DRAGON Epic Powered by GIGABYTE sau cum se descurcă un PC echipat cu NVIDIA GeForce RTX 4070 SUPER în gaming QHD

27/10/2024

Un nou PC gaming configurat de specialiștii PC Garage a ajuns la noi în teste, dar am hotărât ca în locul unui review specific Gadget.ro, cu capitole de analiză, să avem o prezentare mai altfel. Vor fi suficiente cifre și informații despre tot ce înseamnă sistemul DRAGON Epic Powered by GIGABYTE și vom adăuga ceva detalii despre cum se descurcă acest PC gaming în două dintre cele mai noi și mai jucate titluri ale momentului.

Înainte de toate, am structurat în tabelul de mai jos configurația sistemului, cu câteva caracteristici principale ale componentelor.

Date tehnice

Desktop PC gaming
DRAGON Epic Powered by GIGABYTE
CarcasăALPHAGEAR
Artisan ARGB Black, Middle Tower
4 ventilatoare incluse de 120 mm (3 față + 1 spate), maxim 7 ventilatoare posibile
Conexiuni: 1 x USB-C, 1 x USB-A 2.0, 1 x USB-A 3.0, 2 x jack audio, 1 x buton LED, 1 x buton Power
Dimensiuni 480 x 470 x 205mm
SursăGIGABYTE UD850GM, 80+ Gold, 850W, full modulară
Placă de bazăGIGABYTE B650 EAGLE, chipset AMD B650, soclu CPU AMD AM5
ProcesorAMD Ryzen 5 7600, 5nm, 6 nuclee la maxim 5.1 GHz, 12 fire de execuție, 32 MB L3 Cache, Max TDP 65W
MemorieLexar ARES Black DDR5 de 32 GB Dual Channel cu 2 x 16 GB 4800 MHz
1 x SSD Lexar NM650 de 2 TB pe M.2 2280 NVMe PCIe 4 x4
Placă videoGIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12G
Sistem de operareFără sistem de operare preinstalat, Windows 11 Pro pentru test

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre sistemul DRAGON Epic Powered by GIGABYTE:

Așa cum era și normal de altfel, vedem că GIGABYTE a fost implicat serios în realizarea acestui sistem, punând la bătaie sursa, placa de bază și cea mai importantă componentă într-un PC Gaming, anume placa video.

Așa că haideți să vorbim prima dată chiar despre GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12G. La fel ca orice altă placă NVIDIA GeForce RTX 40, aceasta este realizată pe arhitectura Ada Lovelace și vine la pachet cu nuclee Tensor din a patra generație și cu RT Cores din a treia generație. În fine, aparte de suport pentru cele mai recente versiuni DLSS (3 și 3.5) și performanță maximă în orice aplicație alimentată de AI care rulează local, precum și toate celelalte avantaje NVIDIA RTX, GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12G iese în evidență printr-un sistem complex de răcire.

Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12G

Vorbim despre 3 ventilatoare de 80mm al căror sens de rotație este alternativ. Adică, ventilatoarele de pe margini se învârt într-o direcție (contrar acelor de ceasornic), pentru ca cel din centru să se rotească în sens invers (conform acelor de ceasornic). Scopul este ca turbulențele să fie minime, iar fluxul de aer maxim. Fiecare pală a celor trei ventilatoare are un design 3D care permite trecerea aerului mai rapidă, în timp ce lubrifierea rulmenților cu soluție ce conține grafen asigură nu doar o rotire silențioasă, ci și o durată de viață de până la de 2.1X mai ridicată față de cea a ventilatoarelor convenționale.

Sigur că toate cele trei ventilatoarele trag aer rece de jos, pe care îl trec printr-un radiator extins, ce permite disiparea rapidă a căldurii generate de GPU. Apropo de acesta, este în contact direct cu 4 conducte de răcire masive, din aliaj de cupru, care se întind inclusiv pe modulul VRAM, cel care necesită de asemenea o răcire corespunzătoare.

Tot acest sistem complex de răcire, care se dovedește și foarte eficient, așa cum vom descoperi mai jos, este prins, alături de celelalte componente esențiale, pe o placă metalică masivă, care contribuie la o rigiditate structurală ridicată a întregului ansamblu.

De fapt, tot ce înseamnă construcție în cazul GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12G este la cel mai înalt nivel calitativ, chiar nu am observat nimic în neregulă.

