Au apărut mai multe informații despre evoluția pieței de smartphone-uri în anul ce s-a încheiat. O să găsiți mai multe date preluate de la Canalys, Counterpoint Research și IDC.
O să încep cu studiul CounterPoint Research:
- Samsung – 19%, creștere de 1 procent;
- Apple – 18% și o cădere de 2 procente;
- Xiaomi – 14% și o creștere spectaculoasă de 12%;
- OPPO – 8% și cădere de 8%;
- Vivo – 8% și creștere de 9%;
Ceilalți – 33% și creștere de 8%.
Acum preiau datele scoase în față de către IDC pentru Q4 2024 – 1 octombrie – 31 decembrie 2024:
Și au adunat și datele pe întreg anul:
Aici avem un alt top față de datele CounterPoint Research.
Conform IDC, topul livrărilor de smartphone-uri pe 2024 a fost format din:
1. Apple – 18.7% și scădere de 0.9%;
2. Samsung – 18% și scădere de 1.4%;
3. Xiaomi – 13.6% și creștere de 15.4%;
4. Transsion – 8.6% și creștere de 12.7%;
5. OPPO – 8.5% și creștere de 1.4%.
Ceilalți – 32.5% și creștere de 12.3%
Total – peste 1.23 miliarde unități livrate și creștere de 6.4%.
Mai avem informații și de la Canalys, pentru piața din China pe 2024 – ultimul trimestru:
Au și ceva date pentru Q4 2024, un raport preliminar. Ei spun că Apple ar fi lider pe întreg anul trecut.
După o introducere pantagruelică revin și cu cele 10 idei promis în titlu:
- Apple se menține foarte bine, deși una dintre funcțiile noi promise pe seria iPhone 16 nu au avut parte de o lansare globală – Apple Intelligence a fost adus strict în SUA, pentru moment. Pe de altă parte, Apple are produse scumpe și este clar că ei stau bine și ca valoare a produselor vândute, dar și ca profit făcut per unitate.
- Samsung a reușit cumva să rămână în siajul Apple ca număr de unități livrate, iar în unele statistici să-i depășească cu puțin. Au fost ajutați de performanțele înregistrate de către seria Galaxy S24 ce s-ar fi vândut mai bine față de generația precedentă. Smartphone-urile din seria Galaxy A au reușit să contabilizeze zeci și zeci de milioane unități. Așa a reușit gigantul sud-coreeană să aibă un cuvânt de spus în fața ofensivei chineze.
- Xiaomi a crescut spectaculos și asta confirmă ofensiva desfășurată la nivel global. Dacă vă uitați pe piața din China, Xiaomi nu intră în top 5 și este epășit de vivo, Huawei, Apple, OPPO și Honor. Asta înseamnă că vânzările Xiaomi au fost generate de către alte piețe, în special pe plan european se descurcă din ce în ce mai bine.
- Grupul BBK este în continuarea prea legat de China. OPPO și OnePlus încearcă să iasă în față și în alte piețe față de cea locală, dar nu reușesc cu același succes. Mă uit la Vivo ce în China și-a acontat primul loc, dar în România și alte piețe europene s-a retras. Au testat, au văzut că nu merge și din mers au zis pas.
- Huawei se descurcă excelent pe piața de acasă. Au atins borna a 46 milioane unități pe 2024, cotă de 16% și creștere de…, 37%. Pur și simplu, Huawei este Făt-Frumos în China, cu valori peste oricare alt competitor.
- Honor reușește să livereze peste 40 de milioane smartphone-uri în China pe 2024, dar nu intră în top 5 la nivel global, nici măcar pe un trimestru. Cred că aici mai este loc de creștere, iar dacă își tunează strategia pe 2025 s-ar putea să-i vedem în topurile precum cele de mai sus.
- Transsion este o altă companie chineză ce joacă în liga mare ca număr de unități livrate, dar smartphone-urile lor nu mă conving. Dacă vor să aibă un cuvânt de spus pe segmengtul mid-range și premium mi se pare că mai au mult de lucru;
- 2024 a fost un an excelent pentru comercializarea de smartphone-uri, iar în 2025 este prognozată o creștere a valorii produselor cu 8% și a numărului de unități cu 4%. Peste 1.2 miliarde smartphone-uri aduse în piață mi se pare o valoare de-a dreptul imensă.
- Nu mă aștept la minuni, iar primele două poziții mă aștept să fie acontate de către Apple și Samsung, iar Xiaomi & co se vor bate pentru restul de locuri. Asta dacă nu Xiaomi menține creșterea și se duce peste Samsung, mai sunt doar câteva procente;
- Piața de smartphone-uri premium pare a fi acontată de către Apple și parțial de către Samsung. Aici mi-aș dori să văd propuneri solide de la companiile chinezești.
Sursa: Canalys, CounterPoint Research și IDC
Update: A scris pe această temă și Nwradu.