Samsung Galaxy Xcover – review

07/06/2012

Vă aduceți aminte cum „băteam cuie” acum 12 ani cu Nokia 3310? Sau cum jucam fotbal – la propriu – cu Siemens A55? Ce vremuri… Astăzi însă termenul „rezistent” este asociat destul de rar cu termenul „telefon”. Generația „i” a adus smartphone-ul din zona utilului în zona bijuteriei, atât ca preț cât și ca utilizare.

Astăzi vom vorbi însă de un smartphone care încearcă sa iasă din tipar la capitolul rezistență și anume Samsung Galaxy Xcover.

Galaxy Xcover este printre puținele smartphone-uri certificate IP67. Acest lucru înseamnă că device-ul este rezistent la șocuri, praf, noroi și poate fi lăsat în apă la o adâncime de maxim 1 metru pentru maxim 30 de minute.

Specificații tehnice

Sistem de operare: Android 2.3.4
Procesor: 800Mhz Marvell MG2
RAM: 512 MB
Ecran: 3,65 inchi, 320×480 pixeli
Stocare: 150 MB, microSD
Foto: Principală: 3,2MP, frontală: inexistentă, filmare: 640×480
Conectivitate: 3G, Wi-Fi, microUSB, Bluetooth, Radio FM, jack 3.5mm
Baterie: Li-Ion 1500 mAh

Design

Galaxy Xcover este printre puținele modele Samsung care iese din tiparul seriei „Galaxy S”. Pentru cine își mai aduce aminte aduce oarecum cu Samsung Xcover 271.

Are o grosmine „sănătoasă” însă nu deranjantă: 12mm. Stă bine în mână și îți oferă senzația unui telefon „pus pe treabă”.

Pe partea din față se află – sus – un difuzor și senzorul de proximitate. Nu exista cameră frontală. În partea de jos găsim trei butoane fizice, cu fucțiile Android standard (opțiuni, acasă, înapoi).

Pe lateral stânga se află butoanele de volum, iar pe lateral dreapta se află butonul „Power”. Lipsește cu desăvârșire butonul „Camera”.

Pe lateral sus găsim mufa pentru jack-ul de 3.5mm, iar lateral jos găsim un port microUSB.

În spate se află un bliț, camera foto și un difuzor. Plasticul din spate are mici striații, acestea ajutând la o prindere mai bună a device-ului în palmă. Este printre puținele smartphone-uri care nu ne-a lăsat impresia că vrea să alunece din palmă.

Toate butoanele și orificiile sunt bine sigilate, nu este atras praful. Pentru a avea acces la baterie este necesar să deșurubezi un mic șurub, care ajută la etanșarea device-ului. Cei de la Samsung nu s-au sfiit în a lăsa acest șurub la vedere, ba chiar l-au subliniat, scoțând în evidență faptul că avem de-aface cu un „toughphone”.

Întregul device are un aspect masculin, puternic, care nu se sfiește în a-ți transmite „aruncă-mă în praf!”.

Ecran și sunet

Ecranul de 3.65 inchi este scratch-rezistant (rezistent la zgârieturi). Cu toate acestea ecranul este punctul cel mai slab al acestui device. Rezoluția slabă, de 320x480px (158ppi), oferă pixeli pe tavă.

Cu toate că vorbim de un device care – teoretic – ar trebui să poată fi folosit în exterior (cu excepția celor care au noroi în casă), ecranul are un unghi de vizualizare extrem de slab. Chiar și cu luminozitatea la maxim am fost nevoiți ca, în anumite situații de utilizare în exterior, să „căutăm umbră” pentru a putea vedea ce este afișat pe ecran.

Imaginea de mai sus este realizată cu ecranul setat la luminozitate maximă.

Privit însă din față, într-un mediu ceva mai întunecos, culorile sunt vii și puternice.

Este dezamăgitor faptul că cei de la Samsung au ales să folosească un ecran atât de slab pe un device care, în mare, acoperă toate cerințele utilizatorului „de șantier”.

