UTOK 700Q Satin – review

16/03/2014

UTOK a debutat cu o întreagă gamă de telefoane și tablete din a doua parte a lui 2013. UTOK 700Q Satin este o tabletă de 7 inch cu procesor quad-core și vine în mai multe variante de culoare, un plus din acest punct de vedere mai ales că majoritatea tabletelor de tip ODM vin pe alb sau negru.

UTOK 700Q Satin sosește în două variante: negru în partea frontală și roșu pe spate, alb la marginile ecranului și mov pe capacul spate. Prima variație se adresează bărbaților, iar a doua aș spune că este pe placul publicului feminin.

Să trecem la specificațiile hardware detaliate pentru UTOK 700Q Satin. 7 indică diagonala ecranului / 7 inch, iar Q arată numărul de nuclee al procesorului / Quad-core.

Tabletă

Date tehnice

UTOK 700Q Satin

Ecran

TFT de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli

Procesor

Allwinner A31S quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare din care 11.2 GB oferiți în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX544MP2

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, microUSB, miniHDMI, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

2500 mAh

Greutate

265 gr.

Grosime

9 mm

Design

UTOK-700Q-Satin (5)

În pachet dați de tabletă, încărcător pe microUSB, cablu microUSB – USB 2.0, cablu USB pentru conectarea unui stick flash sau modem 3G, manual de instrucțiuni, certificat de garanție. Varianta sosită la review este cu marginile negre ale display-ului de 7 inch și spatele roșu.

Marginile display-ului sunt destul de compacte față de alte modele de 7 inch din aceeași categorie de preț. UTOK 700Q Satin uimește prin greutatea de doar 265 gr, muchiile sunt metalice, iar capacul spate al device-ului a fost fabricat din plastic, un plastic rigid. Când apeși pe spatele tabletei se văd puncte de presiune pe display. Este o veche meteahnă a tabletelor low-cost, dar la UTOK 700Q Satin aș spune că nu este la fel de evidentă ca la alte tablete cu spatele din plastic.

Metalul de pe margine contribuie la rigiditatea și rezistența tabletei sub brand românesc. UTOK 700Q Satin poate fi cuprinsă cu o singură mână și dintr-un anumit punct de vedere îmi amintește de categoria phablets. Mai ales că la tablete lipsesc tastele capacitive și de aici un plus la capitolul dimensiuni compacte. În partea frontală nu găsiți niciun element de branding, pe spate a fost stilizat logo-ul UTOK și denumirea 700Q Satin.

Pe partea de design aș trage o singură concluzie: tabletă drăguță, colorată și destul de atent finisată.

Ecran și sunet

UTOK-700Q-Satin (12)

TFT LCD de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli. Nu ascund faptul că mi-aș fi dorit un panel IPS, dar din rațiuni care fac parte obținerea unui cost cât mai redus s-a mers pe un panel TN. Nu impresionează în ce privește luminozitatea, unghiul de vizualizare sau afișarea culorilor. Par mai mult șterse și ai mereu impresia că trebuie să ții tableta într-un anumit mod spre a vedea culorile care trebuie pe ecran.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele tabletei. Livrează un sunet plat, metalic, fără pic de bass și cu o amplitudine destul de mică.  Reglarea volumului se face de la tastele dedicate din lateral dreapta, dar și de la controalele tactile dispuse în interfața tabletei. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat în partea superioară și aș zice că aici ar fi un sound ceva mai bun, dar nu ieșit din comun.

Hardware, sistem de operare și aplicații

UTOK-700Q-Satin (14)

Câteva elemente hardware ce definesc pe UTOK 700Q Satin: procesor Allwinner quad-core pe ARM Cortex-A7 la 1.2 GHz, PowerVR SGX544MP2 accelerator grafic, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare. Spațiul de stocare este ok pentru categoria sa de preț, majoritatea tabletelor low-cost se opresc la 4 sau 8 GB. Integrează și un slot pentru microSD de până la 32 GB.

