În ultima săptămână am avut ocazia să testez un smartphone ce a făcut furori la final de 2012 după ce Orange a dat anunțul privind disponibilitatea. Acer CloudMobile S500 este regăsit doar în oferta lor și prețul fără semnarea unui contract se situează sub 1000 de lei. La abonament de sub 25 de euro ajunge a fi foarte ieftin.
Se poate spune că Orange a dat lovitura cu acest telefon. Stocurile sunt epuizate rapid. Smartphone-ul Acer este căutat pentru că oferă un raport preț / performanță excelent. Aș îndrăzni să spun că avem un best buy veritabil, niciun alt telefon aflat în oferta operatorilor de telefonie locali nu oferă atât de multe pentru atât de puțin. Avem de-a face cu un CPU Snapdragon S4 dual-core Krait ce a făcut furori pe HTC One S și ASUS Padfone din prima generație, display IPS cu rezoluție HD, Android 4.0 Ice Cream Sandwich ușor customizat de către compania chineză, cameră foto de 8 Megapixeli ce știe captură la 1080p. Acestea ar fi doar o parte dintre atuurile telefonului ce a pus clientul de Orange pe jar, și nu numai.
Mi-aș dori să văd mai multe telefoane de acest fel, să ofere multe la un preț bun. Să simtă clientul că a făcut o alegere excelentă. Totuși, în rândurile ce urmează voi analizat S500 din toate punctele de vedere, voi puncta și elemente ușor negativ când este cazul.
Să vedem care-i sunt specificațiile hardware:
SmartphoneDate tehnice |
Acer CloudMobile S500 |
Ecran | IPS LCD de 4.3 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și 342 ppi |
Procesor | Qualcomm MSM8260A Snapdragon S4 dual-core la 1.5 GHz Krait |
Memorie | 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB |
GPU | Adreno 225 |
Sistem de operare | Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich |
Conectivitate | 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm GPS |
Cameră foto și video | 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, filmează la 1080p, cameră frontală ce filmează HD |
Baterie | 1460 mAh |
Greutate | 122 gr. |
Design
Vine într-o cutie neagră, generos dimensionată. Acolo dați de smartphone, bateria de 1460 mAh, manual de instrucțiuni, căștile pe jack de 3.5 mm protejate de un burete moale ce nu deranjează urechea și oferă o audiție de top. Se adaugă cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător dedicat.
Telefonul stă foarte bine în mână de prima dată când începi a-l utiliza. Asta și poate pentru că sunt obișnuit să lucrez cu smartphone-uri de 4.7 inch. Cei 4.3 inch ai lui Acer S500 au fost dozați astfel încât telefonul să nu pară lunguieț sau prea gros în lățime. Atunci când îl strângi în mână, plasticul utilizat scoate sunete ușoare, puțin deranjant, un compromis.
Partea superioară și inferioară sunt îmbrăcate într-un metal argintiu, lateralele din plastic și spatele / capacul bateriei a fost făcut dintr-un fel de plastic cauciucat. De notat că dă un grip bun, are o textură plăcută pe spate. Capacul se îndepărtează foarte ușor dintr-o zonă specială și se oferă acces la slotul pentru microSD cât și la cartela de tip microSIM. Bateria de 1460 mAh trebuie îndepărtată spre a monta microSIM-ul, dar la microSD card nu-i nevoie.
Logo-ul Acer îl regăsiți în partea frontală, la bază. Nu-l consider a fi intruziv. Ca impresie generală spun că-i un telefon foarte corect pentru prețul la care este vândut. Singurul minus ar fi zgomotul scos de capacul bateriei dacă-i strâns ceva mai puternic în mână. Altceva nu am ce să-i reproșez. Design plăcut, linii elaborate, grip excelent și nu dă senzația că ar scăpa din mână, chiar dacă se folosește o singură mână.
Ecran și sunet
IPS de 4.3 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, butoane de tip touch și nu de tip capacitiv. Au mizat pe soluția de la gama Nexus (LG Nexus 4, Samsung Galaxy Nexus). Aș zice că ecranul ar fi unul dintre punctele sale forte. Se vede excelent, luminozitate bună, culori naturale. Se adaugă un touch ce funcționează bine, răspunde rapid la comenzi.
Pe partea de sound au integrat un standard Dolby Mobile. Boxa este pe spate. Se aude foarte bine, are atât volum cât și bass, tot ce trebuie pentru o audiție foarte ok. Se adaugă căștile pe jack de 3.5 mm acoperite de un burete ce nu deranjează urechea și sunt cu adevărat imersive ca și calitate a soundului dat. Credeam că doar Beats Audio de la telefoanele HTC mă poate impresiona puternic, dar uite că și Acer are ceva expertiză în domeniu și pune ce are mai bun pe CloudMobile S500.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Avem un CPU bazat pe ARM Cortex-A15, Krait de ultimă generație + Adreno 225 pe post de accelerator grafic, 1 GB RAM. Această configurație a făcut ca HTC One S să fie unul dintre cele mai apreciate telefoane lansate în 2012. ASUS Padfone se ținea la fel de bine și a venit rândul lui Acer S500 să impresioneze.
Plusează cu 8 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 32 GB. Se poate atinge un maxim de 40 GB, care-l clasează cu brio în categoria mid-range din care face parte.
