Evolio Evotab 3G – review

24/09/2013

Am avut ocazia în zilele trecute să văd la lucru și tableta Evolio Evotab 3G pe lângă Nokia Lumia 925. Trebuie să mulțumesc echipei Evolio că a avut încredere în a-mi oferi la review un sample la o tabletă neanunțată oficial. Între timp a debutat din 20 septembrie în stocurile magazinelor locale.

Evolio mizează pe segmentul tabletelor Android și în curând ne vor oferi și primul lor smartphone cu CPU quad-core, dual-sim și cu Android. Mai multe detalii vor sosi la momentul oportun. Dintre tabletele pe care le-am testat de la Evolio am remarcat trei modele, în mod special. Acestea sunt Evolio Aria, Evolio Aria Mini și Evolio Evotab HD. Toate trei pot fi considerate best-buy pentru suma la care sunt comercializate pe plan local.

Evolio Evotab 3G este o tabletă pe 7 inch cu conectivitate 3G + Wi-Fi care pot spune că a impresionat în mod deosebit. Cu ce iese în evidență față de alte tablete cu 3G și Wi-Fi din țara noastră?

Prin simplu fapt că nu face compromisuri în câteva puncte cheie: calitatea fabricației, display, greutate și grosime, hardware (CPU, GPU, memorie RAM, spațiu de stocare) și totul la un preț fără concurență. E-BODA a și lansat un concurent pentru Evolio Evotab 3G, dar cu display de 7 inch cu 480×800 pixeli, 512 MB RAM și doar 4 GB spațiu de stocare.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile lui Evolio Evotab 3G:

Tabletă

Date tehnice

Evolio Evotab 3G

Ecran

IPS de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli

Procesor

MediaTek dual-core la 1 GHz pe ARM Cortex-A9

Memorie

1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX531

Sistem de operare

Android 4.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS și A-GPS

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

3000 mAh

Greutate

322 gr.

Grosime

10.7 mm

Design

Evolio-Evotab-3G (9)

În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, manual de instrucțiuni, certificat de garanție. Ca linii de design pot spune că se vede asemănarea dintre Evolio Aria Mini și Evotab 3G. Ambele tablete mizează pe colțuri puternic rotunjite, ușor bombate în spate și de aici grosimea în cazul lui Evotab 3G de 10.7 mm. Totuși, la 322 gr. este o tabletă ușoară, portabilitate și ergonomie la un nivel bun.

Când privește spatele tabletei ai impresia că s-a utilizat aluminiu, dar de fapt este un plastic frumos polișat și cu protuberanțe abia sesizabile ce contribuie la un grip ok. Nu dă impresia a-ți scăpa din mână. Evolio Evotab 3G poate fi manevrată în anumite situații și cu o singură mână.

Ar fi de remarcat și atenția la detalii, plasticul ce acoperă anumite elemente de conectivitate, culorile plăcute. Nu s-a mers pe vreun alb strident sau cine știe ce artificii de design. Marginile display-ului de 7 inch sunt negre, adună amprentele, la fel și ecranul, dar parcă nu la fel de rău ca la concurență unde zici că ai de-a face cu un aspirator de amprente, grăsimea degetelor devenind vizibilă imediat.

Evolio Evotab 3G dă impresia de rezistență în timp, fără plastice care să scoată sunete deranjante. Este una dintre acele tablete accesibile ca preț și cu formă plăcută, materiale ok. Nu le-aș reproșa decât zona cu boxa din spate. Presupun că producătorul device-ului nu s-a gândit să dispună micuța boxă într-un mod ceva mai ușor intruziv.

Ecran și sunet

Evolio-Evotab-3G (3)

Display IPS de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli. Chiar discutam în secțiunea de comentarii cu un cititor de-al nostru și-mi exprimam dorința de a vedea dispăruta tabletele cu matrice TN și 480×800 pixeli. Un IPS cu 1024×600 pixeli l-aș considera minimul pentru cei care doresc un display cât de cât ok. Ecranul joacă un rol important în experiența livrată de o tabletă. Dacă se face un compromis de aici aș zice că deja se strică totul ca un castel făcut din cărți de joc.

Ecranul se vede decent, nu impresionează ca luminozitate, reflectă ușor spațiul ambiant. Totuși, îți faci activitățile de zi cu zi în condiții bune.

Sunetul vine de la micuța boxă dispusă pe spatele tabletei. La maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă și distorsionează. Sample-ul trimis în prima fază nu impresiona ca volum, dar tableta de retail se descurcă mult mai bine. Există soluții pentru cei nemulțumiți de calitatea audio. Tableta dispune de conectivitate bluetooth și sunt deja multe produse compatibile cât și de jack de 3.5 mm pentru căști sau sisteme audio distincte.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-Evotab-3G (5)

Mediatek 6577 dual-core la 1 GHz, PowerVR SGX531 GPU, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB. Veriga slabă din acest lanț al specificațiilor ar fi acceleratorul grafic PowerVR SGX531 destul de vechi și slab în performanțe. Unele jocuri din Google Play necesită un plus de performanță și sunt randate ceva mai slab de către acest GPU care a debutat inițial pe telefoanele single core cu procesor Mediatek și conectivitate dual-sim, iar apoi a urcat și la cele dual-core. Pentru quad-core s-a trecut pe PowerVR SGX544 care oferă suficientă putere de procesare pentru orice aplicație sau joc din magazinul de aplicații Android.

