Notebook Dell XPS 15z – review

23/09/2012

Ne-a sosit pentru review și Dell XPS 15z într-o configurație specifică lui 2011 și nu modelul 2012 cu procesor Intel din noua generație. Știți cum se spune, mai bine mai târziu decât niciodată plus că designul exterior s-a păstrat nealterat și la XPS 15z pe 2012. Este primul portabil Dell pe care-l primim la test și timp de două săptămâni am avut ocazia să-l întoarcem pe toate fețele, să-i vedem punctele tari sau slabe și găsiți impresiile noastre în acest review.

De când l-am scos din cutie mi-a plăcut ca design. Au utilizat doar materiale de calitate, argintiu, mult metal, aluminiu la exterior, tastatură luminată, suplu ca grosimea și ușor pentru un laptop cu diagonală a ecranului de 15.6 inch. Dell XPS 15z acoperă mai multe nișe: business, desktop replacement, ceva portabilitate, performanțe decente.

Vorbim de un mix de tehnologie și design care ar fi pe gustul multora, cu siguranță un laptop ce impresionează în sens pozitiv.

Să vedem care sunt specificațiile tehnice de la care pornim:

Laptop Dell XPS 15z
Ecran TrueLife LCD LED de 15.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli
Procesor Intel Core i5-2410M la 2.3 GHz
Memorie 4 GB memorie RAM, HDD de 500 GB
Placă grafică NVIDIA GeForce GT525M cu 1 GB memorie dedicată + Intel HD Graphics
Sistem de operare Windows  7 Home Premium pe 64 bit
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth, DVD-RW, 2 x USB 2.0, eSATA, cititor de carduri, HDMI, 2 x jack de 3.5 mm pentru ieșire audio și microfon, cameră web încorporată, tastatură iluminată
Baterie Li-ion cu 8 celule
Greutate 2.51 kg
Grosime 26.68 mm

Design

Aluminiu și metal utilizat în mod exhaustiv la Dell XPS 15z, materiale plăcute, finisare de calitate. Acestea ar fi coordonatele între care se încadrează acest portabil. Modelul primit la test era pe argintiu. La exterior aduce sigla Dell, capacul din aluminiu este ușor mat, nu adună amprentele sau praful.

Cântărește 2.51 kg și în cel mai gros punct al său ajunge la 26.68 mm. Marginile ecranului de 15.6 inch sunt înconjurate de un plastic negru ce permite să te concentrezi asupra conținutului de pe display. Conexiunea dintre ecran și corpul cu tastatura se face prin două balamale, o zonă clar evidențiată printr-o serie de artificii de design.

Butonul de power a fost dispus sub display, deasupra tastelor și LED-ul ce-l luminează, nu deranjează.

Ecran și sunet

Mi-aș dori ca rezoluție 1920×1080 pixeli să devină un standard și în rândul laptopurilor, după ce s-a ajuns ca la tablete să avem de 10.1 inch să avem 1920×1200 pixeli. Dell XPS 15z aduce un display de 15.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, nimic revoluționar. Bine că se vede ok și nu aduce efectul de glare, asta pentru că au ales să nu facă un display glossy cum am văzut că se poartă acum pe la unele companii ce produc portabile.
La sunet nu a fost o revelație, se aude decent și nimic mai mult. Recomand să-l accesorizați cu o pereche de boxe dacă doriți sound de calitate, XPS 15z nu este gândit pentru cei care-și doresc sunet de top pe portabilul din dotare.

Hardware, sistem de operare și performanță

Avem un procesor Intel Core i5-2410M la 2.3 GHz care urcă la 2.7 sau 2.9 GHz. Face parte din gama Sandy Bridge. Pe lângă procesor au dispus și două module de memorie a câte 2 GB DDR3 la 1333 MHz, două plăci video: Intel HD Graphics cu 64 MB DDR3 la 1.33 GHz și NVIDIA GeForce GT525M cu 1 GB memorie dedicată.

HDD-ul încorporat vine de la Seagate și aduce 500 GB la 7200 rpm, un HDD mai rapid. Îmi place că la HDD se afișează 500 GB, dar în realitate sunt 466 GB. Așa se întâmplă și la stickurile de memorie sau la cardurile foto.

Windows Experience Index cu note cuprinse între 1 și 7.9.

Laptop
Windows Experience Index
Dell XPS 15z
Procesor 6.9
Memorie RAM 5.9
Grafică 5.6
Grafică de gaming 6.6
HDD 5.9

Punctul forte vedeți că este reprezentat de procesor, iar cel slab de placa grafică dedicată. Rezulatele sunt medii și un SSD ar fi îmbunătățit rezultatele vizibil.

Tastatură și touchpad

Știți că sunt foarte critic în ce privește acest capitol. Dell a fost o surpriză plăcută pentru mine. Tastele sunt bine individualizate, făcute dintr-un fel de silicon și par a fi rezistente în timp, o adevărată plăcere să tastezi de pe acest device. Necesită un timp redus de acomodare, tastatura nu are acel numpad din dreapta, sunt două grile ce ascund boxele pe lateral dreapta și stânga.
Touchpad-ul nu m-a impresionat și am ales să folosesc mouse-ul, doar la mare nevoie să trec pe touchpad-ul adus de Dell XPS 15z.

Conectivitate

Un laptop clasic cu de toate: Wi-Fi, bluetooth și toată gamă de conectori pe care-i întâlnești la un laptop cu excepția USB 3.0. În lateral stânga dați de: HDMI, e-SATA, 2 x USB 2.0 și cititorul de carduri. În partea dreaptă regăsiți DVD-RW + jack-urile de 3.5 mm pentru microfon și un sistem audio. Pe spatele lui XPS 15z au fost dispuse conectorul RJ-45 și jackul pentru încărcător.

Autonomie


Contează setările pe care le folosești și aplicațiile pe care le rulezi pe notebook. Am reușit să obțin 3 – 4 ore de autonomie și asta mi s-a părut ok pentru un laptop de 15.6 inch cu procesor Intel din generația anterioară. Au fost și câteva reglări care au permis asta, printre care și luminozitatea ecranului.

Concluzii

Dell XPS 15z a fost gândit și poziționat ca un produs premium. Uimește la capitolul: design, materiale utilizate, soluții inedite spre exemplu acel DVD-RW de pe lateral cu o fantă distinctă de ce am văzut până acum, lipseșete clasicul VGA, dar au adus un substitut temeinic în HDMI. Nu avem niciun port mai rapid în genul USB 3.0.

L-aș recomanda pentru design, dar cu mare grijă. Cei care l-au testat înaintea mea au reușit să-l zgârie și asta nu dă bine deloc când ai un laptop cu un preț de achiziție destul de mare. Am observat că sunt diverse configurații de Dell XPS 15z de peste 3500 de lei. Din păcate, configurația primită de noi la test este mai veche și nu am regăsit-o în oferta vreunui magazin online local.

Puncte forte
– design, materiale de calitate;
– tastatură la care te acomodezi ușor;
– autonomie.

Puncte slabe
– preț;
– lipsa VGA sau USB 3.0.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.