Alcatel OneTouch Idol 3 4.7 – review

10/11/2015

În ultimele săptămâni am testat și Alcatel OneTouch Idol 3 în versiunea cu display de 4.7 inch, am observat că în țara noastră nu a ajuns și modelul de 5.5 inch, un phablet de tip best-buy comercializat destul de bine în SUA și alte state.

Alcatel OneTouch Idol 3 4.7 este unul dintre puținele telefoane cu display de sub 5 inch, design ce-l încadrează în zona premium și specificații din categoria mid-range. Este și unul dintre cele mai compacte telefoane testate în anul curent. Se vede dorința Alcatel de a ieși în față cu un smartphone plăcut care să atragă publicul tânăr, accent maxim pe muzică, eleganță și un Android cu o interfață aerisită.

Alcatel-OneTouch-Idol-3-4 (1)

Destul cu introducere, haideți să vedeți ce specificații hardware îl animă pe Idol 3 4.7 în capitolul dedicat.

Specificații Alcatel OneTouch Idol 3 4.7

specificatii-Alcatel-OneTouch-Idol-3-4.7


Design

Alcatel-OneTouch-Idol-3-4 (10)

În pachet dați de smartphone cu un design de tip unibody ce nu oferă acces la acumulatorul încorporat, încărcător pe USB de 5.0V / 1A, cablu microUSB – USB 2.0, agrafă pentru slotul combo ce antamează microSIM-ul și cardurile microSD de până la 128 GB, căști JBL de tip in-ear pe jack de 3.5 mm și fir lat, doape pentru ajustarea căștilor după preferințe.

Apreciez faptul că Alcatel a adus căști de foarte bună calitate în pachetul de retail, o supriză plăcută. Alcatel OneTouch Idol 3 4.7 punctează la capitole precum eleganța, dimensiuni cu adevărat compacte și asupra acestui element o să revin, materiale și finisare ce-l încadrează mai degrabă spre zona telefoanelor de top și nu spre mid-range și în niciun caz în segmentul low-cost.

Dimensiunile compacte se datorează folosirii unui display de 4.7 inch, controale de tip touch buttons în dauna tastelor capacitive, margini relativ înguste și deși avem difuzoare frontale, nu se face risipă de spațiu. Două rame metalice de dimensiuni reduse înconjoară marginile lui Idol 3 4.7 și aduc un plus de prestanță, plastic mat cu o textură plăcută ce aduce un grip de-a dreptul excelent.

Idol 3 4.7 este telefonul perfect pentru un adolescent neinteresant să epateze prin culoarea telefonului său, se adresează și celor ce doresc un smartphone ușor de strecurat în buzunar fiind și unul dintre puținele terminale cu valențe mid-range și ecran de 4.7 inch.

Ecran și sunet

Alcatel-OneTouch-Idol-3-4 (12)

Panel IPS OGS de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și 312 ppi, nu am găsit referințe legate de sticla de protecție. Era de bun augur dacă în pachet se regăsea și o folie din plastic pentru display, recomand achiziția uneia de la bun început spre a evita acumularea zgârieturilor superficiale.

Ecranul oferă o luminozitate bună, unghi larg de vizualizare, culori plăcute. Rezoluția de 1280×720 pixeli pe un display de 4.7 inch o consider a fi arhi-suficientă, nu ai nevoie de panel full HD, în contextul în care știți că peste 300 ppi, ochiul uman nu sesizează diferențele. Mă rog, nu intru în această problematică a mega-rezoluțiilor pe ecrane mici, îmi cunoașteți punctul de vedere.

La baza ecranului se află controale de tip touch buttons cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații Recente, de la stânga spre dreapta.

În partea frontală se află două difuzoare stereo, în zona superioară și inferioară a ecranului, zone delimitate restrâns ce abia le remarci la o privire mai atentă. Se aude puternic, foarte puternic, depășește multe laptopuri la acest capitol. Din păcate, bass-ul nu ține pasul cu volumul și la maxim te zgârie pe ureche.

Alcatel-OneTouch-Idol-3-4 (2)

Nu-l recomand setat la 100&, ci pe la 75% și tot oferă o amplitudine remarcabilă, bass-ul simțindu-se plăcut. Jos pălăria pentru ce Alcatel a reușit să facă. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar căștile JBL in-ear pe fir lat sunt remarcabile, audiție imersivă, spectru acoperit bine. Nu prea găsești căști de mai bună calitate în comerț. Plus că JBL și Alcatel au colaborat și la nivel software sunt câteva îmbunătățiri aduse.

Reglarea volumului se face din lateral dreapta, tasta power se află pe latura opusă și nu ai cum să le încurci, după o minimă perioadă de acomodare.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Alcatel-OneTouch-Idol-3-4 (11)

Alcatel OneTouch Idol 3 4.7 folosește un procesor Qualcomm Snapdragon 410 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A53 și 64-bit, 1.5 GB memorie RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB. Există și o versiune dual-sim, 16 GB spațiu de stocare, dar fără slot pentru extensia spațiului de stocare preinstalat. Am testat modelul cu suport pentru o singură cartelă de tip microSIM.

Alcatel îl promovează drept primul smartphone reversibil. Nu trebuie să-l folosești într-un anume mod spre a avea acces la meniul cu aplicații, folosește accelerometrul și se întoarce în funcție de poziția în care este ținut de către utilizator. Are microfon atât sus cât și jos astfel încât poți răspunde la un apel fără să te îngrijorezi de modul în care-l ții la ureche. Consider asta un feature interesant, un beneficiu ce arată atenția la detalii oferită de compania chineză.

Au putut să implementeze reversibilitatea pentru că mizează pe controale de tip touch buttons și din interfață le poți adăuga oriunde dorești, nu sunt taste capacitive blocate cu ghilimelele de rigoare la baza terminalului, Idol 3 4.7 dispune de două difuzoare frontale poziționate spre marginea smartphone-ului și le-a fost relativ ușor să adauge două microfoane pentru apelurile de voce, în laterala superioară și inferioară.

Rulează Android 5.0 Lollipop și a primit un update de firmware de 290 MB. Nu am idee dacă Alcatel se gândește să porteze Android 6.0 Marshmallow, ar fi o mișcare inspirată din partea lor. Nu am căutat pe forumurile de specialitate, nu am idee ce suport există din partea comunității de dezvoltatori spre a dezvolta custom ROM-uri pentru Idol 3 4.7 și Idol 3 5.5. Teoretic, ar trebui să se strângă o mână de entuziaști.

Revin la sistemul de operare, 5.0.2 Lollipop oferit 95% în stadiu nativ. Diferă câteva icoane modificate + elemente aduse în plus pe partea de sunet, ecranul de blocare / deblocare, meniul de oprire / restart, în rest 5.0 Lollipop așa cum îl cunoașteți de la telefoanele din seria Nexus. Merge brici la nivel de UI, nu agață în meniu, nu s-a blocat în cele câteva săptămâni în care l-am întors pe toate părțile, și-a făcu datoria.

Aplicații și jocuri preinstalate:

Jocuri preinstalate ce merg a fi dezinstalate: 2020: My Countruy, Boyaa Texas Poker, Cars Racing, Kingdom & Lords, FaceTune, Puzzle Pets, Real Football 2015, Spider-Man: Ultimate Power;

Aplicații ce pot fi dezinstalate: AVG Antivirus, Deezer, Currency / Curs valutar, Dropbox / stocare în cloud, Evernote, Facebook, Flipboard, Shazam, WPS Office / suită pentru aplicațiile Word, Excel și PowerPoint, Twitter, Viber și WhatsApp- mesaje instant și apeluri video;

Aplicații Google: Calendar, Cărți Play, Căutare vocală, Chioșc Play pentru reviste și ziare în format digital, Chrome, Drive / stocare în cloud, Google Foto, Gmail, Căutare Google, Google Plus, Hangouts, Google Maps, Jocuri Play, Magazin Play, Muzică Play, Google StreetView, YouTube. Observați cât de mult și Google a ajuns a încărca telefoanele Android. Toate aplicațiile cu Play în coadă le găsești în magazinul de aplicații, mi se pare de-a dreptul inutil să le adaugi și ca aplicații de sine stătătoare.

Aplicații aduse de Alcatel ce nu merg a fi dezinstalate: Actualizări sistem, Afișaj Wi-Fi, Aparat foto, Apelare, Apps / magazin de aplicații susținut de către compania chineză, face și copie de rezervă în cloud, Browser bazat pe Webkit, Busolă, Calculator,  Contacte, Descărcări, E-mail, Etichete, Game Center, Înregistrare Audio, Mesagerie, Notițe, Oră, Radio, Smart Suite / conexiune între smartphone și PC ce necesită instalarea unui software dedicat pe PC, Tastatură SwiftKey, Transfer Wi-Fi, Vremea.

După ce am dezinstalat primele două secțiuni menționate mai sus m-am ales cu un smartphone apropiat de Android-ul nativ. Totuși, repet, Google încarcă și așa telefoanele Android cu prea multe aplicații inutile. Îi înțeleg că de aici culeg informație despre utilizator și livrează reclamă targetată, dar parcă-i prea mult și o repoziționare în favoarea clientului final chiar că nu ar strica.

