TOP 5: Telefoane Nokia care au ieșit în evidență prin abilitățile foto și video

25/08/2013

Nokia era un jucător de seamă pe piața smartphone-urilor. Asta până prin 2010 – 2011 când Apple și Google au ieșit în față cu iPhone și suita de telefoane ce rulează Android. Nokia a mizat pe Windows Phone și abia prin 2013 culeg roadele destul de sărace ale acestui parteneriat. Windows Phone se poziționează pe locul III ca market share la nivel global, la mare distanță de iOS și Android.

Sunt discuții cum că dacă mergeau pe Android ar fi fost pe o poziție mult mai bună, multe milioane de unități comercializate etc. Cert este că de-a lungul timpului, Nokia impresionat prin calitatea fotografiilor și clipurilor video captatea cu telefoanele companiei finlandeze. Au mers pe un parteneriat de tradiție cu Carl Zeiss, care de curând s-a rebranduit în ZEISS.

Am făcut o listă cu câteva dintre telefoanele emblematice pentru Nokia la capitolul Foto & Video:

5. Nokia N90 & N93

Nokia-N90

Le-am pus în duet. Se mergea pe aceeași formă. Sunt telefoane cu clapetă care se rotesc astfel încât se transformă într-un camera phone sau mai degrabă amintesc de camerele video în genul lui Toshiba Camileo.

Nokia N90 a debutat în 2005 și includea un senzor de 2 Megapixeli cu optică Carl Zeiss, LED flash, capabil să înregistreze video, fără cameră frontală. Pe partea hardware se miza pe un procesor TI OMAP la 220 MHz, 31 MB spațiu de stocare, display de 2.1 inch cu rezoluție 352×416 pixeli, baterie de 760 mAh. La vremea respectivă era un smartphone de top cu un concept inedit.

nokia-nokia-n93_88267

Nokia N93 miza pe un senzor de 3.15 Megapixeli capabil să filmeze VGA cu 30 fps, cameră frontală, zoom optic 3x, lentile Carl Zeiss, autofocus, LED flash. Includea un hardware îmbunătățit pe marginea căruia nu o să mai insist.

4. Nokia N95 / N95 8 GB

Nokia-N95

La vremea respectivă nici nu exista iPhone-ul de la Apple, iar Android era în stadiu de dezvoltare la Google. Nokia N95 a fost un smartphone care venea cu un preț pe măsura, costa în jur de 2200 – 2500 lei în România. Pe partea software au fost ceva probleme și de aici N95 8 GB care s-a comportat ceva mai decent.

Nokia N95 dispunea de un senzor de 5 Megapixeli cu autofocus, LED flash, filma VGA cu 30 fps, cameră frontală. N95 trebuia să fie un semnal de alarmă pentru gigantul finlandez. Multe persoane au fost nemulțumite de el. Au preferat să rezolve unele chestii și să aducă N95 8 GB. La vremea aceea nici nu existau alternative reale. Totuși, abilitățile sale pe fotografie sunt apreciate și acum se mai găsește câte un nostalgic care să laude N95-ul.

3. Nokia 6700 Slide

Nokia-6700-Slide

Da. Știu. Pentru o parte dintre voi va fi o mică supriză. Mai nimeni nu-și aduce aminte de Nokia 6700 Slide. Este unul dintre cele mai apreciate telefoane finlandeze. Mergea pe mâna unui senzor de 5 Megapixeli, filma VGA cu 15 fps și cameră frontală de 1.3 Megapixeli.

Făcea parte din categoria mid-range și majoritatea celor care l-au folosit laudă modul în care știa să facă fotografiile. Am avut ocazia să testez un astfel de model și pot să spun că a impresionat pozitiv.

2. Nokia N8

Nokia-N8

Revin spre zilele noastre. Nokia N8 a fost un etalon și aș zice că și la ora actuală se luptă de la egal la egal cu orice alt camera phone din piață, inclusiv cu Nokia 808 PureView sau Lumia 1020, GALAXY S4 Zoom etc.

N8 integra un senzor de 12 Megapixeli, optică Carl Zeiss, autofocus, Xenon flash, filtru ND, geo-tagging, detecție a feței, filma la 720o cu 30 fps, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Îmi amintesc și acum că l-am testat într-o lună de iarnă. Eram la școală. Am stins lumina în sala de clasă. Era beznă totală și blițul Xenon era suficient de puternic să scoată fotografia de ziceai că este zi și nu captată într-un întuneric total.

1. Nokia Lumia 1020

Nokia-Lumia-1020

Am sărit peste Nokia 808 PureView pe care l-au prezentat mai ales ca să impresioneze. Nici nu l-au promovat ca atare. Nu și-au dorit să fie un telefon de volum. Merg direct la Nokia Lumia 1020 cu al său senzor de 41 Megapixeli de care s-a tot discutat. Nu l-am testat. M-am jucat cu Nokia 808 PureView care avea un senzor monstros.

Pe hârtie la Foto & video pentru Nokia Lumia 1020: 41 Megapixeli, optică Carl Zeiss, stabilizare optică de imagine, auto / manual focus, Xenon și LED flash, tehnologie PureView, geo-tagging, detectare a feței, captură duală, panorama, filmează la 1080p cu 30 fps, zoom optic 4x, cameră frontală de 1.2 Megapixeli ce filmează la 720p cu 30 fps.

Mi-am amintit de telefoanele de mai sus cu ocazia fotografiilor și clipurilor video făcute pentru a testa capacitățile lui Nokia Lumia 925 primit în ediția a treia a Orange Smartphone Tester. Veți vedea într-un articol separat ce știe să facă.

Care-i telefonul Nokia ce v-a impresionat în captura foto și video?

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.