Placa de bază GIGABYTE B650 Eagle are parte de același tratament din punct de vedere calitate de fabricație. Este un produs ce pune accent pe durabilitate, pe fiabilitate, dovadă în acest sens stând componentele de top pe care le integrează. Nu s-a făcut rabat pe nicio direcție, fiind păstrat, în același timp, un cost optim.

Zona MOSFET este acoperită de un radiator uriaș care va disipa eficient căldura, în timp ce și sloturile M.2 pentru SSD-urile în acest format sunt prevăzute cu radiatoare generoase.

Zona de conectivitate prin contact direct este foarte bine reprezentată, cu Gigabit LAN 10/100/1000, multiple porturi USB rapide, HDMI 2.1, DisplayPort 1.4 și jack audio conectat la un DAC de cea mai bună calitate. Apropo de acesta, generează sunet Hi-Fi, fiind echipat cu condensatori de top și având design care separă componentele analog de cele de pe PCB, care ar putea genera interferențe.

În niciun caz în ultimul rând, trebuie să amintim și de GIGABYTE UD850GM PG5. Sursa de alimentare a unui PC este uneori trecută cu vederea, dar se dovedește de fapt una dintre piesele esențiale. Degeaba ai pus laolaltă cele mai performante componente, dacă acestea nu pot fi alimentate cum se cuvine. Însă GIGABYTE UD850GM PG5 nu va avea nicio problemă în a susține optim puterea sistemului DRAGON Epic Powered by GIGABYTE în cele mai lungi sesiuni de gaming.

Fiind o sursă complet modulară cu o putere maximă de 850W și certificare 80+ Gold, GIGABYTE UD850GM va fi potrivită muți ani de aici înainte, ba chiar garanția de 5 ani certifică durabilitatea. Condensatorii principali sunt de origine japoneză, suportul nativ de alimentare pe 16 pini duce până la 600W, iar sistemul activ de răcire, cu ventilator de 120mm, promite un bun management termic.

În sistemul DRAGON Epic Powered by GIGABYTE, pentru răcirea procesorului AMD Ryzen 5 7600 s-a optat pentru un cooler ARCTIC AC Freezer 36 ARGB Black, care poate că nu impresionează neapărat vizual, dar, așa cum vom vedea, își face treaba cu maximă dedicație. Memoria, fie că vorbim despre cea volatilă ori non-volatilă, vine de la Lexar. În cazul RAM avem două plăcuțe ARES Black DDR5 de câte 16GB fiecare, cu viteze maxime de 4800 MHz, iar SSD-ul este reprezentat de Lexar NM620 de 2TB.

Carcasa Alphagear Artisan ARGB strânge laolaltă toate componentele și creează un sistem care nu doar că arată bine, ci este și asamblat strașnic, așa cum mi-au demonstrat de fiecare dată cei de la PC Garage că o pot face.

Consider că putem trece acum la partea cu testarea propriu-zisă a acestui PC Gaming, iar primele date concrete legate de performanță pot fi dezvăluite prin scorurile obținute în câteva teste de benchmark, unele care scot la iveală atât partea de procesare CPU, cât și pe cea GPU.

Fiind un sistem de High Gaming, așa cum apare pe pagina de produs de pe PCGarage.ro, DRAGON Epic Powered by GIGABYTE trebuia supus unor testări mai amănunțite în câteva jocuri. De fiecare dată testele au fost realizate la rezoluție QHD (2560 x 1440 pixeli) și cu toate detaliile grafice la maxim.

Încep cu Cyberpunk 2077, titlu care suportă cele mai recente și mai performante tehnologii NVIDIA de creștere a performanțelor și a calității imaginii. Amintesc așadar de NVIDIA DLSS, care în acest joc suportă versiunea 3.5, deci cea care aduce atât capabilități Ray Reconstruction, cât și Frame Generation. La fel ca tot ce înseamnă NVIDIA DLSS, Ray Reconstruction folosește puterea uriașă AI spre a genera efecte ray-tracing mai realiste, în timp ce Frame Generation se bazează pe Inteligența Artificială spre a introduce cadre suplimentare între cele reproduse de GPU pentru ca rezultatul final să fie un fps cu mult mai ridicat.

Așa cum vedem în capturile de ecran de mai sus, Frame Generation duce performanța la un cu totul alt nivel, cu un fps mediu de aproape 160. Dezactivarea Frame Generation provoacă un fps mediu de circa 90, pentru ca oprirea completă a funcției DLSS să ducă un fps mediu de numai 24, adică un nivel de neacceptat.

