NordPass: Cele mai folosite 20 de parole din România

19/11/2023

NordPass este un serviciu al NordVPN și a realizat un studiu legat de cele mai utilizate parole din țara noastră. Am văzut că a fost preluat și de către televiziunile de știri.

Haideți să descoperim lista cu cele mai folosite 20 de parole din România:

1. admin
2. 123456
3. 123456789
4. password
5. 12345678
6. digi
7. parola
8. qwqwqwqw
9. gavrila123*-
10. deep1234
11. viatavesnica26
12. p@rola12#$
13. Server200
14. alexandru
15. reebok88
16. password123
17. andrei
18.12345
19. 1234567890
20. troglodit

Nu am cum să nu comentez puțin. digi ca și parolă a ajuns pe poziția a 6-a, presupun că se întâmpl asta pentru că ei au aproape 60 – 70% din piața de internet fix. Totuși, oare de ce troglodit este considerat cuvânt greu de ghicit sau password123?

Este evident că la password123 se cunoaște ceva engleză, teoretic este cineva mai răsărit intelectual și ar putea concepe o variantă mai complexă de atât.

12345… sunt clasicele din domeniu și văd că și-au păstrat pozițiile 2 și 3.

La nivel global, password este cea mai folosită. A preluat locul 1 după ce 123456 a tronat pe poziția asta pentru 5 ani. 70% dintre parolele folosite la nivel global pot fi sparte în mai puțin de 1 secundă. Conturile de streaming sunt protejate cu cele mai slabe parole. Hackerii vizează parolele salvate în browser.

Ce recomandări sunt făcute de către NordPass?

  1. Folosiți parole aleatorii de 20 caractere cu majuscule, minuscule, simboluri și numere;
  2. Evitați să stocați parolele în browser și folosiți un manager de parole. Parolele din browser sunt vizate de către atacurile malware de tip stealer;
  3. Folosiți chei de acces în loc de parole. Aici este viitorul în materie de siguranță;
  4. Aveți grijă la tot ce descărcați pe PC spre a evita malware-ul de tip stealer.

Cum a fost întocmită lista de parole?

Am preluat fix ce spune NordPass în studiul său:

Lista de parole a fost întocmită în parteneriat cu cercetători independenți specializați în analiza incidentelor de securitate cibernetică. Aceștia au evaluat o bază de date de 4,3 TB extrasă din diverse surse publice, inclusiv cele de pe dark web. NordPass nu a achiziționat sau cumpărat date personale pentru a realiza acest studiu.

Cercetătorii au clasificat datele în diverse verticale, ceea ce le-a permis să efectueze o analiză statistică bazată pe țări. NordPass a primit în exclusivitate doar informații statistice de la cercetători, care nu fac nicio referire la datele personale ale utilizatorilor de internet.

În plus, cercetătorii terți au analizat o altă bază de date de 6,6 TB de parole. Acestea au fost furate de diverse programe malware de tip „stealer”, cum ar fi Redline, Vidar, Taurus, Raccoon, Azorult și Cryptbot. Jurnalele malware-ului includ nu numai parolele, ci și site-ul web sursă. Cercetătorii au clasificat cele mai populare parole pe tip de platformă și au împărtășit constatările cumulate statistic cu NordPass. 

NordPass este un manager de parole lansat de către NordVPN. Este o companie ce a pornit în Lituania din 2012 și are birouri și în Marea Britanie, Panama și Olanda. Operează sub o licență din Panama pentru că țara respectivă nu face share al datelor cu serviciile de informații străine (cel puțin teoretic nu fac parte public din alianțele de profil). A fost evaluată în 2022 la 1.6 miliarde dolari.

Am văzut că Google are câteva inițiative în acest sens și deși nu sunt perfecți, aștept o soluție din partea lor. Pentru logarea în diferite servicii folosesc Google Authenticator.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.