De notat câteva aspecte: 1 GB RAM și 8 GB spațiu de stocare când mai toate tabletele cu 3G de sub 700 de lei merg pe 512 MB RAM și 4 GB. Ar fi două elemente importante care contribuie la experiența fluentă pe care Evolio Evotab 3G o oferă. Spre exemplu nici nu poți face comparația între ASUS MeMO Pad din prima generație și Evotab 3G, a doua unitate este mult mai capabilă. Le nevoie, Evotab 3G se duelează de la egal la egal și cu ASUS MeMO Pad HD, având un plus la conectivitate.

Rulează Android 4.1 Jelly Bean. Sunt puține aplicații preinstalate pe tabletă și vă oferă peste 6 GB de spațiu în care să instalați aplicațiile favorite din Google Play, normal că mai este și slot pentru microSD pentru cei care au nevoie de spațiu de stocare pentru filme, clipuri video, diferite alte tipuri de fișiere.

Evotab 3G a scăpat de lag sau de întârzierile în meniu. Cei 1 GB RAM sunt de folos și livrează o experiență Android fluentă, plăcută. Impresionează și pe partea de browsing.

Performanță

Screenshot_2013-09-24-08-48-27

Evolio Evotab 3G a trecut cu brio și prin furcile caudine ale testelor de benchmark:

Tabletă

Teste de benchmark

Quadrant Standard

2740 puncte

AnTuTu Benchmark

7519 puncte

NenaMark 1

38.2 fps

NenaMark 2

19.8 fps

Vellamo

HTML5 – 1166 puncte

METAL – 312 puncte

CF-Bench

5045 puncte

3DMark

Ice Storm –

Ice Storm Extreme –

BrowserMark 2.0

HTML5test

Conectivitate

Evolio-Evotab-3G (6)

Este unul dintre punctele forte ale tabletei. Include slot pentru cartelele SIM de dimensiuni normale. Știe 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0. Tableta poate fi utilizată și ca telefon, efectuezi apeluri, trimiți mesaje etc.

În partea superioară regăsiți jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB care servește pentru conectarea la PC, dar și pentru încărcarea bateriei de 3000 mAh. În lateral dreapta dați de tasta de power și tasta pentru reglarea volumului. În lateral stânga sub o protecție din plastic dați de sloturile pentru SIM-ul de dimensiuni normale și pentru microSD-ul ce extinde spațiul de stocare cu până la 32 GB.

În apelurile telefonice s-a descurcat destul de ok. Auzi clar vocea interlocutorului, poți folosi tableta pe post de telefon, doar că dimensiunile fac ca un headset bluetooth să fie de dorit pentru această activitate.

Cameră foto și video

Evolio-Evotab-3G (8)

2 Megapixeli pe spate și 0.3 Megapixeli în partea frontală. Am făcut câteva fotografii pentru cei interesați. Tabletele de sub 200 de euro se descurcă mediocru pe partea de fotografie și filmat. Ar fi o mică excepție: ASUS MeMO Pad HD 7. Să revin la Evotab 3G. Este ok dacă vrei neapărat să imortalizezi un moment, doar pentru atât și asta-i valabil pentru mai toate tabletele de sub 700 de lei.

Autonomie

Baterie de 3000 mAh, CPU dual-core Mediatek, 1 GB RAM, display de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli, 3G și cel mai slab punct al lui Evotab 3G. Țineți cont că am primit un sample, tableta nici nu a fost anunțată oficial. Abia din 20 septembrie încep a fi făcute publice specificațiile, prețurile, disponibilitatea.

Preț

Evolio Evotab 3G – 699 lei.

Concluzii

IMG_0783

Este o tabletă de tip all-in-one. Un element central în achiziția lui Evotab 3G îl reprezintă conectivitatea plus prețul de achiziție redus. La 699 lei primești CPU Mediatek dual-core la 1 GHz, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocar, display IPS de 7 inch, 3G, Wi-Fi. O baterie mai generoasă ar fi fost de dorit.

PRO

– display IPS ce afișează culorile în mod plăcut, destul de luminos;

– conectivitate completă: 3G, Wi-Fi, bluetooth;

– funcția de telefon se dovedește utilă în anumite situații și te scutește de achiziția unei smartphone sau, pur și simplu, mergi pe mâna tabletei și lași telefonul acasă;

– spațiu de stocare suficient: 8 GB + microSD de până la 32 GB;

– Android 4.1 Jelly Bean cu o customizare minoră;

– viteză în browsing, majoritatea aplicațiilor din Google Play sunt suportate fără probleme.

CONTRA

– baterie de 3000 mAh livrează o autonomie mediocră și nu trece testul unei zile în condiții de utilizare intensivă. Sunt soluții. M-aș gândit la o baterie externă de 4 – 5000 mAh care costă în jur de 100 – 150 lei.

Nota finală

Sunt câteva elemente care trag tableta în jos, dar una peste alta reușește să puncteze bine și se oprește la 8.07 puncte din 10.

Tabletă

Evolio Evotab 3G

Design

8.5

Display și sunet

8

Hardware, sistem de operare și Performanță

8.5

Conectivitate

9.5

Foto și video

6

Autonomie

7

Preț

9

Nota finală

8.07

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.