ASUS Zenbook – ce le face speciale?

14/11/2011

Am fost la prezentarea oficială a ultrabookurilor ASUS în România după cum ați putut citi: aici, aici și aici. Le aștept cu nerăbdare la review. Totuși nu am cum să nu văd câteva puncte tari ale acestor portabile. Și înțeleg că Intel mizează mult pe segmentul ultrabook, iar ASUS este una dintre companiile de bază în ofensiva ce dorește a revoluționa piața.

1. Design

Simplu, elegant, materiale de calitate. Grosimea este cuprinsă între 3 și 9 mm. Chiar mi s-a părut că muchia frontală este prea ascuțită și trebuie puțin exercițiu înainte de a deschide un ultrabook. Nu am cum să nu remarc similitudinea cu MacBook Air și designul său unibody. Finisajele sunt din aluminiu.

2. Tastatură și touchpad

Aș fi apreciat și mai mult dacă era pe negru, dar au ales să mizeze pe argintiu. Touchpad-ul este mare și dă impresia că este optimizat pentru a scrie cât mai mult pe el.

3. Hardware

Procesoarele încorporate sunt „doar” Intel Core i5 sau i7. Timpul de răspuns din stand-by spre un ecran activ este de doar 2 ms. M-ar fi interesat și mai mult cât îi ia să pornească de la zero. Știu că MacBook Air se laudă cu 7 secunde, dar de multe ori nu le respectă. Este oarecum logic să se miște repede, gândiți-vă că la spațiu de stocare sunt SSD-uri de 128 sau 256 GB.

4. Portabilitate

Un laptop de 1.1 sau 1.3 kg și diagonală de 11.6 inch sau 13.3 inch plus grosime de maxim 9 mm. Ușor de purtat într-o excursie sau călătorie, în drum spre serviciu. Spre deosebire de dulapurile de pe birourile fiecăruia dintre noi cu grosime în medie de 30 – 40 mm și greutate de peste 2.5 kg în cel mai bun caz.

5. Autonomie

Se spune că va oferi în stand-by până la 2 săptămâni și 7 ore de lucru. Nu mă pronunț până nu văd un astfel de laptop la lucru. Să nu fie doar declarații de marketing.

Rămâne un principal obstacol – prețul. Nu vă grăbiți, s-au făcut promisiuni că va coborî în curând sub 4.000 de lei.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.