Rulează Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich și la ora la care redactez review-ul tocmai ce a primit o mică actualizare software de puțin peste 30 MB. Nu a schimbat versiunea Android ci mai degrabă un update firmware cu rezolvarea unor bug-uri și un ușor spor de performanță.
Mi-a plăcut foarte mult că Acer cu interfața sa grafică nu a intra prea puternic în Android 4.0 ICS. În afară de modalitatea de deblocare și zona de notificări avem Android-ul de pe telefoanele Nexus. Identic. Nu au schimbat icoanele sau să strige experiența Android în vreun fel. Bravo Acer și sper să faceți la fel și pe viitor.
Impresionează la capitolul viteză în sistem de operare, fluență, browsing rapid, majoritatea aplicațiilor din Google Play sunt rulate fără probleme. Nu am sesizat vreun bug de funcționare pe la YouTube, Gmail, etc. Totul merge strună, nu mi-a dat erori. Nu mi-a plăcut tastatura touch qwerty adusă de Acer, dar am pus Swiftkey din Google Play așa că m-am obișnuit rapid. Sunt o multitudine de alte soluții, pe gusturile și placul fiecăruia dintre voi.
Aplicațiile preinstalate pe Acer S500:
– Acer Print, AcerCloud, Apelare Vocală, Browser, Calculator, Cameră, Cameră video;
– Căutați, Ceas, Chrome, Contul tău Orange, Descărcări, Docs, E-mail, EquiView, Fotbal Info, Galerie, Gmail, Google Calendar;
– Google Talk, Google+, Hărți, HD Channel, Înregistrare, Înregistrator, Local, Magazin Play;
– Mesagerie, Messenger+, Music, Muzică Play, Navigare, Orange Film, Persoane, Photo, Polaris Office 4.0, Radio FM, Server media, Stilul meu, Studio de film, Stiri și meteo;
– Telefon, TV de la Orange, Video, YouTube.
Performanță
L-am supus la câteva teste de benchmark și rezultatele obținute au fost puse în tabel:
Smartphone Teste de benchmark |
Acer CloudMobile S500 |
Quadrant Standard | 5304 puncte |
AnTuTu Benchmark | 9630 punctcte |
NenaMark1 | 58.7 fps |
NenaMark2 | 51.7 fps |
CF-Bench | 9478 puncte |
Vellamo | 1846 puncte în HTML5 560 puncte în Metal |
BrowserMark 2.0 | 1271 puncte |
HTML5test | 390 puncte cu Chrome pentru Android |
Conectivitate
3G cu viteze de până la 21 Mbps / HSPA+, se pliază pe rețeaua Orange ce la început de 2013 oferă această viteză de descărcare în național. Se adaugă Wi-Fi în toate standardele, NFC, bluetooth de ultimă generație. În partea superioară, pe lateral, dați de butonul de power cu rol în blocarea / deblocarea ecranului touch cât și în pornirea / oprirea telefonului. Tasta cu două direcții pentru reglarea volumului este în dreapta și portul microUSB pentru conectare la calculator sau pentru a încărca telefonul în stânga.
Funcționează fără probleme în rețeaua Orange, se aude bine. Nu am sesizat probleme vis-a-vis de vreun eventual death grip pe partea de Wi-Fi sau semnal de rețea.
Cameră foto și video
8 Megapixeli, filmează la 1080p, cameră frontală ce știe filmare HD. Am făcut o serie de fotografii și clipuri video ca să vă formați o opinie. Mi se pare că Acer CloudMobile S500 stă destul de bine pe partea de foto & video, având în vedere și categoria din care face parte.
httpvh://youtu.be/wANeF4BHA3c
Autonomie
Acer CloudMobile S500 integrează o baterie de 1460 mAh și cel mai slab punct al device-ului. Nu trece pragul unei zile de utilizare dacă folosiți display-ul pe luminozitate maximă, sincronizare via 3G sau Wi-Fi pe mail, facebook, twitter, etc sau dacă joci pe el în mod intensiv. Nu știu dacă au scos precum la Samsung Galaxy Nexus vre o baterie ceva mai mare cu capac, ar fi fost o alternativă. Dacă vrei să utilizezi acest telefon la maxim trebuie neapărat o baterie auxiliară de câteva mii de mAh ca să nu te lase la drum. Îi prelungiți puțin viața dacă luminozitatea ecranului este dată mai jos, sincronizare neutilizată.
Mare păcat că nu au ales să-i pună o baterie de minim 1800 mAh sau 2000 mAh. Ar fi crescut autonomia și nu mai era niciun punct slab.
Concluzii
Mi se pare a fi un telefon care oferă multe, vedeți la capitolul PRO și CONTRA despre ce este vorba. Sub 1000 de lei nu are rival la ora actuală. O să testez ZTE Grand X IN cât de curând și vă spun dacă se apropie, măcar, de smartphone-ul Acer.
PRO
– design plăcut, compact, grip excelent, linii elaborate;
– display de calitate;
– hardware ce rulează în condiții bune majoritatea aplicațiilor & jocurilor din Google Play;
– cameră foto decentă;
– conectivitate de top, lipsește doar 4G;
– sound impresionant;
– Android 4.0 ușor customizat, funcționare fluentă;
– preț foarte bun atât la semnarea unui abonament cât și la liber, fără contract.
CONTRA
– baterie de doar 1460 mAh;
– ușor scârțâit scos de capacul bateriei când telefonul este strâns în mână.
Și un scurt review video:
httpvh://youtu.be/17ROrIO5iOE
Plus o galerie foto: