Allview A5 Duo l-am testat pe parcursul ultimelor săptămâni și a sosit momentul în care să vă relatez impresiile pe care mi le-a format. I-am făcut unboxingul pe la mijlocul lui septembrie. A stârnit interesul a multe persoane. Am remarcat că în oferta celui mai mare magazin online local este poziționa pe locul 1 ca popularitate la telefoane mobile.

De ce Allview A5 Duo a stârnit atât interes?

Vine cu un preț de achiziție mic. Costă în jur de 550 lei și pentru această sumă oferă un CPU Mediatek dual-core, Android 4.2.2 Jelly Bean, display de 4 inch, baterie de 1700 mAh, modem 3G performant cu viteze de până la 21.6 Mbps. România rămâne o piață emergentă și o astfel de ofertă precum cea de la A5 Duo nu are cum să treacă neobservată.

Specificații complete pentru Allview A5 Duo:

Smartphone

Allview A5 Duo

Ecran

TFT LCD de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli

Procesor

Mediatek dual-core la 1.3 GHz

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 1.5 GB în mod real

GPU

Mali-400

Sistem de operare

Android 4.2.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi direct, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

3.2 Megapixeli și filmează la 720p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

1700 mAh

Greutate

137.7 gr.

Grosime

11.5 mm

Design

Allview-A5-Duo (1)

În cutia cu Allview A5 Duo regăsiți și bateria de 1700 mAh, căști albe pe jack de 3.5 mm, manual de instrucțiuni pentru smartphone-ul aflat sub brand românesc, folie de protecție pentru display, certificat de garanție, codul de activare pentru Bitdefender Mobile Security.

Când începeți a folosi telefonul pentru prima dată remarcați muchia metalică ce-l înconjoară și care contribuie la impresia de rezistență, rigiditate. Îmi place că nu folosesc sigla Allview în partea frontală și doar pe spate au stilizat logo-ul lor la bază. Capacul bateriei nu acoperă tot spatele telefonului și camera de 3.2 Megapixeli + LED-ul flash nu sunt acoperite, boxa la spate într-un colț.

Capacul se îndepărtează facil. Trebuie îndepărtată bateria de 1700 mAh spre a avea acces la sloturile pentru cele două cartele SIM cât și la slotul pentru microSD de până la 32 GB. Culoarea predominantă pentru A5 Duo este negrul. La puncte pozitive aș nota și capacul mat, bine că nu-i lucios ca să adune amprentele la greu și grip-ul pe care-l oferă. Pe partea de grip îl ajută și dimensiunile compacte, smartphone cu diagonală a display-ului de 4 inch.

Allview A5 Duo se evidențiază printr-un design corect și superior multor telefoane de sub 700 de lei, oarece atenție la capitolul fabricație. Nu dă impresia de chinezărie ieftină, făcută la normă.

Ecran și sunet

Allview-A5-Duo (12)

TFT LCD de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli. Este printre puținele telefoane Android de sub 600 de lei care mizează pe rezoluție de 480×800 pixeli. La baza ecranului de 4 inch se află trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii.

Este unul dintre TFT LCD-urile care se comportă onorabil la capitolele luminozitate și unghi de vizualizare. Nu ai de-a face cu un TFT LCD ordinar ci de unul destul de ok.

Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spatele telefonului, în colțul din dreapta. Nu uimește neapărat prin calitate ci mai degrabă ca volum. Se aude tare și ușoare vibrații se transmit în carcasă când volumul este setat la maxim. Pe jack-ul de 3.5 mm situat în partea superioară oferă un sunet plăcut. La nevoie poți transforma A5 Duo într-un mp3 player ad-hoc. Reglarea volumului se face de la tastele dedicate poziționate în lateral stânga.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview-A5-Duo (10)

Mă obișnuisem cu procesoarele Mediatek dual-core la 1 GHz + PowerVR SGX531 GPU. De data aceasta s-a mers pe o altă arhitectură hardware, un Mediatek MT6572 de tip dual-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7 + Mali-400 accelerator grafic, 512 MB RAM, 4 GB din care 1.5 GB în mod real ca spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB.

Este o arhitectură mai puternică decât varianta anterioară și asta se remarcă și prin intermediul testelor de benchmark. Rulează Android 4.2.2 Jelly Bean și majoritatea vor emite judecata cum că 1 GB de RAM erau de bun augur. Sunt de acord, dar să stiți că Allview A5 Duo cu 512 MB RAM rulează 4.2.2 Jelly Bean în mod fluent, fără lagurile inerente. Peste 4.2 a fost pusă interfața Berry UI, dar pare a fi ceva mai optimizată decât în trecut.

Totuși, există posibilitatea de a-i pune un launcher din Google Play care să schimbe interfața complet. Nu mai insist pe această soluție. La un moment dat am făcut un articol distinct în care am arătat beneficiile unei astfel de mișcări.

