Samsung GALAXY Tab PRO 8.4 – review

12/08/2014

Nici acum nu știu care formulare este corectă între GALAXY TabPRO 8.4 și GALAXY Tab PRO 8.4. Am ales să merg pe a doua variantă, mi se pare a fi mai logică și corectă din punct de vedere gramatical. Cu Samsung GALAXY Tab Pro 8.4 am făcut cunoștință pentru prima dată la MWC Barcelona 2014, pentru câteva minute.

Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4 (1)

Este o tabletă din categoria premium și transmite asta de la prima vedere. Arată exact ca un GALAXY Note 3 ce printr-o minune a crescut de la 5.7 inch la 8.4. Sunt multe elemente PRO și le descoperiți treptat în recenzie. Ai suma necesară unei tablete premium pe 8.4 inch, GALAXY Tab Pro 8.4 rămâne o alegere solidă și inspirată. Seria GALAXY Tab PRO oferă tablete cu specificații similare, dar pe diagonale diferite:

Samsung GALAXY Tab PRO 8.4 – 8.4 inch;

Samsung GALAXY Tab PRO 10.1 – 10.1 inch;

Samsung GALAXY Tab PRO 12.2 – 12.2 inch.

Și acum specificațiile detaliate pentru Samsung GALAXY Tab Pro 8.4 (versiunea Wi-Fi only, găsiți și GALAXY Tab Pro 8.4 LTE):

specificatii-Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4


Design

Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4 (2)

A sosit la review din partea Samsung România, iar pachetul de retail s-ar putea să includă mai multe accesorii. În cutie am dat de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, manuale de instrucțiuni și cam atât. Simplitate maximă.

Cum spuneam și mai sus, GALAXY Tab PRO 8.4 = GALAXY Note 3 ce adoptă un ecran mai mare. Muchia argintie ce imită metalul este prezentă, plasticul ce imită pielea la fel, tasta fizică alături de 2 taste fizice la baza display-ului. Dacă ești în căutarea unui Note 3 cu display mai generos, Tab PRO 8.4 este alegerea naturală. Mai ales că și pe partea hardware & software sunt similarități.

Demn de menționat la Tab PRO 8.4 ar fi și greutatea redusă pentru device de 8.4 inch, dar și grosimea de doar 7.2 mm. Spre comparație LG G Pad 8.3 cântărește cu doar 8 grame în plus, iar grosimea se situează la 8.3 mm. Totuși, Tab PRO 8.4 dă impresia de tabletă mai bine finisată.

Niciodată nu am avut senzația că ar fi prea grea sau chestii de gen. Portabilitate maximă din partea companiei sud-coreene. Plasticul folosit pe spatele lui GALAXY Tab PRO 8.4 impresionează în ce privește grip-ul oferit, nu adună amprentele și pare a rezista în timp. Tableta Samsung se încadrează în segmentul premium și adoptă toate elementele cu care Samsung ne-a obișnuit la phabletul său lansat la IFA Berlin 2013.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4 (17)

Jos pălăria de la bun început. Display de 8.4 inch cu rezoluție 2560×1600 pixeli. Arată incredibil, luminozitatea am ținut-o în permanență pe la 50%, la 100% în spații mai întunecate nici nu te poți uita la device. Este cel mai bun display de tabletă pe această diagonală, din ce am testat în 2014.

La baza ecranului în modul portrait se află 2 taste capacitive și una de tip fizic. M-am obișnuit cu controalele tactile direct pe ecran, de aceea aș fi preferat o astfel de soluție. Samsung promovează ansamblul mai sus amintit pe mai toate telefoanele și tabletele din ofertă. Este un fel de trademark al lor.

Sunetul ajunge a fi livrat de 2 speakere situate la baza tabletei, pe aceeași latură. Oferă un sound puternic, clar, bine definit. Aș spune că un pic prea metalic. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului în lateral dreapta, sub butonul de power. Cu căști de calitate livrează un sound imersiv, excelent.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4 (21)

Qualcomm Snapdragon 800 quad-core la 2.3 GHz pe Krait 400, Adreno 330 accelerator grafic, 2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 64 GB = hardware-ul implementat pe GALAXY Tab PRO 8.4.

