În urmă cu câteva zile vă relatam impresiile formate de Orange Reyo, cel mai ieftin smartphone Android cu display de 5 inch din țara noastră și rebranding al lui ZTE Blade Q Maxi. Acum a venit rândul lui Orange Yumo, cel mai puternic smartphone Android de sub brandul operatorului telecom. Găsiți telefonul în oferta magazinelor Orange din București și, momentan, nu-l veți vedea pe rafturile partenerilor Orange din țară. Există și o explicație.
Orange Yumo este un smartphone cu conectivitate 4G și acoperirea 4G este mai bine realizată pentru capitală. Din aprilie 2014 ar trebui ca noile licențe ale operatorilor telecom să intre în funcțiune și semnalul 4G să prindă o acoperire mai mare. Presupun că atunci Orange Yumo îl veți găsi și în magazinele partenerilor Orange din întreaga țară. Bineînțeles că-l puteți cumpăra direct din magazinul online, Orange.ro. Apropo, despre Orange Yumo s-a scris pentru prima dată pe Gadget.ro (aici și aici). Partea de unboxing și primele impresii – aici.
Telefonul cu conectivitate 4G este un rebranding al lui Huawei Ascend G740. Orange a păstrat elementele hardware, designul și a umblat puțin pe partea software, interfața cu elemente specifice telefoanelor de sub sigla operatorului, aplicații recomandate și mai multe detalii din acest punct de vedere găsiți la capitolul dedicat. Orange Yumo impresionează prin raportul preț / specificații / experiență de utilizare. Spun asta de la bun început și vă veți convinge pe parcursul review-ului.
Să trecem în revistă care sunt specificațiile detaliate pentru Orange Yumo:
Smartphone Date tehnice |
Orange Yumo |
Ecran |
IPS LCD de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, 294 ppi |
Procesor |
Qualcomm MSM8930 Snapdragon 400 de tip dual-core la 1.2 GHz |
Memorie |
1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB |
GPU |
Adreno 305 |
Sistem de operare |
Android 4.1.2 Jelly Bean |
Conectivitate |
4G cu viteze în download de până la 100 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS |
Cameră foto și video |
8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p cu 30 fps și cameră frontală de 1 Megapixel |
Baterie |
2400 mAh |
Greutate |
150 gr. |
Grosime |
9.3 mm |
Design
În pachet dați de smartphone, bateria de 2400 mAh cu o formă dreptunghiulară pronunțată, căști clasice pe jack de 3.5 mm, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, manual de utilizare, ghid rapid pentru setarea smartphone-ului în limba română.
Trebuie să puncte câteva aspecte de la bun început:
1. Nu dă impresia de telefon ieftin ci mai degrabă merge spre categoria mid-range. Aș spune că la calitatea fabricației și plasticele utilizate îl pun chiar peste Samsung GALAXY S4. Ca design prin formele rectangulare amintește direct de LG Optimus G.
2. Orange nu are niciun logo în partea frontală ci doar pe spate un mic abțibild cu logo-ul portocaliu arhicunoscut.
Cum spuneam și mai sus, forme rectangulare, unghiuri aproape drepte pe margini, plastic lucios în spate care punctează la capitolul vizual, dar adună amprentele destul de rapid. Marginile ecranului sunt destul de subțiri. De aici și impresia de a nu-l simți ca pe un telefon cu display de 5 inch.
Nu scapă din mână, are un grip destul de ok. Capacul spate se îndepărtează foarte ușor. Pentru a avea acces la sloturile pentru microSIM și microSD trebuie scoasă bateria de 2400 mAh cu o formă atipică. Orange Yumo este un smartphone plăcut și la prima vedere nu ai spune că are un preț de sub 250 de euro fără semnarea unui contract / abonament.
Ecran și sunet
IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și un prim punct PRO major în ce privește smartphone-ul din oferta opertaorului telecom local. Orange Yumo stă bine la capitolul luminozitate, afișare naturală a culorilor, unghi de vizualizare. Nu am avut parte de soare prea puternic în ultimele zile ca să trag o concluzie și aici, dar m-aș risca să spun că informația este lizibilă și în acest condiții.
La baza display-ului de 5 inch se află trei taste capacitive cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start. M-am obișnuit cu o astfel de dispunere a tastelor capacitive. Speaker-ul lui Orange Yumo a fost poziționat pe spatele smartphone-ului, nu este obturat cu mâna indiferent de modul de utilizare (landscape și portrait).
Orange Yumo se evidențiază printr-un sunet puternic, clar, destul de bine calibrat pentru categoria sa de preț. Este unul dintre acele telefoane pe care nu ai cum să nu le auzi când sună. Se transmit ușoare vibrații în carcasă când volumul ajunge a fi ridicat la maxim. Jack-ul de 3.5 mm este în partea superioară, iar pentru calitate pe partea audio recomand achiziția unor căști in-ear din comerț. Cele inclus în pachet sunt mediocre.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Sunt câteva elemente ce definesc hardware-ul integrat de către smartphone-ul Orange: procesor Qualcomm Snapdragon 400 MSM8930 de tip dual-core la 1.2 GHz, Adreno 305 accelerator grafic, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB (maxim 40 GB spațiu de stocare).
La sub 250 de euro primești un telefon cu hardware destul de puternic, capabil să se descurce cu download-ul de informație prin tehnologia 4G la viteze de până la 100 Mbps. Huawei este și compania cu care Orange colaborează în ce privește tehnologia 4G pe plan local (antene, rețelistica etc).