Sunt destul de critic în ce privește hardware-ul Allwinner, dar aici a fost o supriză plăcută. Tableta funcționează destul de bine, majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play sunt suportate. Și în browsing rulează decent, în ce privește browsing-ul pe YouTube sau redarea clipurilor la 720p sau 1080p nu am ce să punctez negativ.

Rulează Android 4.2 Jelly Bean cu o interfață curată, nemodificată de către producătorul local. Sunt câteva aplicații preinstalate:

ES File Explorer, File Manager, Kingsoft Office / pentru documentele în format Word, PowerPoint, Excel etc;

Hi-Q MP3 Recorder, Seenow HD / posturi TV românești și străine, emisiuni înregistrate, filme și seriale;

În rest sunt aplicațiile specifice unei device cu Android, nimic special. Am instalat câteva jocuri populare în Google Play și le-a dus fără nicio problemă.

Performanță

Screenshot_2014-03-16-23-54-26

A trecut și prin câteva teste de benchmark. 3DMark nu s-a lăsat instalat până la final, zicea ceva de spațiu de stocare, dar tableta dispune de peste 10 GB pentru aplicații și jocuri. Nu știu ce i-au făcut aplicației respective de benchmark. A devenit inutilizabilă de câteva zile.

Teste de benchmark

UTOK 700Q Satin

Quadrant Standard

5048 puncte

AnTuTu Benchmark

21252 puncte

CF-Bench

8961 puncte

NenaMark 1

65.5 fps

NenaMark 2

66.3 fps

Vellamo

HTML5 – 1197 puncte

METAL – 360 puncte

Conectivitate

UTOK-700Q-Satin (6)

Și aici stă destul de bine, cu lipsa 3G. Integrează Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. În partea superioară regăsiți portul microUSB, miniHDMI, jack-ul de 3.5 mm. La bază nu se află niciun element de conectivitate.

În lateral dreapta dați de butonul de power și două taste distincte pentru reglarea volumului. În lateral stânga se află slotul pentru cardurile microSD de până la 32 GB, fără vreo protecție. În ce privește conexiunea Wi-Fi nu am sesizat vreo problemă în conexiunea la internet sau în download-ul de aplicații din magazinul Android.

Cameră foto și video

UTOK-700Q-Satin (8)

2 Megapixeli pentru camera principală și 0.3 Megapixeli pentru camera frontală, utilă în apelurile video via Skype, Yahoo! Messenger etc. Nu cumperit tableta UTOK pentru calitățile sale în domeniul foto & video, deși sunt sigur că se va găsi vreun temerar. Nu cumperi o tabletă, în general, pentru cum știe să fotografieze și filmeze.

Autonomie

Screenshot_2014-03-17-00-49-56

Bateria de 2500 mAh este depășită moral. Cu luminozitatea pe maxim și utilizare ceva mai intensivă nu trece de pragul a 1.5 – 2h. Este puțin, foarte puțin.

Preț

eMAG – 499 lei.

Concluzii

UTOK-700Q-Satin (16)

UTOK 700Q este o tabletă puțin cam scumpă în raport cu ceea ce oferă. O cumperi pentru designul său cu accent pe culoare și nu neapărat pentru specificațiile sale. Totuși, vorbim de o tabletă cu preț de puțin peste 100 euro. Am selectat care-i sunt punctele PRO și CONTRA.

PRO

– design colorat, finisare plăcută;

– hardware destul de bun pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, 16 GB spațiu de stocare;

– Android 4.2 Jelly Bean curat, puține aplicații preinstalate;

– conectivitate bună pentru categoria sa de preț.

CONTRA

– display mediocru, sunet cu același calificativ;

– autonomie redusă, baterie de 2500 mAh se dovedește insuficientă pentru a livra mai mult de 2 ore de utilizare în condiții intensive.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.