Alcatel Pop 4s – review

04/02/2017

Alcatel Pop 4s este propunerea companiei chineze TCL pe segmentul de produse ce face trecerea între telefoanele mobile low-cost și cele de tip mid-range – terminale cu preț situat între 7 – 900 lei.
Pot să spun din start că nu a fost neapărat o supriză plăcută, dar vă  invit să-i parcurgeți recenzia ca să-i descoperiți punctele PRO și CONTRA, ca să vedeți ce experiență de utilizare a lăsat Pop 4s.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone cu bateria de 2960 mAh, manuale cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție, cablu microUSB – USB, încărcător la 5V / 2A sau 5V / 1.67A, căști de tip in-ear negre pe jack de 3.5 mm. Nu sunt prea multe spuse despre smartphone, nu impresionează din acest punct de vedere, chiar dimpotrivă.

Avem un smartphone de 8 – 900 lei ce arată mai degrabă ca unul de 4 – 500 lei. Materialele și calitatea fabricației îl trădează. Totuși, Pop 4s atrage prin specificațiile sale, prin procesorul MediaTek de generație mai nouă, prin camera foto și video ce beneficiază de destul de multă tehnologie pentru această calsă de preț etc.

În partea frontală se remarcă cititorul de amprentă încorporat în tasta fizică centrală, metodă utilizată în mod special de către Samsung pe smartphone-urile, în aceeași zonă găsim și două taste capacitive cu rol de Back în stânga și Aplicații recente, în dreapta tastei fizice menționate. Logo-ul Alcatel lipsește în partea frontală, a fost adus la scară mare pe partea spate.

Camera de 13 Megapixeli se profilează puțin dincolo de linia generală a smartphone-ului, lateralele stânga și dreapta sunt ușor curbate și contribuie la o poziționare ergonomică a dispozitivului de 5.5 inch în mâna utilizatorului. Se oferă acces la bateria de 2960 mAh, la sloturile pentru SIM și microSD. Din păcate, bateria este fixă și trebuie demontată doar în service, dacă nu se dorește pierderea garanției. Capacul acoperă și toate cele 4 laturi ale dispozitivului, ar fi mers din partea Alcatel să ofere capace interschimbabile pentru Pop 4s, dar la o mică căutare nu am găsit astfel de accesorii în piață.

În partea spate nu adună amprente și grip-ul dat este bun, nu-l simți că ar aluneca din mână. Îmbinările mai nereușite, modul în care arată difuzorul spate și difuzorul frontal, materialele modeste îl fac pe Pop 4s un telefon achiziționat mai degrabă pentru ce știe să facă, nu pentru modul în care arată.

Ecran

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 401 ppi, raport display / corp de 71.3%, iar pe site-ul Alcatel nu am găsit detalii legate de sticla de protecție. Tocmai de aceea recomand din ziua 1 să fie montată o folie de protecție spre a preîntâmpina acumularea zgârieturilor fine pe ecran.

Display-ul lui Pop 4s punctează la luminozitate, dar culorile îmi par puțin șterse, negrul ușor spălăcit. Mă rog, nu pot emite pretenții ca la un telefon de 1500 – 2000 – 2500 lei. Touch-ul mi s-a părut ceva cam moale în preluare comenzilor, cu ghilimelele de rigoare.

Sunetul este livrat de un difuzor poziționate pe spate, spre bază, două grile îl evidențiază. Poziționat pe o suprafață plană se obturează o parte din puterea difuzorului. Nu epatează neapărat prin amplitudine, dar la 100% din puterea sa nu distorsionează absolut deloc, se aude clar, puternic, cu mult bass. L-aș considera a fi cu adevărat o supriză plăcută aici, iar căștile din pachet sunt de foarte bună calitate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Alcatel a implementat procesorul MediaTek Helip P10 de tip octa-core cu 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.0 GHz, avem de fapt MTK6755M (particual M ne arată că avem o versiune subtactată). Se adaugă acceleratorul grafic Mali-T860MP2, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare. Pachetul hardware ar fi fost cu adevărat bun dacă nu se lăcomeau la memoria RAM și spațiul de stocare, 3 GB RAM și 32 GB stocare l-ar fi transformat în best-buy, pentru aproximativ 850 – 900 lei.

Informații furnizate de CPU-Z pentru Alcatel Pop 4s;

Este capabil să ruleze mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, indiferent cât de complexe sunt. Din păcate, Pop 4s este cumva sabotat de către launcher-ul Alcatel. Recomand instalarea unui alt launcher din Google Play, Nova ar fi una dintre opțiunile ce-l transformă la 180 de grade pe Pop 4s, interfața devine mai rapidă, mai organizată în stilul Androidului nativ etc.