Sistem de operare, performanță

Galaxy Xcover vine cu Android 2.3.4 (Gingerbread). Omniprezentul TouchWiz nu lipseste nici de pe acest device. Viteza de reacție este, haideți sa spunem, decentă. Procesorul Marvell MG2 tactat la 800Mhz (single-core) nu inspiră deloc „200km/h”, ci mai mult o „viteză legală”. Lag-ul este prezent uneori chiar și la swipe-urile dintre „ecrane”, fiind însă tolerabil.

Anumite aplicații – cum este Quadrant – au refuzat să se instaleze deci din păcate nu am putut să realizăm benchmark-urile dorite. Desigur, poate să fie o problema de software doar pe device-ul primit în teste. Aplicațiile generale, Facebook, Twitter, etc, au funcționat corespunzător, bine înțeles cu lag-ul de rigoare.

Ca și la Galaxy SL, Samsung a ales să încarce device-ul cu o mulțime de aplicații „bonus”. Vreo 2 „pagini”.

Conectivitate

La capitolul conectivitate Galaxy Xcover este, din nou, în zona „normalului”. Wi-Fi 802.11 b/g/n cu funții DLNA și Wi-Fi hotspot, Bluetooth 3.0 cu A2DP, Radio FM cu RDS. Device-ul funcționează pe rețele GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 și HSDPA 900 / 2100.

„Acoperirea” este mai bună decât la alte device-uri din aceeași clasă.

Există un singur port microUSB care își face treaba corespunzător. Evident, nu exista iesire HDMI.

Foto și Video

Camera de 3.2 megapixeli a funcționat corespunzător. Totuși nu putem să nu ne întrebăm de ce Samsung a decis să folosească o cameră foto cu atât de puțini megapixeli. În gama sa de preț găsim fără probleme alternative superioare, inclusiv Galaxy S sau Galaxy SL. Camera beneficiază de auto-focus, acesta având rezultate peste așteptările noastre.

[nggallery id=288]

La luminozitate scăzută Xcover se descură surprinzător de bine, chiar mai bine decât Galaxy S. Imaginea de mai jos a fost realizată într-un mediu extrem de întunecos, cu toate acestea imaginea este destul de bună, luând în considerare senzorul foarte mic. Blițul își face treaba de minune.

La capitolul video însă calitatea se apropie de limita „critică”. Xcover filmează la o rezoluție de 640×480. Suficient pentru a încărca un clip pe rețelele sociale, însă cam atât.

httpv://youtu.be/Kqo5oADObEs

Autonomie

Bateria este de 1500 mAh și ține device-ul treaz pentru o zi întreagă. Procesorul de 800Mhz avantajează în acest sens. Nu este genul de device „bibelou”, te poți baza pe el pe parcursul unei zile întregi. Nu te aștepta totuși la două zile de funcționare.

Preț

Prețul lui Galaxy Xcover este de 959 lei. Il poți achiziționa de la 3e, cărora le mulțumim pentru că ne-au pus la dispoziție acest device.

Concluzii

Samsung Galaxy Xcover este un telefon cu o nișă clară. Este smartphone-ul pe care îl vei putea lua cu tine pe șantier sau în excursie, te vei putea baza pe el. Poți să-l scapi, să-l prăfuiești. Poți chiar să faci un duș cu el în buzunar (dacă ești chiar atât de „conectat”). Din păcate însă ecranul dezamăgește, stricând oarecum experiența unui telefon tough.

Puncte forte

– rezistență la șoc, praf, apă;
– design plăcut;
– autonomie bună;
– baterie interschimbabilă;
– preț competitiv.

Puncte slabe

– underpowered, procesor de 800Mhz
– ecran cu o rezoluție mică și unghiuri slabe
– cameră video VGA low-end.

Foto: mulțumim 3e.ro pentru că ne-a pus la dispoziție aparatul Nikon J1, cu ajutorul căruia am realizat acest review.
Razvan Rosca
Fondator Gadget.ro. Scrie atunci când timpul îi permite. Axat pe partea de productivitate.