calitate și cu o spațialitate extinsă. Microfonul este și el dintre cele mai bune cu care am interacționat, singura nemulțumire ar putea veni de la adaptorul de la jack de 3.5mm la USB-C / USB-A ce taie un pic din calitatea sunetului și scade și din volum.

Design4.5
Sunet4.5
Conectivitate4
Raport preț / specificații3.5

Căștile HyperX Cloud II au fost testate timp de peste 2 luni și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui articol aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.