Diverse

HMD Global, compania din spatele brandului Nokia, este acuzată de câteva zile că ar fi transmis datele utilizatorilor de Nokia 7 Plus către servere din China. Televiziunea norvegiană NRK a descoperit că telefonul trimitea informaţii necriptate precum localizarea GPS, numărul de serie al smartphone-ului sau numărul de telefon al utilizatorului către servere aflate în proprietatea China Telecom.

Problema nu a fost una generală, ci a fost prezentă pe un singur lot de telefoane Nokia 7 Plus care deşi trebuia să ajungă la vânzare pe piaţa chineză, a fost comercializat în Europa.

HMD Global se apară şi respinge acuzaţiile de spionaj ale televiziunii norvegiene. Compania a trimis un răspuns oficial prin care clarifică întreaga situaţie:

“Putem confirma că nu au fost transmise date personale către terți. În urma unei analize amănunțite a cazului prezentat, am descoperit că activarea destinată unei alte țări a fost inclusă din greșeală în pachetul de software al unei singure serii de telefoane Nokia 7 Plus. Astfel, aceste terminale încercau să trimită, în mod eronat, date despre activare către un alt server. Cu toate acestea, informațiile transmise nu au fost procesate și nicio persoană nu a putut fi identificată pe baza acestor date. Această eroare a fost deja identificată și remediată în februarie 2019, prin potrivirea terminalelor client cu țara respectivă. Toate terminalele vizate au primit această actualizare, iar aproape toate au update-ul deja instalat.

Colectarea de informații o singură dată în procesul de activare, atunci când telefonul este folosit pentru prima oară, reprezintă o practică obișnuită în industrie, întrucât permite producătorilor să activeze garanția pe acele telefoane. HMD Global tratează cu maximă seriozitate securitatea și intimitatea utilizatorilor săi.”

Chiar şi aşa, autorităţile finlandeze s-au autosesizat şi au demarat o investigaţie pentru a dovedi dacă HMD Global face acte de spionaj pentru China sau a fost o simplă eroare.

Sursa: nokia.com

Categorii: nokia

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.