GOCLEVER Insignia 5X – review

16/03/2014

Alături de GOCLEVER Orion 785 am testat și GOCLEVER Insignia 5X. Știu că este un review așteptat. Au fost câteva comentarii în care mi se cerea review-ul cât mai rapid. Primele impresii le-ați găsi prin decembrie. La momentul respectiv am făcut un hands-on telefonului printr-un prieten care și-l cumpărase.

Și uite că în cele din urmă am ajuns să-i redactez review-ul lui Insignia 5X. Este un smartphone care a atras atenția prin raportul preț / specificații. În pachet sosește împreună cu baterie de 2000 mAh și 4000 mAh, capace diferite. La sub 1000 de lei oferă un display de 5 inch cu rezoluție FHD / 1080p, procesor MediaTek quad-core la 1.5 GHz, conectivitate dual-sim, cameră principală de 13 Mgpx.

L-am luat cu mine și la MWC Barcelona 2014, telefon de backup și recunosc că nu prea l-am folosit. LG G Flex-ul cu baterie de 3500 mAh rezistă fără probleme la o zi de utilizare intensivă, Insignia 5X a rămas în bagaj. L-am utilizat cu alte ocazii. Mi-am dorit să văd ce autonomie oferă bateria de 4000 mAh, mai multe detalii în capitolul dedicat.

Specificațiile lui GOCLEVER Insignia 5X:

Smartphone

GOCLEVER Insignia 5X

Ecran

IPS OGS de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli

Procesor

MediaTek 6589T quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX544

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

dual-sim, 3G cu viteze de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi display, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

13 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli

Baterie

2000 mAh + baterie inclusă în pachet de 4000 mAh

Greutate

156 gr. cu bateria de 2000 mAh

Grosime

9 mm cu bateria de 2000 mAh

Design

GOCLEVER-Insignia-5X (1)

În pachet dați de smartphone, bateriile de 2000 mAh și 4000 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, căști intraauriculare pe jack de 3.5 mm, capace distincte pentru fiecare baterie inclusă, manual de instrucțiuni.

GOCLEVER a mizat pe simplitate, linii drepte, colțuri ușor rotunjite, capac al bateriei mat, plastic rigid pe lateral. L-aș încadra fără nicio problemă în categoria mid-range. Îndepărtarea capacului oferă acces la sloturile pentru cartelele SIM, pe dimensiunile clasice. La prinderea și desprinderea capacului scoate sunetele devenite arhicunoscute la plasticul mai rigid cu flapsuri ce se prind mai greu.

Sigla GOCLEVER nu se regăsește în partea frontală, ci doar pe spate. Pentru cei 5 inch ai săi este un telefon măricel, dacă-mi permiteți o astfel de exprimare. La baza display-ului de 5 inch sunt trei taste capacitive. Totuși, te obișnuiești cu el și nu mai ai impresia că este un smartphone mare. Cu bateria de 4000 mAh trece pragul a 200 gr. și peste 12 – 13 mm grosime. Atunci se transformă într-o cărămidă micuță, dar accentul se pune pe autonomia oferită și mai puțin pe dimensiunile compacte.

La capitolul design aș spune că GOCLEVER Insignia 5X este un smartphone corect, materiale și finisare destul de bune, fără a ieși în evidență în vreun fel.

Ecran și sunet

GOCLEVER-Insignia-5X (21)

IPS OGS de 5 inch cu rezoluție FHD la un smartphone de 949 lei. Este unul dintre cele mai ieftine telefoane cu display FHD, la momentul actual. De fapt nu-mi amintesc niciun alt smartphone Android cu această rezoluție care să coboare sub pragul a 1000 de lei.

Display-ul punctează la capitole precum unghi de vizualizare, culori plăcute, luminozitate. Își menține lizibilitatea și sub acțiunea razelor solare dacă telefonul este reglat pe intensitate maximă. Punct PRO important la display.

Sunetul provine de la un speaker micuț poziționat pe spate. Aici aș nota Insignia 5X cu 7 – 7.50. Nu se evidențiază, dar nu stă nici prost. Sound-ul este clar și la volum maxim. Nu se transmit vibrații în carcasă. Lipsește partea de bass. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară. Căștile intraauriculare incluse în pachet au livrat o experiență foarte plăcută, nu ai nevoie de altele din comerț.

Hardware, sistem de operare și aplicații

GOCLEVER-Insignia-5X (23)

MediaTek MTK6589T quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7, 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care sub 2 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB, PowerVR SGX544 GPU. Și aici ar fi de punctat câteva elemente. Telefonul este capabil să ruleze majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, la nivelul lui martie 2014. Totuși, GOCLEVER Insignia 5X agață ușor în meniu.

Am crezut că un launcher dedicat urmează a rezolva această problemă, dar nu a fost așa. Când telefonul face mai multe sarcini în mod simultan are parte de un lag ușor perceptibil. Este și unul dintre punctele mai puțin bune ale smartphone-ului polonez. Nu știu dacă este de la firmware, de la cei 1 GB RAM, de la faptul că duce un display FHD pe o arhitectură MediaTek ceva mai veche. Am utilizat un Allview X1 Soul cu același CPU, dar cu 2 GB RAM și nu am avut această problemă.

GOCLEVER nu face exces de zel în ce privește aplicațiile preinstalate. Pe lângă cele specifice unui smartphone Android mai dați de Cool Reader, Kingsoft Offcie, ES File Explorer, ES Task Manager, File Manager, Legimi / magazin de cărți în format eBook.

Nu impresionează în browsing ci mai degrabă se descurcă onorabil. 2 GB RAM și un minim de 8 GB spațiu de stocare s-ar fi dovedit de bun augur, dar nu trebuie uitat că discutăm de un smartphone care la 950 lei oferă un raport preț / specificații excelent. La 1000 de lei mai sunt și compromisuri, inerente.

Performanță

Screenshot_2014-03-10-01-38-04

L-am pus să ruleze câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute le-am notat în tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

GOCLEVER Insignia 5X

Quadrant Standard

5828 puncte

AnTuTu Benchmark

14980 puncte

CF-Bench

15501 puncte

Vellamo

HTML5 – 1525 puncte

METAL – 481 puncte

NenaMark 1

51.3 fps

NenaMark 2

34.1 fps

Conectivitate

GOCLEVER-Insignia-5X (19)

Elemente devenite o prezență obișnuită la un smartphone Android din orice categorie de preț: 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi display, bluetooth 3.0.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB pentru încărcarea bateriilor de 2000 sau 4000 mAh, butonul de power. În lateral stânga dați de reglarea volumului. În lateral dreapta și la baza nu găsiți niciun element de conectivitate.

În ce privește calitatea sunetului în apelurile de voce aș spune că se încadrează la mijloc, nu este nici în categoria celor mai bune, dar nici la cele mai proaste smartphone-uri.

Cameră foto și video

GOCLEVER-Insignia-5X (5)

13 Megapixeli, filmează la 1080p și unul dintre punctele slabe ale telefonului. Fotografiile nu sunt focusate prea bine. În galeria de fotografii remarcați despre ce este vorba. Îl consider mediocru la acest capitol.

Autonomie

Screenshot_2014-01-25-18-02-06

Aici este cu dus și întors. Bateria de 2000 mAh se dovedește insuficientă spre a livra o autonomie de o zi în condiții de utilizare ceva mai puternice, iar cea de 4000 mAh reușește să ajungă pe 1 zi / 1 zi și jumătate, dar să încarci un astfel de acumulator la 100% se face într-un singur mod. Îl lași seara la încărcat și îl scoți dis-de-dimineață. Mă rog, nu durează 12 ore să reîncarci bateria de 4000 mAh ci în jur de 3h și jumătate / 4h. Mă așteptam la o autonomie mai mare de la bateria de 4000 mAh, mai ales că transformă smartphone-ul într-o micuță cărămidă.

Bănuiesc că nu este un acumulator de calitate și nici consumul de energie al telefonului nu este optimizat prea tare. Ideea este că dacă ai ambele baterii încărcate nu prea ai cum să nu te alegi cu minim 2 zile de autonomie în condiții de utilizare intensive.

Preț

Era afișat prin oferta CEL.ro la prețul de 949 lei.

Concluzii

GOCLEVER-Insignia-5X (28)

GOCLEVER Insignia 5X este unul dintre cele mai interesante telefoane dual-sim, specificații excelente raportate la prețul său de comercializare. Sunt și compromisuri inerente, vorbim de un telefon care costă sub 1000 de lei. Nu vă așteptați să ofere experiența de utilizare a unui de 2 sau 3 ori mai scump. Am structurat punctele PRO și CONTRA pentru smartphone-ul companiei poloneze.

PRO

– display de calitate, rezoluție FHD;

– dual-sim, conectivitate bună;

– Android Jelly Bean fără prea multe aplicații preinstalate de către producător, interfață grafică curată;

– autonomie mare bazată pe combinația de baterii incluse în pachet din standard (2000 și 4000 mAh).

CONTRA

– sunt momente în care telefonul are lag în meniu, mai ales când execută mai multe sarcini în mod simultan;

– camera de 13 Megapixeli dezamăgește atât pe fotografii cât și la clipurile video, nu focalizează așa cum trebuie;

– baterie de 2000 mAh nu livrează o autonomie de măcar o zi în condiții de utilizare mai puternice.

Partea de unboxing:

httpvh://youtu.be/85lFonhHhMc

Câteva fotografii cu GOCLEVER Insignia 5X:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.