Denumirea oficială este Alcatel OneTouch Idol X+, dar ca să evit alăturarea lui plus cu minus în titlu am ales soluția de mai sus. OneTouch Idol X+ va debuta cât de curând în ofera celui mai mare magazin online local. Vă las pe voi să-l ghiciți.
Alcatel este un brand pornit în Franța, dar la momentul actual a ajuns a fi deținut de către o companie din China denumită TCL Corporation. De aceea nu mai mă raportez la Alcatel ca la un brand franțuzesc. Nu mai au nicio treabă cu țara de baștină. Alt exemplu ar fi Philips, divizia de telefoane mobile a intrat de ceva timp în portofoliul China Mobile. Ar mai fi și alte exemple.
Alcatel OneTouch Idol X+ îmi amintesc că am l-am văzut pentru prima dată la IFA Berlin 2013 și a trecut ceva timp până când a ajuns în rafturile magazinelor românești. La momentul respectiv era unul dintre cele mai puternice telefoane cu conectivitate dual-sim. Veți vedea pe parcursul review-ului care-i sunt punctele PRO și CONTRA, dacă merită să-l cumpărați sau nu. Aș mai puncta ca prețul nu-l cunosc, dar estimez că va fi poziționat între 1199 lei și maxim 1399 lei. La sub 1200 lei aș spune că s-ar putea să aibă succes și să atragă ceva cumpărători.
Design
În pachet alături de Alcatel Idol X+ sosesc și manualul de utilizare, certificatul de garanție, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști negre de tip in-ear cu fir lat. Încărcătorul și căștile amintesc puțin de HTC. Cred că oficialii Alcatel au tras o privire pe la rivalul taiwanez. Apropo, pe site-ul Alcatel se specifică faptul că Idol x+ dispune de căști JBL în pachet.
Nu prea-mi plac telefoanele cu spate lucios, dar trebuie să recunosc că Alcatel a reușit să producă un device inedit. Atrage atenția de la prima vedere prin dimensiunile compacte pentru un telefon de 5 inch, ecranul cu muchii destul de restrânse, capacul lucios din plastic ce nu denotă impresia de kitsch. Idol X+ este un telefon drăguț. Acesta ar fi termenul corect spre a-l descrie. Pare a fi o combinație între iPhone și Samsung. Galeria de la sfârșit de articol formează o impresie mai clară.
În partea frontală nu se regăsește logo-ul Alcatel, stilizat pe spate alături de gama din care face parte One Touch. Idol X+ lasă impresia de smartphone destul de bine finisat, subțire, ușor. Cântărește doar 125 gr. și atenție discutăm de un telefon cu ecran de 5 inch și specificații mid-range spre high-end.
Nu se oferă acces la bateria de 2500 mAh, iar sloturile pentru cele două cartele SIM sunt pe lateral stânga și dreapta, în partea superioară. Nu este nevoie de o agrafă spre a avea acces la ele. Apeși puțin în lateral și elementul din plastic ce protejează sloturile se ridică în sus și permite montarea cartelelor SIM de dimensiuni normale.
Partea de unboxing și primele impresii:
httpvh://youtu.be/N6L94ikgOvw
Ecran și sunet
IPS OGS de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2 și tratat oleofobic. Display-ul este de-a dreptul superb. L-am pus lângă Xiaomi Mi-3 și ecranul Alcatelului zici că este rupt din alt film (luminozitate puternică, culori bine conturate, unghi larg de vizualizare). Jos pălăria în ce privește ecranul. Nu adună amprentele în ritm alert, iar tratamentul oleofbic ajută mult, nu este doar așa pe hârtie. S-a mers pe soluția OGS, de aici și un răspuns prompt al touch-ului.
La baza ecranului sunt trei taste capacitive cu rol de back, ieșire pe ecranul de start, mai multe detalii sau customizare a ferestrelor de pe ecranul de start (
Sunetul este livrat de un speaker poziționat la bază, pe lateral, în stilul iPhone (un singur speaker, deși vizual ai impresia că sunt două). Impresiile sunt pozitive, sound clar, puțin cam mult treble și slăbuță partea de bass. Căștile incluse în pachet sunt superbe. La Alcatel Idol X+ nu ai nevoie de căștie achiziționate separat. Imersiv este cuvântul de ordine.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Motorul lui Alcatel Idol X+ provine de la MediaTek. S-a mers pe un cpu octa-core la 2.0 GHz. Am mai întâlnit acest procesor, dar cu frecvențe de 1.7 sau 2 GHz. Din ce am testat, Alcatelul este primul la 2 GHz. Se adaugă acceleratorul grafic Mali-450, 2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Există și o versiune cu 32 GB spațiu de stocare, dar nu am nicio informație dacă va fi importată în țara noastră.
Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean cu o interfața grafică customizată de către Alcatel. Am și scris când telefonul a primit 4.4 KitKat. Recunosc că m-am lăsat învins în încercarea de a face update-ul. Teoretic, trebuia să sosească prin OTA. Actualizez la cea mai nouă versiune, mi se spune că versiunea preinstalată este depășită, dar nu trece la pasul următor în care să descarc cei peste 500 MB ce permit trecerea la 4.4 KitKat. Am citit multe comentarii pe forumuri și se pare că update-ul ar cam fi plin de bug-uri (probleme cu 3G-ul, partea de Wi-Fi etc). S-ar putea să fi oprit procedura de update și să-i redea drumul după ce mai fac câteva teste. Versiunea cu 4.2 Jelly Bean mi s-a părut stabilă.
