Orange Yomi – review

31/05/2014

Orange Yomi este unul dintre cele mai ieftine telefoane Android cu procesor dual-core. Îl găsiți în oferta operatorului telecom la prețul de 69 euro fără semnarea unui contract, mai multe detalii legate de costurile de comercializare pentru Orange Yomi cu diverse abonamente găsiți la capitolul preț.

Telefonul este produs de către Alcatel, iar la review a sosit un sample, fără pachetul de retail și cu capacul spate specific gamei Alcatel One Touch. Spatele diferă la Orange-ul Yomi pe care-l cumpărați din magazine. Mă gândesc că a dispărut inscripția Alcatel One Touch și la bază au pus un abțibild de genul Powered by Orange / Orange Yomi. Să nu ne pierdem în detalii. Mai importante sunt experiența de utilizare oferită de acest minion ascuns într-un trup de bonsai.

Orange-Yomi-review (8)

Detalii complete pentru Orange Yomi:

Smartphone Orange Yomi
Ecran TFT de 3.5 inch cu rezoluție 320×480 pixeli
Procesor MediaTek 6572 de tip dual-core la 1 GHz
Memorie 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2 GB în mod real și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU Mali-400MP
Sistem de operare Android 4.2.2. Jelly Bean
Conectivitate 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS
Cameră foto și video 2 Megapixeli, fără LED flash, fixed focus și filmează la 480p cu 30 fps, fără cameră frontală
Baterie 1300 mAh
Greutate 100 gr.
Grosime 11.95 mm

Design

Orange-Yomi-review (12)

Nu am primit pachetul de retail ci sample-ul de test în mod direct. Bănuiesc că alături de smartphone se află cablu microUSB – USB 2.0, încărăctor pe USB 2.0, manual de utilizare, certificat de garanție, căști pe jack de 3.5 mm.

Este un smarphone compact, ceva mai lat față de alte modele cu diagonala de 3.5 inch. De aici și senzația de telefon micuț și îndesat (100 gr. și aproape 12 mm grosime). Îl consider potrivit pentru un copil sau un adolescent, ușor de operat cu o singură mână. O ramă metalică contribuie la senzația de rigiditate. În partea frontală nu dați de niciun logo. Se oferă acces la bateria de 1300 mAh.

Capacul spate a fost fabricat dintr-un plastic plăcut la atingere, ușor lucios, dar nu adună amprentele în mod rapid. Se montează și demontează ușor, iar pentru a poziționa cartela SIM și cardul microSD trebuie îndepărtat acumulatorul. Pentru un telefon cu preț în jurul a 300 de lei aș spune că nu prea ai ce să-i reproșezi la acest capitol. Sunt materiale destul de ok, nu excelează, de altfel nici nu are cum. Plasticul de pe spate nu este la fel de odios precum cel de la GALAXY S5, spre exemplu.

Ecran și sunet

Orange-Yomi-review (11)

TFT de 3.5 inch și rezoluție 320×480 pixeli. Mi-aș fi dorit să dau de o rezoluție mai mare, ceva în genul 480×800 pixeli. Totuși, vorbim de categoria smartphone-urilor ultra low-cost, iar pentru prețul său au fost făcute și sacrificii. L-am reglat pe luminozitate maximă. Stă mai prost cu unghiurile de vizualizare și culorile sunt ceva mai șterse, de așteptat din partea unui panel TN clasic. Ecranul privit la un unghi de 90 de grade l-aș considera decent. Atenție că de fiecare dată mă raportez la suma investită în momentul achiziției.

Dispune de un speaker gălăgios, localizat lângă camera de 2 Megapixeli. Lipsește bass-ul, dar nu prea ai cum să nu auzi când sună acest smartphone, amplitudine mare. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți pe lateral, în partea superioară. Reglarea volumului se face din lateral stânga. Este inutil să spun că butoanele sunt ușor de accesat (power și tasta pentru volum). Asta pentru că vorbim de un smartphone cu diagonala de 3.5 inch.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Orange-Yomi-review (14)

MediaTek 6572 de tip dual-core la 1 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-400 GPU, 4 GB spațiu de stocare din care 2 GB în mod real, restul fiind ocupați de sistemul de operare și aplicațiile preinstalate de către Orange, slot pentru microSD de până la 32 GB. Acestea sunt elementele ce definesc hardware-ul implementat pe Orange Yomi.

Telefonul are lag / întârzieri în meniu, dar nu tot timpul ci atunci când îl pui la lucru din greu cu update-uri de softwarer în fundal și toate cele, rulează aplicații sau jocuri cu cerințe grafice mai mici. Sunt situații de utilizare în care uimește în sens plăcut, pe partea de browsing spre exemplu. Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean cu ceva schimbări la nivel de UI din partea Orange + suită de aplicații aflate sub egida powered by Orange și promovate pe telefoanele branduite.

