gAuto

Bănuiesc că aţi auzit de PNRR sau aşa numitul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este acel plan organizat la nivelul Uniunii Europene de pe urmă căruia ţara noastră ar urma să primească nişte bani (30.5 miliarde de euro, compuse din 13.8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16.7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi).

Totuşi, aceşti bani se primesc în tranşe şi doar dacă ţara noastră îşi respectă obligaţiile prinse în program. În zecile de pagini ale PNRR-ului românesc există şi o promisiune din partea României că până în 2026 va îndepărta de pe străzi cel puţin 250.000 de maşini mai vechi de 15 ani.

În aceste condiţii la nivelul Guvernului se caută soluţii pentru a motiva oamenii să renunţe la aceste maşini. Se pare că una dintre cele mai promovate variante şi opţiunea cu cea mai mare şansă de implementare este aceea ca statul român să ofere proprietarilor o sumă de bani pe care să o poată cheltui după bunul plac (să nu mai fie nevoiţi să îşi cumpere o altă maşină precum în cazul programului Rabla).

La nivelul actual al discuţiilor, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) propune o sumă de aproximativ 3000 de lei. Spun aproximativ pentru că suma va fi formată din 1500 lei sumă fixă oferită de Ministerul Mediului şi o altă sumă oferită de autorităţile locale. AFM recomandă tot 1500 lei şi din partea acestora, însă în funcţie de posibilităţile fiecărei administraţii locale, această sumă poate varia în plus sau în minus.

Nu este exclusă nici ideea ca Ministerul Mediului să ofera 1500 lei, iar autorităţile locale să completeze cu o trotinetă electrică, bicicletă etc.

Pentru a beneficia de aceste sume de bani, un român trebuie să fie proprietarul unei maşini mai vechi de 15 ani pe care trebuie doar să o cedeze la fier vechi.

Cum vi se pare această idee ?

Sursa: economedia.ro

Categorii: gauto

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.