Rulează Android 4.1.2 Jelly Bean cu unele elemente la nivel de interfață personalizată de către Orange. Meniul cu aplicațiile are o altă orientare (listă ce se derulează în jos), ecranul de start are o singură fereastră customizabilă. Dacă nu vă place launcherul inclus puteți trece pe un launcher dedicat din Google Play în genul Nova Launcher, Apex Launcher etc. Launcherul preinstalat se numește Easy Launcher.
Dintre aplicațiile preinstalate pe Orange Yumo:
Cloud Orange – stocare în cloud pentru fișiere de toate felurile, fotografii, clipuri video, melodii etc;
Dailymotion – un fel de YouTube din Franța, Orange se află printre cei care au acțiuni și de aici aplicația dedicată pusă pe Orange Reyo;
Fotbal Info – aplicație destinată celor care urmăresc competițiile fotbalistice;
Kingsoft Office – suită pentru Office (Word, PowerPoint, Excel);
Orange Antivirus – tehnologia Bitdefender Mobile Security;
Orange Film, Orange Travel, Orange TV Go – alte servicii ale operatorului telecom;
Spider Jack, Panic Flight și The Sims 3 – jocuri preinstalate.
Alte aplicații preinstalate pe Orange Yumo:
Deezer – asculți muzica favorită pe telefon, tabletă sau PC;
Lanternă – nu cred că mai are nevoie de o descriere, folosește LED-ul flash al camerei de 8 Mgpx;
Radio FM – are nevoie de căștile pe jack de 3.5 mm ce funcționează drept antenă ad-hoc;
Teme preinstalate – diferența este dată de culorile afișate (portocaliu sau albastrul specific Android Jelly Bean).
Orange Yumo impresionează prin viteza cu care navighează în browsing, compatibilitatea cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play.
Performanță
Smartphone |
Orange Yumo |
Quadrant Standard |
4989 puncte |
AnTuTu Benchmark |
14228 puncte |
NenaMark 1 |
61.2 fps |
NenaMark 2 |
54.8 fps |
Vellamo |
HTML5 – 2144 puncte METAL – 528 puncte |
CF-Bench |
7078 puncte |
3DMark |
Ice Storm – 4213 puncte Ice Storm Extreme – 2237 puncte |
HTML5test |
368 puncte cu browserul integrat |
Conectivitate
Punctul său PRO major la acest capitol este dat de conectivitate 4G cu viteze în download de până la 100 Mbps. Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de tastele dedicate pentru reglarea volumului și power, iar portul microUSB îl regăsiți la bază. În lateral stânga nu regăsiți niciun element de conectivitate.
Telefonul punctează pozitiv în ce privește acustica oferită pe partea de telefonie. Nu am avut probleme în ce privește funcționarea internetului via Wi-Fi, 3G sau 4G.
Cameră foto și video
8 Megapixeli, LED flash, filmează la 1080p, cameră frontală de 1 Megapixel. Fotografiile nu sunt sunt un element de atracție în cazul lui Orange Yumo. Totuși, la sub 250 euro sunteți constineți că apar și unele compromisuri inerente.
Câteva fotografii făcute cu Orange Yumo și un clip video:
Autonomie
Bateria de 2400 mAh își face datoria cu brio și duce telefonul peste pragul unei zile în condiții de utilizare destul de puternice. Display-ul de 5 inch cu rezoluție la 720p este marele consumator de energie și autonomia contează mult și în funcție de procentul la care-i setată luminozitatea.
Procesorul Snapdragon 400 dual-core nu se dovedește a fi un gurmand major. Punct PRO pentru Huawei și optimizările făcute.
Preț
Îl găsiți pe Orange.ro. Prețul fără semnarea unui contract este de 249 euro, iar cu Pantera 23 ajunge a fi oferit gratuit. Abonamentul Pantera 23 include minute nelimitate în rețea, 200 minute naționale și internaționale către fix, SMS-uri nelimitate în rețea, SMS-uri naționale nelimitate, 1 GB trafic de date, acces nelimitat la m.orange.ro, Orange TV Go, Orange Antivirus, Backup Kit și stocare în Orange Cloud. Totul la 23 euro pe lună.
Concluzii
Orange Yumo este unul dintre telefoanele care oferă un raport preț / specificații excelent. Ajunge a fi cu adevărat interesant la prelungire de contract sau cu abonament nou. Orange a știut să aleagă un smartphone care să iasă în evidență la capitole precum display-ul, funcționarea fără pic de lag, compatibilitate cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, autonomie rezonabilă etc.
PRO
– display ce impresionează la capitole precum luminozitatea, unghi de vizualizare, culori plăcute;
– hardware suficient de puternic să ruleze Android 4.1 Jelly Bean fără pic de lag, compatibilitate cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;
– 4G și Orange Yumo ajunge a fi pus în valoare de la mijlocul lui aprilie 2014;
– autonomie destul de bună raportat la specificațiile sale;
– preț excelent.
CONTRA
– plasticul lucios de pe spate ce adună amprentele;
– camera de 8 Megapixeli nu impresionează în ce privește calitatea fotografiilor.
Nota finală
8.68 din 10. Trebuie să vă reamintesc că notele depind de categoriile în care un smartphone se situează. Orange Yumo se încadrează în segmentul telefoanelor mid-range.
Smartphone |
Orange Yumo |
Design |
8.5 |
Display |
9 |
Sunet |
8.5 |
Hardware, sistem de operare și aplicații |
8.5 |
Conectivitate |
9.5 |
Cameră foto și video |
7.5 |
Autonomie |
8 |
Preț |
10 |
Nota finală |
8.68 |
httpvh://youtu.be/5H3Julj4b4Q