Aplicații preinstalate pe Orange Yomi:

Adobe Reader – cititor de fișiere în format pdf;

Orange Antivirus – folosește tehnologia Bitdefender;

Orange Cloud – stocare pe serverele aflate în cloud;

Contul meu Orange, Currency Converter, Deezer, Fotbal Info, Orange Film, Orange Travel, Orange TV Go, Știri și Meteo;

Jocuri: Little Pet Shop, Panic Flight, Wonder Zoo;

Economizor baterie – pentru cei interesați de un plus de autonomie cu sacrificii în ce privește performanța și sincronizările.

Sunt elemente ce arată că ai de a face cu un telefon ieftin. Zona de notificări activabilă printr-un swipe de sus în jos necesită uneori un gest repetat. Dai back să faci un pas înapoi într-un joc sau aplicație, nu înregistrează momentul, mai dai un back și te trezești că te duce cu mai mulți pași înapoi.

Pe de altă parte sunt și feature-uri interesante. Prin Orange Gesturi desenezi o formă pe ecranul de blocare / deblocare și ai activată o anumită funcție a telefonului.

Este un telefon corect pentru categoria sa de preț. Rulează Subway Surfers, Angry Birds și Flappy Bird fără probleme.

Performanță

Orange-Yomi-screenshots (31)

Nu putem vorbi de performanță în adevăratul înțeles al termenului, dar l-am pus la lucru în câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute sunt structurate în tabel.

SmartphoneTeste de benchmark Orange Yomi
Quadrant Standard 2887 puncte
AnTuTu Benchmark 9596 puncte
NenaMark 1 58.0 fps
NenaMark 2 50.1 fps
CF-Bench 6157 puncte;
Vellamo HTML5 – 1524 puncte;METAL – 422 puncte.
Linpack Single Thread – 45.661 MFLOPS;Multi-Thread – 70.542 MFLOPS.
HTML5test 406 puncte cu browserul integrat

Nu am rulat 3DMark pentru că nu este un test conceput pentru telefoane cu 512 MB RAM și cu siguranță m-ar fi scos afară din aplicația de benchmark.

Conectivitate

Orange-Yomi-review (9)

Elemente clasice pentru un smartphone Android: 3G și viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, Wi-Fi hotspot. În partea superioară dați de butonul de power și jack-ul de 3.5 mm, la bază de portul microUSB cu rol în încărcarea bateriei de 1300 mAh și în conexiunea la PC. În lateral stânga regăsiți tasta pentru reglarea volumului.

Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi și 3G. În apelurile de voce livrează un sunet puternic, clar și interlocutorul te aude destul de bine. L-aș cataloga neașteptat de bine la capitolul ăsta, al apelurilor de voce.

Cameră foto și video

Orange-Yomi-review (5)

2 Megapixeli și filmează la 480p cu 20 fps, fără cameră frontală. Senzorul principal nu dispune de LED flash, fixed focus. Este clar că nu cumperi Orange Yomi pentru capacitățile sale foto și video.

Câteva fotografii făcute cu Orange Yomi:

Autonomie

Orange-Yomi-screenshots (41)

Bateria de 1300 mAh își face datoria și fără sincronizări în fundal, utilizare ocazională și te duce spre cel puțin 1 zi de autonomie. Dacă ești adolescent și îl butonezi în continuu s-ar putea ca după 6 – 7 ore de folosire să aduci acumulatorul în zona roșie.

Preț

69 euro fără semnarea unui abonament.

9 euro cu Cangur 11 / 11 euro pe lună, 2500 de minute în rețea, 250 minute naționale și internaționale, 250 SMS-uri naționale, 250 MB trafic de date, SMS-uri nelimitate în rețea, apeluri și mesaje gratuite prin aplicația Libon.

Concluzii

Orange-Yomi-review (18)

Orange Yomi face parte din categoria smartphone-urilor Android cu preț de sub 350 lei. Experiența de utilizare aș spune că este corectă pentru categoria sa de preț. Nu are veleități premium și nici nu ar avea cum la un preț de sub 310 lei, la liber. Sunt și elemente PRO, le-am structurat mai jos.

PRO

– destul de rapid în multe scenarii de utilizare;

– procesor dual-core și compatibilitate cu majoritatea jocurilor de volum din Google Play, cele fără cerințe grafice prea complexe;

– sunet clar, puternic.

CONTRA

– mult software adițional din partea Orange, unele aplicații s-ar putea să fie utile, altele să nu fie deschise nicidoată în funcție de necesitățile fiecărui posesor de Yomi în parte;

– dezamăgitor în ce privește camera foto, un senzor de 3.2 Megapixeli cu autofocus și LED flash l-ar fi făcut și mai interesant, dar cred că nu mai avea prețul de 70 euro.

httpvh://youtu.be/1oUse-5Zmo8

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.