Diverse

În condițiile în care nici măcar până la ora actuală tehnologia 4G LTE nu este prezentă pe areale prea întinse, se vorbește sau, mai bine spus, este deja în dezvoltare tehnologia 5G. Alcatel-Lucent este una dintre companiile care încearcă să aducă cât mai repede beneficiile 5G către populație.

Proiectul 5GNOW, coordonat tehnic de Alcatel-Lucent, a fost recunoscut de Comisia Europeană pentru precizia cu care avansează în demersul de dezvoltare a noii generații de rețele mobile 5G. Proiectul, finalizat în luna iulie a acestui an, a fost inițiat în 2012.

Programul 5GNOW a identificat noi posibilități pentru a crește de 100 de ori numărul dispozitivelor conectate în rețea și modul în care rețeaua poate reacționa de 50 de ori mai rapid. Astfel, orașele inteligente, aparatura inteligentă și mediile IoT (Internet of Things) se vor putea conecta în timp real la rețelele globale fără o programare prealabilă a alocării traficului de date necesar.

Cea mai utilizată modulație pentru comunicații wireless din prezent, Multiplexarea cu Divizare în Frecvența Ortogonală (OFDM), stă la baza LTE și LTE-Advanced și are o structură bine sincronizată, overhead-ul unei secțiuni de semnal necesitând biți suplimentari pentru a stabili o conexiune de date. Acest lucru permite o viteză mare pentru transferul de date web și video, dar nu suportă și transmiterea eficientă a traficului scurt și non-urgent asociat cu IoT, precum și traficul scurt din prezent, cum ar fi: mesajele instant (ex. WhatsApp), confirmările sau mesajele „keep alive”.

Soluțiile 5GNOW propun îmbunătățirea OFDM cu filtre adaptive și procesare avansată a semnalelor pentru a adresa ambele seturi de cerințe, rezultând într-o interfață radio care:

– crește numărul maxim de dispozitive conectate la o celulă individuală cu un factor de 100x;

– reduce până la mai puțin de 1 milisecundă delay-ul asociat conexiunii pentru dispozitivele de tipul Machine-Type-Comunications (MTC).

Categorii: anunturi-diverse
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.