ASUS Lamborghini VX6S – review

09/02/2012

Cred că este și cel mai puternic netbook din piață și granițele dintre el și un notebook de dimensiuni reduse sunt aproape insesizabile ca și performanță. Poate că ar trebui să-l consider un mini-laptop, deși seria Eee PC a inaugurat conceptul de netbook ce acum este în cădere liberă datorită tabletelor. Am avut ocazia să văd un ASUS Lamborghini din seriile de top – review – și impresiile lăsate erau la superlativ. Vom vedea dacă o parte dintre ele s-au repetate și la seria de netbook de sub brandul Lambo.

Datele hardware pentru ASUS Lamborghini VX6S:

– ecran de 12.1 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli;

– procesor Intel Atom Cedar Trail D2700 la 2.13 GHz, 4 GB memorie RAM la 1.333 MHz, HDD de 320 GB la 5400 rpm;

– placă video AMD Radeon HD 6470M cu 1 GB DDR3;

– Wi-Fi, 1 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, HDMI, VGA, LAN;

– sunet cu tehnologie de la Bang&Olufsen ICE Power;

– baterie cu șase celule, 1.5 kg și 30 mm grosime;

– Windows 7 pe 64 bit.

Design

Uimește prin culoarea portocalie de la exterior ce amintește de automobilele Lamborghini. Acolo este situat și logo-ul Automobil Lamborghini cu taurul fioros. Spatele este lucios, dar nu adună amprentele la fel de repede ca Lamborghini VX7 și poate că și negrul era de vină, le făcea evidente. După ce-l deschideți veți vedea că numai este niciun element portocaliu și se face o infuzie de negru și argintiu. Ecranul de 12.1 inch are o margine micuță în negru, iar camera web integrată deasupra display-ului iese în evidență. Butonul de power se află deasupra tastelor și aș înclina să cred că este prea puternic, deranjant. Zona în care vă țineți mâinile este din piele și dă un feeling plăcut.

Nu i se poate reproșa nimic din punct de vedere al materialelor folosite și a fabricației. Nu scoate niciun sunet când este ținut în mână ca să spui că unele îmbinări ar putea fi perfectibile.

Ecran și sunet

Aduce un display de 12.1 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli. Este primul netbook la care m-am adaptat rapid ca și dimensiune a ecranului. Asta și pentru că are un display mai mare față de cele cu care eram obișnuit. S-a întâmplat să am și un netbook veritabil pe acasă, un Eee PC 900 și am remarcat cât a evoluat seria de ASUS într-un timp destul de scurt. Sunetul beneficiază de tehnologia audio ICE Power de la Bang&Olufsen, cunoscută și pentru colaborarea sa cu marca de automobile premium germană Audi.

Audiție este plăcută și m-a impresionat din acest punct de vedere. ASUS pune preț pe calitatea sunetului și au făcut treabă bună la Lamborghini VX6S. Puteți să optați și pentru un set de căști performante pe jack de 3.5 mm sau un set de boxe care să le conectați pe jack-ul de 3.5 mm dacă vreți o explozie în sens figurat ca audiție.

Performanțe

Windows Experience Index îi oferă nota 3.8 – mereu este luată în seamă cea mai scăzută valoare scoasă de una dintre componente și aici procesorul este cel situat în coadă.

Procesor – 3.8;

Memoria RAM – 5.2;

Grafică – 5.2;

Performanțe în gaming – 5.6;

HDD – 5.9.

Se vede că are un procesor din seria Intel Atom. Lipsește un plus de viteză atunci când îl soliciți la maxim. Trebuie să ști pentru ce cumperi un Lambo VX6S. Nu-l iei pentru performanță maximă ci pentru design, portabilitate, autonomie decentă, dar nu și excelentă.

Tastatură și touchpad

Mi-a plăcut. Tastele sunt inscripționate cu litere ușor înclinate. Te adaptezi repede la ea. Sunt ușor îngrămădite tastele direcționale și puse în extremitatea dreaptă. În rest nu i se poate reproșa nimic. Trebuiesc apăsate ceva mai tare și asta pentru că nu sunt afundate în carcasă. Tocuhpad-ul este din sticlă, adună amprentele rapid. Noroc că răspunde comenzilor bine, lipsește scroll-ul sau nu am reușit eu să-i găsesc o comandă în timpul scurt în care l-am folosit. Touchpad-ul este de dimensiuni generoase în raport cu mărimea mini-laptopului, este clar individualizat și situat ușor spre stânga. Nu este pe mijloc cum vă obișnuiesc unele portabile. Zona în care vă țineți mâinile sau în care le odihniți spre exemplu, este protejată de piele și dă un feeling plăcut la atingere. Este o caracteristică distinctă față de concurență și dă nota premium așteptată de la un mini-laptop inscripționat cu sigla Lambo.

Conectivitate

Lipsește dvd-rw-ul, dar m-am obișnuit să nu-l mai folosesc în ultima perioadă și pe termen lung va dispărea cu totul de pe laptopurile moderne, acum când stocarea se face din ce în ce mai mult în cloud și nu într-o colecție de dvd-uri sau cd-uri. Aduce Wi-Fi și conexiunea a funcționat fără probleme. Butonul de power este dispus deasupra tastelor în dreapta, în stânga este cel pentru pornire rapidă și accesare directă a unei interfețe cu un browser ce face legătura la internet. Pe lateral dreapta dați de RJ-45 pentru cei ce nu au încă un router pe acasă, 2 x USB 3.0 – o surpriză plăcută. Este primul laptop la care dau de 2 porturi pe tehnologie USB 3.0. Am văzut la lucru zeci de laptopuri, unele poziționate ca portabile de gaming și aveau doar un singur USB pe 3.0. Veți descărca informație repede pe Lamborghini VX6S, trebuie doar să aveți un stick compatibil. Tot pe lateral dreapta mai sunt și jack-urile pe 3.5 mm pentru căștile audio sau un sistem distinct sau pentru microfon. În stânga au dispus jack-ul minion pentru încărcător, VGA, HDMI, un port USB 2.o rătăcit, zona prin care coolerul își face răcirea și slotul pentru cardurile SD.

Autonomie

Depinde foarte mult în ce mod îl folosiți: economie a bateriei sau performanță. Am reușit să scot un maxim de 3 ore – 3 ore și jumătate. Mi se pare decent. Trebuie să precizez că depinde și ce faceți cu el. În funcție de operație s-ar putea să scoateți mai puțin sau ceva mai mult. Bateria are șase celule. Lamborghini VX6S este mai gros la îmbinarea dintre display și tastatură, acolo este montată și bateria. Atunci când puneți portabilul pe o masă veți vedea o serie de, să le numesc peiorativ, piciorușe care protejează în cazul în care ar fi apă pe suprafața respectivă.

Concluzii

Uimește prin design, dar performanțele sunt mediocre. Îl salvează placa grafică de origine AMD cu 1 GB DDR3 memorie dedicată. Procesorul se vede că este din seria Intel Atom și nu este destinat pentru performanțe maxime, deși vorbim de unul din generația recentă. Cumperi un Lamborghini VX6 pentru portabilitate, stil, design, autonomie ok. Impresionează și sunetul de motor pe care-l scoate la bootare.  Nu mi s-a părut că prețul ar fi uriaș. Aduce și Windows 7 Home Premium pe 64 bit și vă dați seama că este oarecum inclus în preț, ar fi costat o licență OEM încă 4 – 500 de lei.

Preț – evomag.ro – 2.979 lei

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.