Aplicații preinstalate pe Pop 4s;

Aplicații Google: Calendar, Căutare vocală, Chrome, Drive, Căutare Google, Gmail, Google Foto, Google Maps, Keep, Muzică Play, YouTube;

Aplicații ce pot fi dezinstalate: AVG Antivirus, Kingdom & Lords, Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Puzzle Pets, Real Football 2015, Shazam, Tastatură SwiftKey, Spider-Man Ultimate Power, WPS Office;

Alte aplicații: Busolă, Game Center, Aplicație de captare culori – acces și spre magazinul de Teme, Aplicații – magazin dedicat cu recomandările Alcatel, Client SyncML, Hotspot, Optimizare, Smart Suite – conectare între PC și calculator, Vremea.

Screenshots cu Android 6.0 Marshmallow pe Pop 4s;

Performanță

Rezultate obținute de Pop 4s sunt compilate în tabel.

Teste de benchmark rulate pe Pop 4s;

Conectivitate

Este un smartphone dual-sim, ce știe 4G pe un sim și 2G pe celălalt. În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8(900), 20(800), 28(700).

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, hotspot și Wi-Fi direct, bluetooth 4.2, radio FM, A-GPS și GLONASS. Cititorul de amprentă se află sub display-ul de 5.5 inch, în partea superioară a fost poziționat jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta se află power și reglarea volumului.

Capacul spate se desface din colțul dreapta. Aici se oferă acces la sloturile pentru SIM și pentru microSD (suportă până la 64 GB, de ajutor în a suplimenta spațiul de stocare preinstalat).

În SpeedTest a obținut în jur de 75 Mbps la download și upload pe 5 GHz și conexiune Gigabit. Este o valoare ok pentru un telefon cu conectivitate Wi-Fi în standardul n. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internet pe 4G sau Wi-Fi, iar în apelurile de voce se aude clar și destul de puternic.

Cameră foto și video

13 Megapixeli cu f/2.0, detecție de fază, dual-LED flash + cameră frontală de 8 Megapixeli cu LED flash. Mă așteptam la rezultate mai bune, mult zgomot de imagine în situațiile în care lumina nu este perfectă, autofocus făcut în mod defectuos, analiză ciudată a zonei de blur, multe imagine ies mișcate, deși mâna este cât se poate de stabilă.

Interfața camerei foto și video de pe Alcatel Pop 4s;

Cuvântul de ordine, modest spre mediocru, 5 spre 6 la acest capitol.

Clip făcut cu Alcatel Pop 4s;

Fotografii făcute cu Alcatel Pop 4s;

Autonomie

Bateria de 2960 mAh ar dispune de încărcare rapidă, de la 0 – 100% în 100 de minute. Nu mi se pare o valoare care să impresioneze, nici măcar pentru segmentul de preț din care face parte.

Reușește a trece testul unei zile de utilizare  în regim mediu spre intensiv. În testul Gadget.ro (luminozitate la 100%, redare a Playlistului Unboxing de pe Gadget.ro) a obținut 6 ore și 23 de minute. 

Preț

Alcatel Pop 4s – 930 lei la eMAG.

Concluzii

Alcatel Pop 4s este un alt smartphone poziționat destul de sus ca preț, pentru ceea ce oferă. Pe la 700 – 750 lei l-aș considera a fi recomandat. Pe la 900 lei aș spune că sunt alternative mai bune. Are și puncte PRO, dar și destul de multe elemente care nu-l recomandă.

Am impresia că multe companii din universul Android se aruncă din reflex spre zone de preț superioare, nu prea mai țin cont de concurența directă. Concurența devine din ce în ce mai aprigă și doar cei ce punctează la raportul preț / specificații / experiență de utilizare rămân în picioare.

Observați că la 900 lei, Pop 4s aduce display cu rezoluție FHD, procesor MediaTek octa-core de generație nouă pe când HTC Desire 10 Lifestyle la un preț superior integrează panel cu rezoluție HD, procesor Qualcomm quad-core lansat în 2013 etc.

PRO

  • sound plăcut, mult bass, fără distorsiuni, căști de bună calitate în pachet;
  • unul dintre cele mai ieftine telefoane din țara noastră cu MediaTek Helio P10, capabil a rula mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play.

CONTRA

  • cameră foto și video de-a dreptul slăbuță;
  • design de smartphone cu preț în jurul a 4 – 500 lei (calitatea a fabricației, materiale, atenție la detalii);
  • nu se știe dacă va primi update la Android 7.0 Nougat. 
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.