Am văzut Rebel Moon: Part One – A Child of Fire (2023) şi aş zice că Netflix a făcut prea multă gălăgie pentru un film mediocru

23/12/2023

Netflix mi-a dovedit de câteva ori că ştie să facă şi filme bune, ultimul pe listă fiind chiar Leave the World Behind despre care am detaliat aici. Sigur că mulţi dintre voi nu aţi fost de acord şi este şi normal. Suntem diferiţi, avem păreri diferite şi din fericire, aşa cum spunea şi Ion Raţiu imediat după Revoluţie, „chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine !”.

În ultimele zile am fost bombardaţi de Netflix cu informaţii despre marele film Rebel Moon: Part One – A Child of Fire şi vă daţi seama că la asemenea afirmaţii – „Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii.” – ai aşteptări pe măsură. Pentru cei care „au scăpat”, Netflix a investit destul de multe resurse în acest film, după cum chiar ei recunosc:

  • 17 săptămâni de preproducție;
  • 153 zile de filmări principale;
  • 216 pagini de scenario;
  • 9 studiouri de sunet, 64 de spații auxiliare și 49 de birouri la Sunset Gower Studios;
  • Un sat nou construit cu o suprafață de 5 acri și peste 20 de structuri complet funcționale;
  • 9 acri de grâu plantat, cultivat și recoltat;
  • 1 râu artificial în inima munților Santa Clarita;
  • 3 limbi noi create de un lingvist.

Însă aşa cum am spus şi în titlu, prea multă, mult prea multă gălăgie pentru un film mediocru. Zack Snyder, regizorul, declara că avea acest film în minte de zeci de ani şi că abia acum a avut posibilitatea să îl dezvolte (după cum observaţi şi din titlu, aceasta este doar prima parte). Din păcate fie bugetul nu a fost la nivelul gândirii sale, fie nici Zack nu mai este Zack-ul de la 300 – Eroii de la Termopile.

Povestea o găsiţi peste tot, nu are rost să o mai dezvolt, însă nu ştiu de ce pe tot parcursul filmului am avut parte de un imens déjà-vu (acea viaţă simplă, fără pretenţii, deranjată de o forţă malefică şi acel erou care îşi formează o echipă de oameni capabilă să distrugă cu câteva arme nave uriaşe şi zeci de soldaţi înarmaţi până în dinţi).

Mă aşteptam ca Rebel Moon: Part One – A Child of Fire să vină cu nişte efecte speciale demne de box office, însă nu a venit. Sunt câteva momente interesante, în special slow motion-urile din timpul luptelor sau anumite construcţii de personaj (mi-a plăcut în special cum a fost realizat regele Levitica), însă cam atât. Sunt momente în care efectele dezamăgesc profund, nu par veridice şi par destul de ieftine.

Nici actorii nu m-au convins, slabi de la primul până la ultimul, poate singurul care convinge oarecum este Ed Skrein în rolul personajului negativ Atticus Noble. Sunt foarte, dar foarte multe faze în care nu se exprimă emoţie (spre exemplu în lupte nu se vede furie, nervozitate, nimic), toate discuţiile par robotizate şi de fiecare dată totul este unde trebuie să fie, personajele se duc de fiecare dată punct ochit, punct lovit. În tot drumul ei de formare al echipei de rebeli, Kora (jucată de Sofia Boutella) ajunge exact la oamenii de care are nevoie şi îi convinge să i se alăture fără aproape niciun efort (eu sunt Kora, vreau să fac asta, hai cu mine şi gata).

Un alt aspect destul de modest gândit este finalul. Când anunţi „part one” la ceva, te aştepţi ca acel film să te lase la final cu zeci de întrebări şi cu emoţia aşteptării părţii următoare, însă în cazul Rebel Moon: Part One – A Child of Fire nu este aşa. Este adevărat că este lăsat un „to be continued”, însă dacă acesta era un singur film, nu cred că dezamăgea pe nimeni. Finalul este mult prea liniştitor, nu mi-a transmis nicio secundă că abia aştept luna aprilie pentru Rebel Moon: Part Two – The Scargiver. Ştiu că vine, probabil îl voi vedea de curiozitate, dar chiar nu îmi pasă cât mai este până atunci.

Rebel Moon: Part One – A Child of Fire este un film nici prea, prea, nici foarte, foarte, nu te plictiseşte, ai parte de acţiune permanentă, însă punerea în scenă lasă de dorit. Şi de cele mai multe ori cam ghiceşti tot ce se va întâmpla, înclusiv trădarea dinspre final. Prea previzibil aş zice.

🟡NOTA: 6 din 10.🟡

httpvh://youtu.be/fhr3MzT6exg

Am creat pe site tag-ul „am văzut”, unul în care puteţi găsi toate articolele mele tip opinie despre filme.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.