Poți customiza tema Berry UI în profunzime, de la secțiunea din care efectuezi apelurile până la imaginea din fundal, ecranul de deblocare și asta într-un mod intuitiv, ușor de înțeles și pentru un utilizator începător care face cunoștință pentru prima dată cu un smartphone Android. Dintre aplicațiile preinstalate:

– File Explorer, Radio FM, The Avengers, Bitdefender Antivirus, Lanternă;

– Notițe, Little Big City, Wonder Zoo, OfficeSuite.

Ai acces la aplicațiile din Google Play. Sunt peste 700.000 de aplicații și jocuri care așteaptă a fi descărcate. Funcționează Chrome, YouTube, Facebook și Twitter fără probleme. În browsing veți remarca că Allview A5 Duo este destul de sprinten, rapid și își trădeaza clasa smartphone-urilor low-cost oferind o experiență demnă de un telefon mid-range.

Performanță

Screenshot_2013-09-29-14-19-32

Allview A5 Duo nu a scăpat de testele benchmark făcute în mod uzual în review-urile Gadget.ro:

Smartphone

Allview A5 Duo

Quadrant Standard

3417 puncte

AnTuTu Benchmark

11112 puncte

NenaMark 1

33.5 fps

NenaMark 2

33.3 fps

Vellamo

HTML5 – 1615 puncte

METAL – 504 puncte

CF-Bench

7711 puncte

3DMark

Aplicația este făcută să ruleze pe telefoanele și tabletele cu minim 1 GB RAM.

BrowserMark 2.0

1036 puncte

HTML5test

434 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Allview-A5-Duo (9)

Allview A5 Duo este primul telefon low-cost care include modem 3G cu viteze care la download pot ajunge până la 21.6 Mbps. Majoritatea se opresc la 7.2 Mbps, un alt pas important în față, punct PRO cert. Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi direct / altă specificație întâlnită de obicei la telefoanele mid-range.

În partea superioară dață de portul microUSB și de jack-ul de 35 mm. În lateral dreapta au dispus butonul de power, iar în lateral stânga au poziționat reglarea volumului. La bază nu-i niciun conector.

Pe partea de telefonie funcționează ok. Nu am sesizat probleme din acest punct de vedere. Sunet puternic, clar, vorbești la telefon fără probleme și într-un spațiu cu zgomot mai pronunțat.

Cameră foto și video

Allview-A5-Duo (3)

3.2 Megapixeli, fixed focus, filmează la 720p. Există un mic delay între apăsarea butonului tactil pentru captarea fotografiilor și momentul în care face operațiunea în sine. Vă aduc o mică galerie foto făcută cu Allview A5 Duo. Și aici se descurcă destul de ok față de prețul pe care-l plătești pe telefon.

VIDEO

Autonomie

Allview-A5-Duo (7)

Baterie de 1700 mAh, display de 4 inch, procesor dual-core la 1.3 GHz și pot confirma că trece testul unei zile de utilizare în condiții moderate, cu două cartele SIM dispuse în smartphone. Este onorabil. Mă rog, dacă ai luminozitatea setată pe maxim, sincronizări în fundal și voce + mesaje pe ambele SIM-uri s-ar putea să nu treci jumătate de zi.

Preț

eMAG – 549 lei.

Concluzii

Allview-A5-Duo (14)

Allview A5 Duo respectă statutul de smartphone cu configurație de best-buy. Normal că la un astfel de produs mai faci și compromisuri, dar în cazul smartphone-ului de la Allview sunt mai puține decât la concurența reprezentată de telefoanele low-cost cu preț de sub 600 de lei.

Am centralizat punctele PRO și CONTRA:

PRO

– raport preț / performanțe excelent;

– hardware destul de puternic pentru un smartphone sub 600 de lei, un procesor Mediatek + Mali-400 capabil să ruleze majoritatea aplicațiilor din Google Play;

– dual-sim;

– Android 4.2.2 Jelly Bean cu o interfață ușor de customizat și simplă ca organizare;

– bateria de 1700 mAh își face datoria și aduce minim o zi de autonomie în condiții de utilizare moderate;

– 3G cu viteze de până la 21.6 Mbps, primul smartphone low-cost cu un modem 3G destul de bun.

CONTRA

– spațiu de stocare restrâns, un 2.5 GB / 3 GB ar fi fost de bun augur, problema este rezolvată de slotul pentru microSD-urile de până la 32 GB;

– senzor de 3.2 Megapixeli fără autofocus ci fixed focus.

Nota finală

Nota este relaționată la categoria de produse din care face parte: telefoane ieftine cu Android. Astfel s-a ajuns ca Allview A5 Duo să primească 8.28.

Smartphone

Allview A5 Duo

Design

8.5

Display și sunet

8

Hardware, sistem de operare și Performanță

8

Conectivitate

9

Foto și video

7

Autonomie

8

Preț

9.5

Nota finală

8.28

Fotografiile sunt făcute cu Canon 600D de la Canon România