Al doilea joc care scoate în evidență cât de tare influențează în bine performanța tehnologia NVIDIA DLSS este F1 2022. Am rulat testul de benchmark cu detaliile grafice la maxim.

Observăm și aici că de la un fps mediu de 142 cu NVIDIA DLSS activ, avem o scădere la doar 79 fps când această tehnologie nu este folosită.

Mergem și mai departe cu testele și ajungem la unul dintre cele mai apreciate jocuri de pe Steam la ora actuală. Black Myth: Wukong s-a bucurat de un succes imens încă de la lansare, iar cei care joacă acest titlu pe un PC cu grafică NVIDIA GeForce RTX 40, așa cum este și DRAGON Epic Powered by GIGABYTE, se pot bucura de imagini extrem de realiste prin activarea Full Ray Tracing, precum și performanță ridicată grație NVIDIA DLSS.

Black Myth: Wukong se remarcă prin scene în care simți că ești implicat total, cu peisaje fabuloase și cu detalii atent studiate și implementate. Însă fără o generare corectă a razelor de lumină și a reflexiilor acestora nimic nu ar arăta atât de realist, dar dramatic, în același timp.

Iar când ai de partea ta tehnologia NVIDIA DLSS cu Frame Generation, poți activa fără griji Full Ray Tracing în Black Myth: Wukong.

De la un fps mediu de 67 fără DLSS Frame Generation activat la aproape 100 fps mediu este mare diferență, așa că nu văd de ce ai decide să nu ai pornită această funcție bazată pe AI.

Încheiem prezentarea capabilităților din gaming ale sistemului DRAGON Epic Powered by Gigabyte cu jocul Star Wars Outlaws. Cel mai recent titlu din seria ce a avut și are în continuare o bază solidă de fani, este construit pe motorul Snowdrop al celor de la Massive Entertainment și aduce astfel suport pentru RTX Dynamic Illumination, o tehnologie care chiar face diferența în ceea ce privește intervalul dinamic. Ce înseamnă asta? Că ai parte de detalii bine definite atât în zonele puternic luminate, cât și în cele întunecate ale aceleași scene.

Totodată, Star Wars Outlaws aduce suport pentru NVIDIA DLSS 3.5, iar asta înseamnă că poți activa funcțiile Ray Reconstruction și Frame Generation, printre altele.

Fără să integreze un test de benchmark, în Star Wars Outlaws am jucat câteva zeci de minute și am monitorizat numărul fps cu NVIDIA DLSS Frame Generation On vs Off. În atare condiții, fără ca tehnologia de generare a cadrelor suplimentare să fie activă am obținut un fps mediu de circa 40, pentru ca atunci când Frame Generation a intervenit să ajungem la un fps mediu de aproximativ 70. 

Nu pot încheia analiza gaming fără a aminti de tot ce înseamnă NVIDIA Reflex. Orice jucător competitiv ar trebui să activeze (acolo unde este disponibil și dacă există în ecuație un monitor / ecran G-SYNC) această tehnologie, care va duce la un timp de răspuns al întregului sistem cu mult mai redus. Astfel, orice comandă dată prin mouse ori tastatură își va face efectul în joc în mod aproape instant, grație NVIDIA Reflex, care optimizează timpul de răspuns în concordanță cu toate procesele și componentele sistemului.

Și fiindcă am pus la grea încercare sistemul DRAGON Epic Powered by GIGABYTE de la PC Garage, trebuia să vedem și cum se prezintă temperaturile pe componente. După toate testele de benchmark și după ce am jucat câteva zeci de minute titlurile de mai sus, HWMonitor de la CPU-ID a înregistrat următoarele cifre:

Este mai mult decât evident că un PC gaming precum DRAGON Epic Powered by GIGABYTE conceput de specialiștii PC Garage chiar merită atenția oricărui pasionat de jocuri. Acest sistem poate susține în mod optim orice titlu, oricât de recent și de complex, la detalii grafice maxime și rezoluție cel puțin QHD. Iar prețul este foarte echilibrat, din partea mea, ceea ce contează până la urmă cel mai tare. Oricine poate concepe un PC gaming extrem de performant dacă are bugete nelimitate, dar să aduci un sistem atât de puternic la mai puțin de 7.000 de lei mi se pare cu adevărat o reușită.

Acest articol este susținut de GIGABYTE și NVIDIA.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.