Nu am rezistat cu launcher-ul lor. Aduce prea mult a iOS, dar copiat ceva mai grobian. Aveți în galeria dedicată mai multe imagini ca să trageți o concluzie. Senzația că au copiat iOS este pregnantă în zona de notificări. Cu Nova Launcher și un icon pack s-a transformat într-un veritabil Făt-Frumos la nivel de UI. Am avut o mică senzați că agață prin meniu în anumite situații. În rest, nimic de zis. Rulează aplicații și jocuri cu grafică complexă, fără probleme.
Display-ul pune în valoare mai tot ce instalezi pe Idol X+, pe partea de multimedia este excelent. Clipurile la 1080p se văd sticlă, cum se spunea acum câțiva ani de zile când televizorul prindea un program TV fără puricei. Cei mai în vârstă știu la ce mă refer.
Pe partea de bloatware aș exclama un meh. Sunt ceva aplicații inutile, dar nu în cantitate excesivă.
Dintre aplicațiile preinstalate, nu le-am luat în calcul pe cele ce pot fi dezinstalate:
Adobe Reader – pentru documentele în format PDF;
BoomBand Life – aplicație destinată brățării inteligente produsă de către Alcatel. Am și eu una pe acasă, de la MWC 2014 și este varză. Contorizează complet aiurea;
Busolă – nu are nevoie de descriere;
Deezer – muzică din cloud;
Lanternă cu LED-uri, Facebook;
One Touch Backup și One Touch Live – al doilea este un fel de magazin cu aplicații recomandate;
Smart Suite – necesită instalarea unei aplicații similare de pe site-ul Alcatel și de pe PC poți controla datele din smartphone (SMS, fișiere, imagini, clipuri video etc);
Transfer Wi-Fi – transfer de fișiere prin Wi-Fi direct;
TV Link – fișiere de pe smartphone în mod wireless pe TV-ul de acasă.
În afară de acele puțin momente în care ai senzația că agață prin meniu, mai ales cu launcher-ul proprietar, nu am ce să-i reproșez. MediaTek rules.
Performanță
Normal că a trecut și prin câteva teste de benchmark, iar valorile obținute sunt notate în tabel.
Conectivitate
Pe site-ul companiei se specifică 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps. Pe alte site-uri cu specificații s-a trecut o valoare superioară, puțin peste 40 Mbps. Merg pe datele oficiale, de pe site-ul Alcatel. Este un smartphone dual-sim, suport pentru 2 cartele SIM de dimensiuni normale. Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi direct și Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS.
În partea superioară dați de butonul de power + jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta se află unul dintre sloturile pentru SIM, reglarea volumului, portul microUSB și speakerul la bază, celălalt slot pentru SIM în lateral stânga.
Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi și 3G. Ambele SIM-uri sunt active în stand-by și sună ocupat pe unul dintre SIM-uri când ești apelat pe celălalt. Calitatea în apelurile de voce mi s-a părut de nivel mediu. Te înțelegi cu interlocutorul tău, fără probleme, dar nici nu epatează din punct de vedere al calității.
Cameră foto și video
13.1 Megapixeli, autofocus, LED flash, cameră frontală de 2 Megapixeli. Ambele filmează la 1080p. Senzorul principal se descurcă impecabil. Știe să facă autofocus pe obiectele din imediata apropiere, captează imaginile rapid. Calitatea imaginilor o constatați din mostrele de mai jos.
Fotografii făcute cu Alcatel One Touch Idol X+:
Autonomie
Bateria de 2500 mAh se descurcă decent și oferă 3 sferturi de zi pe utilizare intensivă cu luminozitatea la 50%. Pe utilizare normală, fără sincronizări în fundal se duce spre 1 zi de autonomie, fără prea mari probleme.
Preț
Cel mai probabil se va situa între 1100 – 1400 lei. Fac update când debutează în oferta magazinului online care a intermediat acest review.
Concluzii
Alcatel One Touch Idol X Plus este un smartphone dual-sim interesant. Am stabilit punctele PRO și CONTRA. Mi-a plăcut designul, un mix reușit.
PRO
– design plăcut, subțire, drăguț;
– display senzațional, luminozitate peste așteptări, culori redate intensiv;
– căștile incluse în pachet livrează un sound imersiv;
– redă orice aplicație sau joc din Google Play;
– camera de 13 Megapixeli livrează fotografii de calitate;
– autonomie pe care aș considera-o decentă.
CONTRA
– Android 4.2 Jelly Bean și un update cu probleme sau inexistent la Android 4.4 KitKat;
– plasticul lucios adună amprentele rapid și mi se pare inedit că display-ul tratat oleofobic stă mai bine din acest punct de vedere;
– UI-ul portat de Alcatel este ușor copilăresc, copiază iOS-ul într-un mod ușor nereușit.
Review-ul:
httpvh://youtu.be/mu37UPdRd1E
Fotografii făcute lui Alcatel One Touch Idol X+: