Allview A5 Easy – review

13/09/2015

În introducerea ultimului review pe care l-am postat pe gadget.ro, cel pentru Allview P6 Qmax, vă spuneam că am ajuns să testăm din ce în ce mai multe gadgeturi de la această companie cu sediul în Brașov.

Iată că nu m-am înșelat absolut deloc, recenzia de față referindu-se la modelul low cost Allview A5 Easy. Poate singurul element cu care acest smartphone reușește să iasă în evidență este sistemul său de operare. Nu atât sistemul de operare în sine, cât versiunea cu care vine acest smartphone din fabrică – Android 5.1 Lollipop.

În rest, specificații ce uneori nu pot fi numite nici măcar decente (mă refer în special la procesorul dual-core), dar până la urmă, vorbim de un terminal ce poate fi achiziționat de la unul dintre operatorii de telefonie mobilă cu puțin peste 200 de lei (cu abonament începând de la 2 euro/lună).

Specificații detaliate pentru Allview A5 Easy:

Specificatii Allview A5 Easy

Design

Allview A5 Easy (11)

L-am primit pe Allview A5 Easy în pachetul de retail, în care se mai află și bateria, un încărcător pe USB, cablu microUSB – USB 2.0, manual de utilizare, certificat de garanție și cod pentru activarea antivirusului preinstalat pentru o perioadă limitată de timp.

Chiar dacă nu avem o folie de protecție în cutie, aceasta este gata montată pe ecranul telefonului, fiind astfel protejat de eventualele mici zgârieturi.

Ca aspect, Allview A5 Easy nu are cum să impresioneze. Nu designul a fost prioritar în conceperea acestui dispozitiv. Chiar dacă este un smartphone cu dimensiuni reduse (cel puțin pentru standardele actuale), raportul display/corp este clar dintre cele mai nefavorabile. Marginile de sus/jos și cele laterale sunt foarte generoase, iar grosimea este și ea una nu tocmai redusă.

Totuși, există un element pe care nu aveam cum să nu-l apreciez. Acesta ține de construcția lui Allview A5 Easy. Pentru prețul său, acest smartphone impresionează printr-o rigiditate structurală foarte ridicată și prin finisări mult mai bune decât te-ai aștepta. În plus, materialele sunt și ele de calitate.

Vorbind de materiale, trebuie să menționez că marginea dispozitivului este din metal și probabil este cea răspunzătoare de rezistența pe care o oferă smartphone-ul. Dimensinile reduse, dar și capacul spate din plastic mat, ajută enorm la un grip excelent. Practic, doar să vrei să-l arunci din mână pe Allview A5 Easy, pentru că altfel nu văd cum ți-ar putea scăpa din palmă.

Una peste alta, Allview A5 Easy nu are cum să impresioneze prea tare la capitolul design, dar cu toate acestea a reușit să lase o bună impresie, prin construcția deosebit de solidă, materiale corecte și finisări mai bune decât m-aș fi așteptat pentru prețul acestui gadget.

Ecran și sunet

Allview A5 Easy (9)

Trebuie să ne înțelegem de la bun început: Allview A5 Easy este un smartphone ieftin și pentru asta trebuie făcute niște compromisuri. Dacă vor fi prea multe pentru voi, puteți decide la sfârșit. Deocamdată, începem cu primul dintre ele.

Ecranul de 4 inci este de tip LCD cu panel TN. Doar luminozitatea poate fi catalogată ca suficientă, în rest, culorile sunt șterse, iar unghiurile de vizualizare foarte restrânse și chiar pun probleme în a percepe corect nuanțele afișate.

Pe de altă parte, răspunsul la atingere este exact și nu mi-a pus niciun fel de piedici în interacțiunea cu smartphone-ul.

Sunetul emis prin difuzorul de pe spatele dispozitivului, în colțul din stânga-jos, nu este nici el prea bun. Calitatea nu este tocmai cea mai rea, dar volumul maxim este unul mult prea redus. Sunt șanse mari să nu auzi telefonul când sună chiar și când este în propriul buzunar.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă și primim un sunet bine calibrat, cu toate frecvențele prezente și o intensitate suficientă pentru majoritatea utilizatorilor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview A5 Easy (10)

Ansamblul hardware putea fi unul decent, aș spune chiar în ton cu prețul smartphone-ului, dacă se opta pentru un procesor quad-core. În schimb, sub carcasă lucrează un procesor MediaTek MT6572 de tip dual-core la 1.2 GHz (așa ne arată CPU-Z, specificațiile producătorului spun că ar fi la 1 GHz). Chiar dacă este ajutat de o memorie RAM de 1 GB și de un accelerator grafic Mali-400 MP, procesorul dă semne de neputință în majoritatea sarcinilor impuse.

Spațiul de stocare este de 8 GB, în mod real fiind disponibili circa 5.2 GB. La aceștia putem adăuga un card microSD de până la 32 GB.

Jocurile simple pot fi rulate destul de fluid, dar nu este cazul pentru unele complicate.

Sistemul de operare preistalat pe Allview A5 Easy se pare că este unul dintre elementele cu care acest smartphone vrea să atragă clienții. Vorbim despre ultima iterație (la momentul publicării acestui review) de Android Lollipop, versiunea 5.1.

Ceea ce mi-a plăcut la sistemul de operare este faptul că a fost lăsat în stadiu nativ. Foarte puține elemente schimbate și asta este tocmai bine. Așa se face că dacă ai grijă să nu fie deschise prea multe aplicații în fundal și îți mai aduci aminte din când în când să golești memoria cache, sistemul de operare va rula destul de fluent.

Lagul apare în momentele în care începi să forțezi (doar un pic) ansamblul hardware. Din nou spun: din punctul meu de vedere, un procesor quad-core, de exemplu MediaTek MT6582, ar fi făcut ca totul să ruleze mult, mult mai bine.

Aplicațiile preinstalate pe Allview A5 Easy sunt foarte puține la număr. În afară de suita Google, din păcate din ce în ce mai consistentă, mai avem doar Bitdefender Antivirus (poate fi dezinstalat), Selfcare – shortcut către pagina de mobil Allview România și Update OTA.

Performanță

Teste benchmark Allview A5 Easy (1)

Am trecut în tableul de mai jos toate rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Allview A5 Easy.

Tabel teste benchmark Allview A5 Easy

Conectivitate

Allview A5 Easy (22)

Allview A5 Easy este un terminal dual-sim ce acceptă o cartelă de dimensiuni normale și una micro sim. Vitezele 3G maxime în download/upload sunt de 21/5.76 Mbps. Pe lângă suportul 3G dual-sim, Allview A5 Easy mai propune Wi-Fi în standardele 802.11 b/g/n, Wi-Fi  Direct, bluetooth 4.0 cu A2DP și EDR, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB (în partea de jos) și jack de 3.5 mm pe laterala de sus.

Butonul power și reglarea volumului se află pe partea dreaptă. Au fost situații când butonul power nu a răspuns din prima atunci când doream să trezesc la viață ecranul. Probabil o mică problemă întâlnită doar de mine, în cazul exemplarului de test.

În rest, Allview A5 Easy nu mi-a pus alte probleme cu elementele de conectivitate. Semnalul GSM este recepționat normal, poate doar puțin cam slab, sub medie. Tot mediocru este și sunetul din cască, atât ca volum maxim, cât și la calitate. Microfonul nu redă nici el sunetul cel mai fidel, partenerii de discuții având uneori probleme în a mă înțelege.

Cameră foto și video

Allview A5 Easy (12)

Am ajuns la capacitățile foto-video. Nimic special nici aici. Camera foto principală poate capta poze de maximum 5 Megapixeli, iar filmele înregistrate vor avea o rezoluție de până la 864 x 480 pixeli.

Nu insist în a vă spune cum se comportă camera principală de pe Allview A5 Easy. Puteți deduce asta și singuri analizând galeria de imagini de mai jos. Toate fotografiile au fost lăsate la rezoluția maximă de 5 Megapixeli.

Autonomie

Allview A5 Easy (23)

Aici Allview A5 Easy ar fi putut impresiona cu adevărat, dacă producătorul ar fi ales să doteze smartphone-ul cu un acumulator de 2000 mAh sau chiar mai mare. În schimb, avem parte de o baterie de 1400 mAh ce este suficientă, dar fără a primi cuvinte de laudă.

O zi de autonomie în condiții de utilizare medii spre intense va fi dusă la bun sfârșit. Chiar și forțat ceva mai tare, Allview A5 Easy va trece de 10 – 12 ore de autonomie. Nu știu însă câți utilizatori vor forța un smartphone ca Allview A5 Easy. El nu a fost conceput de la bun început ca unul performant de la care să ai așteptări prea mari.

Preț

Allview A5 Easy – 239 lei la Digi Mobil – preț întreg cu abonament începând de la 2 euro/lună sau avans 60 de lei și 12 rate a 15 lei, 6 rate a 30 lei, 3 rate a 60 lei. Opțiunea a doua este cu avans 145 de lei și 12 rate a 8 lei, 6 rate a 16 lei sau 3 rate a 18 lei.

Allview A5 Easy – 329 lei pe Allview.ro

Concluzii

Allview A5 Easy (18)

Din primul moment din care am început să testez Allview A5 Easy nu mi-am făcut mari speranțe în ceea ce privește experiența în utilizare. Sistemul de operare Android are nevoie de resurse hardware ceva mai performante, iar Allview A5 Easy nu le oferea.

Cu toate acestea, nu pot spune că acest smartphone este unul cu care nu poți trăi. Android-ul 5.1 Lollipop preinstalat se mișcă decent dacă ai grijă să nu-l soliciți prea tare.

Din păcate pentru el, Allview A5 Easy are un rival serios ce vine tocmai din India – Karbonn Sparkle V. Cu un preț echivalent, dar cu ansamblu hardware mai performant, ecran și baterie mai mari, dar mai ales și el cu Android 5.1 Lollipop, Karbonn-ul este o alegere mai inspirată.

Allview A5 Easy este o opțiune de luat în seamă doar achiziționat cu abonament Digi Mobil prin sistemul de rate oferit de acest operator.

Elemente pro sau contra pentru Allview A5 Easy:

PRO

– construcție cu adevărat solidă, banda de metal ce înconjoară dispozitivul contribuind din plin la această senzație;

– materiale corecte și finisări mai bune decât te-ai aștepta la acest nivel de preț;

– sistem de operare lăsat în stadiu aproape nativ, ce rulează fluent dacă nu este solicitat prea tare, cu bloatware ce tinde spre zero;

– sunetul primit prin jack-ul de 3.5 mm este bine calibrat și cu o intensitate suficientă.

CONTRA

– ecran cu panel LCD TN ale cărui culori și unghiuri de vizualizare decepționează;

– procesor dual-core ce face ca timpul de așteptare la încărcarea aplicațiilor să fie prea lung;

– sunetul din difuzorul extern și cel din casca pentru apeluri are intensitate prea scăzută.

httpvh://youtu.be/d0J9nMQVg1s

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.