ASUS Transformer Pad TF103C – review

17/07/2014

Articolul este redactat de către Darius Pană cu excepția introducerii și fotografiilor de produs realizate de către Emil Dragotă. 

Am testat și ASUS Transformer Pad TF103CG, în urmă cu câteva săptămâni. A sosit la review și ASUS TF103C și s-ar putea să nu înțelegeți care sunt diferențele între cele două tablete. Încerc să explic într-un mod cât mai simplu:

1. ASUS TF103CG – tabletă cu 3G, procesor Intel Z2560 de tip dual-core la 1.6 GHz + PowerVR SGX544MP2;

2. ASUS TF103C – tabletă Wi-Fi only, fără 3G, procesor Intel Z3745 de tip quad-core la 1.86 GHz + Intel HD Graphics for Bay Trail.

ASUS TF103C în varianta Wi-Fi este mai performantă decât ASUS TF103CG în varianta Wi-Fi + 3G și asta pentru că vorbim de un ansamblu hardware diferit. Specificații detaliate pentru ASUS TF103C. Mai jos aveți review-ul structurat de către Darius.

specificatii-ASUS-TF103C

Design

ASUS-TF103C (4)

În pachetul sosit la review am dat de tabletă, dock-ul cu tastatură, cablu micoUSB – USB 2.0, încărcător pe USB și câteva cărticele reprezentând certificatul de garanție și user-guide pentru tabletă și dock.

Ca și design nu pot spune decât că această tabletă nu iese cu nimic în evidență față de oricare alta de la Asus. Adică, o vei recunoaște din prima privire ca aparținând producatorului taivanez. Nu este nici pe departe neatrăgătoare, doar că neavând nimic special pare că designul nu a fost o prioritate pentru Asus. În schimb, tipic acestui producător, calitatea materialelor, dar mai ales precizia construcției, sunt la cote foarte înalte.Toate îmbinările și materialele lasă impresia de lucru bine făcut și care o să dureze în timp.

Plasticul mat și ușor cauciucat de pe spatele tabletei conduce la un grip excelent și nu ai impresia niciodată că o vei scăpa prea ușor din mână. Ceea ce este bine având în vedere greutatea de 550 g, iar cu dock chiar de 1,1 kg. Acesta din urmă este acoperit cu un material asemănător cu spatele tabletei, doar că nu așa de cauciucat, ci doar mat.

Ecran și sunet

ASUS-TF103C (21)

Display-ul IPS al acstui device este unul foarte bun dacă ne referim la culorile redate foarte natural, la unghirile de vizualizare sau la luminozitate. În schimb, dacă obișnuiești să folosești tableta afară și nu prea găsești umbră, vei avea dificultăți serioase în a distinge ceva pe ecran. Densitatea pixelilor nu este deranjantă decât foarte rar, atunci când încerci să citești câteva rânduri de text cu dimensiunea ceva mai mică. Despre stratul anti-amprentă pe care Asus spune că la aplicat pe ecran nu pot spune nimic, pentru că nu mi se pare a fi acolo. Urmele degetelor rămân pe acesta ca la orice alt display netratat contra amprentelor.

Ecranul nu reprezintă un punct minus al acestui device, dar nu este nici cel mai bun din categoria tabletelor cu preț de circa 300 de euro.

În schimb sunetul este de departe printre cele mai bune pe care le-am întâlnit. Difuzoarele stereo de pe spatele tabletei redau tot spectrul de frecvențe și la orice volum cu o claritate impresionantă – pentru o tabletă, că nu o comparăm cu un sistem de sunet dedicat. Se simt ușoare vibrații în carcasă, dar nu deranjante. Totodată, în căști sau la boxe conectate prin jack-ul de 3.5 mm, muzica sau filmele vor face deliciul oricărui audiofil.  Tehnologia SonicMaster de la Asus este prezentă nu doar pe hârtie pentru marketing, ci pentru un utilizator care va fi încântat de aceasta.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-TF103C (25)