Idol 3 4.7 rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, unele jocuri cu grafică complexă nu le duce la un nivel de detalii ridicat, pe unele s-ar putea să nu le ruleze deloc, deși nu mi s-a întâmplat: Snapdragon 410 + 1.5 GB RAM = performanțe modeste spre bune, un fel de telefon de nota 6.5 – 7.00. Un 2 GB RAM ar fi fost bun și un minim de 16 GB preinstalați. Apropo, cei 8 GB preinstalați se transformă într-o singură partiție de 4.74 GB din care 2.36 GB disponibili în mod real, o thumbs down pentru Alcatel la acest capitol. Un microSD trebuie achiziționat în secunda doi, dacă dorești a folosi telefonul într-un regim mai intensiv.

Apropo de actualizarea software de 290 MB, trebuie să ai multă răbdare cu serverele Alcatel până când pachetul software este descărcat complet pe telefon. În cele din urmă am reușit să trec pe firmware-ul 5.0.2-010 03.

Alte elemente inedite: OneTouch Stream – aș putea spune că este un HTC BlinkFeed în customizarea Alcatel (informații furnizate de aplicația meteo preinstalată + știri, activabil printr-un swipe din stânga spre dreapta), Mixare – poți remixa 2 melodii în mod simultan, hazliu pentru tineri pasionați ce doresc să joace rolul de DJ ad-hoc.

Galerie de screenshots cu interfața lui Alcatel OneTouch Idol 3 4.7;

Performanță

teste-benchmark-Alcatel-OneTouch-Idol-3 (3)

A trecut prin testele noastre de benchmark ce le considerăm uzuale în secțiunea de recenzii:

teste-benchmark-Alcatel-OneTouch-Idol-3-4.7


Capturi de ecran cu rezultatelor testelor de benchmark rulate pe Idol 3 4.7;

Conectivitate

Alcatel-OneTouch-Idol-3-4 (9)

Știe 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload (4G pe 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz în banda 7, 3G pe 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz și 2G pe 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz.

Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, radio FM cu RDS. În apelurile de voce s-a descurcat impecabil pe ambele microfoane, presupun că dispune de standardul HD Voice. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi sau 4G / 3G.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și primul microfon, la bază portul microUSB și al doilea microfon, în latera stânga dați de butonul de power și slot dedicat cartelei microSIM și cardului microSD de până la 128 GB, în lateral dreapta au poziționat reglarea volumului.

Cameră foto și video

Alcatel-OneTouch-Idol-3-4 (6)

13 Megapixeli, autofocus, LED flash + cameră frontală de 5 Megapixeli, ambele înregistrează la 1080p. În condiții de lumină bună și fotografiile sunt de calitate, cu lumină mai proastă te alegi cu mult zgomot, detalii în ceață. LED-ul flash intervine brutal și arde imaginile, nu permite o focusare corectă și de multe ori faci mai multe fotografii până iese cu adevărat. 

Aplicația camerei foto are mai multe moduri: HDR, Panoramă, Mod manual, Foto timelapse, Modul de scanare, Frumusețe Facială. Fotografiile pot fi făcute la 13 Mgpx sau 10 Mgpx, clipurile video la 480p, 720p și 1080p.

Fotografii făcute cu Alcatel OneTouch Idol 3 4.7;

Autonomie

Încorporează o baterie de 2000 mAh, una la care nu se oferă acces. Nu uitați că vorbim de un ecran de 4.7 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și un procesor eficientizat din punct de vedere al necesarului de energie în taskurile de peste zi.

Autonomie-Alcatel-OneTouch-Idol-3-4.7

În testul de redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube cu luminozitatea la maximă pe conexiune Wi-Fi a atins 6 ore și 30 de minute de la 100% la 5%. O valoare bună.

Preț

Alcatel One Touch Idol 3 4.7 – 217 euro / aprox. 968 lei, fără semnarea unui contract la Orange;

Alcatel One Touch Idol 3 4.7 – 99 euro / aprox. 442 lei cu Orange Me 20 ce implică plata a 20 euro pe lună și aduce următoarele beneficii: NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale, 2.5 GB trafic de date, 600 minute internaționale.

No review box found! Insert a valid box ID.

Material de tip unboxing cu Alcatel Idol 3 4.7;

httpvh://youtu.be/01jRqJ5K1r0

Galerie de imagini cu Alcatel Idol 3 4.7:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.