Nu sunt prea multe de zis. Da. Are un hardware puternic și va putea rula fără probleme și aplicațiile & jocurile aduse în Google Play până la sfârșitul lui 2014, în 2015 etc. Rulează Android 4.4 KitKat cu interfața TouchWiz a Samsung. Trebuie să recunosc că am folosit tableta cu Nova Launcher și Moonshine – Icon Pack. Lag / întârziere în meniu zero. Cu TouchWiz mai sunt situații de utilizare în care agață. De aceea recomand instalarea unui launcher dedicat.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Samsung GALAXY Tab PRO 8.4:

Planificator S – folosește calendarul și stabilești diverse evenimente și remindere;

Remote PC – poți controla calculatorul prin intermediul tabletei și conexiunii la internet. Este necesar un cont Samsung spre a folosi serviciul;

WebEx Meetings – soft dezvoltat de către Cisco pentru întâlniri de serviciu;

Vizualizator Hancom – vezi documente în format Word, Excel, PowerPoint;

Dropbox – stocare în cloud;

S Voice – asistent vocal ce permite efectuare unor comenzi;

Sincronizarea ecranelor 3.0 – între smartphone și tabletă;

KNOX – pentru cei interesați de un plus de siguranță în utilizarea aplicațiilor de pe tabletă. Sunt vreo 200 și ceva de MB ce trebuiesc descărcați și astfel se face instalarea KNOX.

Sunt ceva aplicații preinstalate, dar mare parte dintre ele au și un caracter uzual. Nu are rost să mai spun că ruleze orice joc sau orice aplicație din GPlay. Și asta în condiții optime, indiferent că ese un joc simplu sau complex pe partea de grafică. În browsing uimește prin viteză și se mișcă mai rapid decât unele notebook-uri sau desktop PC-uri.

Performanță

Screenshot-Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4 (31)

Rezultate pe măsură și în testele de benchmark:

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4


Conectivitate

Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4 (6)

GALAXY Tab PRO 8.4 sosește în variante (Wi-Fi only și Wi-Fi + 4G / LTE). Modelul sosit la test este Wi-Fi only, fără partea de trafic de date în rețeaua telecom. În rest nu-i lipsește mai nimic, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi ac, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, bluetooth de ultimă generație, microUSB cu MHL și toate cele.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta au poziționat butonul de power și cel pentru reglarea volumului, la bază se află portul microUSB, iar în lateral stânga se află slotul pentru cardurile microSD de până la 64 GB, protejat de un plastic. Ar mai fi de notat și portul infraroșu ce permite transformarea tabletei în telecomandă ad-hoc, în lateral dreapta.

Pe Wi-Fi se descurcă excelent, mai ales dacă ai internet de 500 / 1000 Mbps și ai router cu Wi-Fi ac, tableta Samsung este compatibilă și merge instant în orice download de aplicații sau conținut via web.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4 (12)

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli ce filmează FHD. Mă așteptam la rezultate mai bune în ce privește separarea subiectului de fundal și în condiții de lumină mai slabă.

Câteva fotografii făcute cu Samsung GALAXY Tab PRO 8.4:

Autonomie

Bateria de 4800 mAh este pusă la lucru de display-ul de 8.4 inch cu rezoluție 2560×1600 pixeli, autonomia în condiții de utilizare intensivă se situează în jurul a 7 – 8 ore. Totuși, nu prea ai cum în timpul unei zile să stai 8 ore doar pe tabletă. Una peste alta se descurcă destul de bine raportat la specificațiile sale și la experiența de utilizare fără compromis.

Preț

Samsung GALAXY Tab PRO 8.4 de 16 GB Wi-Fi  – 1499 lei la eMAG.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Tab-PRO-8.4 (25)

Samsung GALAXY Tab PRO 8.4 este o tabletă de urmărit, pe diagonala de 8 – 9 inch. În perioada imediat următoare sunt sigur că prețurile se vor mai ajusta și prin noiembrie – decembrie s-ar putea să avem o nouă tabletă de tip best buy.

În cazul lui GALAXY Tab PRO 8.4 plătești brandul Samsung, dar și specificațiile hardware high-end + funcționare ireproșabilă ( o mică excepție ar fi situațiile în care are un lag ușor perceptibil cu launcher-ul preinstalat de către gigantul sud-coreean).

PRO

– tabletă ușoară, subțire, grip excelent, design clasic pentru Samsung;

– display senzațional, cel mai bun ecran pe această diagonală din ce am testat în 2014;

– hardware de top, rulează orice joc sau aplicație din Google Play;

– conectivitate mare;

– autonomie rezonabilă.

CONTRA

– plastic ce imită metalul pe lateral, în timp se va exfolia, cel mai probabil;

– launcher-ul preinstalat nu este suficient de optimizat;

– camera foto de 8 Megapixeli putea livra fotografii de mai bună calitate în spațiile închise cu lumină mai slabă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.