Ca și hardware avem o noutate absolută în ceea ce privește procesorul Intel Atom Z3745, ce are o frecvență de lucru de 1.33 GHz, dar care poate urca până la un maxim de 1.86 în funcție de cerințe. Spun o noutate, pentru că nu am mai avut ocazia să folosesc nici un device cu acest tip de procesor. Împreună cu memoria RAM de 1 GB și acceleratorul grafic Intel HD Graphics se formează o echipă ce reușește să ruleze fluent sistemul Android 4.4.2 KitKat peste care Asus a pus interfața ZenUI. Totul decurge fără pic de lag prin meniu, prin aplicații simple sau ceva mai complexe, dar jocuri precum Real Racing 3 sau Asphalt 8 pun la grea încercare ansamblul hardware, iar acestea mai agață sau chiar cedează și ești scos din joc. Destul de ciudat acest aspect, deoarece pe hârtie totul pare roz și poți crede că nu există aplicație sau joc din Play Store care să nu poată fi rulat fără probleme. Probabil că niște optimizări ulterioare și un update de firmware vor rezolva această problemă.

Interfața ZenUI mi-a plăcut, poate și din cauză că seamănă într-o oarecare măsură cu SenseUI de la HTC, pe care o apreciez de asemenea. În cazul Asus, interfața aduce noi iconuri, fonturi și widget-uri, iar totul decurge fluent și fără lag. Oricum, dacă ZenUI nu vă face cu ochiul, puteți oricând să alegeți unul din multitudinea de launchere din Play Store.

Aplicațiile pe care Asus le-a adăugat celor clasice pentru Android (Chrome, YouTube, Play Store, etc) sunt destul de numeroase, dintre care eu le amintesc pe:

AudioWizard – conține șase moduri presetate pentru sunet: Power saving mode, Music mode, Movie mode, Recording mode, Gaming mode și Speech mode;

Do It Later – conține task-uri din diferite conturi, e-mail, browser în aceeași secțiune;

What’s Next – afișează activitățile planificate pe viitor, inclusiv aniversări facebook sau reminders;

Splendid – poți regla nivelul de saturație, nuanța și temperatura culorilor afișate de ecran.

Pe lângă cele de mai sus mai avem parte de: Amazon Kindle, Flipboard, File Manager, Mirror, Omlet Chat, Weather, WebStorage și Zinio.

Performanță

Screenshot_2014-07-11-23-22-34

Pentru a vă face o idee despre capabilitățile tabletei Asus Transformer Pad TF103C, am rulat testele de benchmark uzuale pentru gadget.ro, iar rezultatele le găsiți mai jos:

teste-benchmark-ASUS-TF103C
La capitolul performanță trebuie să punctez un element care m-a impresionat, și anume viteza în navigarea pe inetrnet (în special cu browser-ul Chrome). Indiferent că vobim de încărcarea paginilor web, de afișarea fotografiilor la dimensiunea originală sau de zoom-in/zoom-out în pagină, totul se petrece aproape instant.

Conectivitate

ASUS-TF103C (13)

Asus Transformer Pad TF103C dispune de Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual band, Bluetooth v4.0, GPS/GLONASS ca și elemente de conectivitate fără fir, iar microUSB-ul, jack-ul de 3.5 mm, slotul pentru card microSD și cel în care se conectează dock-ul cu tastatură reprezintă partea de conexiune cu fir.

Astfel, pe partea de sus a tabletei regăsim butonul On/Off și microfonul, pe partea dreaptă se află jack-ul de 3.5 mm, pe cea stângă în colțul de jos avem portul microUSB, mai sus tastele de volum +/- și deasupra acestora slotul pentru cardul microSD de până la 64 GB.

Am lăsat marginea de jos a tabletei ultima pentru că aici se conectează dock-ul cu tastatură și touchpad. Astfel, în această parte se află trei locașuri prin intermediul cărora putem fixa tastatura. Cele de pe exterior asigură fixarea propriu-zisă, iar în centru se află slotul pentru  funcționarea efectivă a dock-ului.

Acesta din urmă se atașează foarte ușor tabletei, prin simpla aliniere a săgeților de pe tabletă și de pe sistemul de prindere al dock-ului, după care trebuie doar să apăsăm în jos și conexiunea este gata. Pentru desprindere, apăsăm butonul cu săgetuța de aliniere de pe dock și ridicăm tableta.

ASUS-TF103C (28)

Tastatura fizică este una foarte comodă pentru scris, tastele au spații între ele și de aici și o dimensiune mai mică a lor. Cursa lor la apăsare este puțin cam mare pentru gustul meu, dar cu puțină obișnuință am reușit să tastez aproape la fel de repede ca pe laptop.

Touchpad-ul, ca la orice notebook, prezintă și două butoane în partea de jos, dar ele funcționează chiar dacă apeși în centrul pad-ului (în stânga sau dreapta). Este de tipul multi-touch, pentru că dacă tragi în jos sau în sus cu două degete vei face scroll în pagină.

În ultimul rând mai menționez că pe partea stângă a dock-ului se află un port USB, la care putem conecta un mouse sau un stick de memorie. Probabil că mai suportă și alte device-uri, dar eu doar pe acestea le-am testat.

Cameră foto și video

ASUS-TF103C (8)

Cameră principală de 2 Megapixeli cu o rezoluție maximă a pozelor de 1600×1200 (1.92 MP efectivi) și care filmează HD la 1280×720. Camera secundară se oprește la 0.3 MegaPixeli, făcând poze și filmulețe la rezoluția de 640×480.

Asus oferă posibilitatea reglării balansului de alb, a valorii ISO sau a timpului de expunere, precum și multe alte oțiuni – face detection, anti-shake, optimization, self timer, burst. Cu toate acestea imaginile și filmulețele prezintă un nivel de zgomot ridicat și nici culorile nu sunt reproduse tocmai bine. Pentru mine camera foto nu prea contează la o tabletă, dar cei pentru care aceasta este o prioritate ar trebui să se uite la alte modele.

Și pentru că se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte vă las să trageți singuri concluziile despre camera foto din galeria de mai jos:

Autonomie

Nu am găsit detalii despre capacitatea acumulatorului pe internet, dar în 3DMark acesta apare ca având 5000 mAh. O valoare destul de bună, care oferă aproximativ 6 – 7 ore de utilizare continuă într-un regim mixt (1-1,5 ore de jocuri, 1-2 ore de playback video, 2-3 ore de internet) cu ecranul la 50%. Dacă este folosită intens și cu luminozitatea display-ului la maxim s-ar putea ca după 3 – 4 ore sa alergăm la priză.

O situație ideală ar fi fost dacă Asus implementa încă o baterie în dock-ul cu tastatură. Atunci automomia ar fi crescut considerabil, iar noi ne-am fi putut bucura mai mult timp de tabletă fără a avea un cablu legat la sursa de curent. Chiar mă gândesc cum de nu avem și acumulator încorporat în dock, la o greutate de 550 g a acestuia.

Preț

ASUS Transformer Pad TF103C – 1399 lei cu dock inclus.

Concluzii

ASUS-TF103C (37)

Dacă în România Asus Transformer Pad TF103C ar fi listat la un preț de aproximativ 300 de euro, acesta ar deveni o alternativă interesantă la netbook-uri sau Chromebook-uri. Spun asta pentru că oferă o experiență foarte plăcută în lumea Android, prentru că ai la dispoziție o multitudine de aplicații și jocuri în Play Store, iar principala funcție a netbook-urilor – navigarea pe internet – este îndeplinită impecabil de tableta Asus. Dock-ul cu tastatură și touchpad va plăcea cu siguranță tuturor celor ce obișnuiesc să comunice mult pe rețelele de socializare sau celor cărora navigarea pe web prin intermediul ecranului tactil li se pare mai anevoioasă.

Oferită la un cost corect, tableta va beneficia de un raport calitate/preț foarte bun, iar Asus Transformer Pad TF301C poate atinge cifre frumoase de vânzări.

PRO

– Calitate de fabricație foarte solidă;

– Tehnologia SonicMaster oferă un sound superb atât în difuzoarele stereo de pe tabletă cât și pe jack-ul de 3.5 mm;

– Viteză de navigare pe internet superioară;

– Interfață ce rulează foarte fluid și fără pic de lag;

– Dock cu tastatură și touchpad ce te pot ajuta enorm dacă obișnuiești să scrii mult pe tabletă (nici o tastatură virtuală nu se poate compara cu una convețională)

CONTRA

– Camerele foto-video – decât două slabe, mai bine una frontală de calitate, pentru cei ce folosesc programe în genul Skype;

– Greutatea dock-ului – dacă avea baterie încorporată mai înțelegeam, dar 550 g pentru o mică tastatură cu touchpad fac ca ansamblul tabletă+dock să ajungă la 1.1 Kg;

– Rularea unor jocuri mai complexe (gen Real Racing 3) cu lag, deși în testele de benchmark rezultatele sunt excelente.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.