Allview Allwatch – review

16/02/2017

Allwatch este primul ceas inteligent sub brandul companiei brașovene. Aș spune că au intrat destul de târziu în acest segment, dar asta contează mai puțin, mai degrabă interesează ce experiență de utilizare oferă pentru suma plătită.

Smartwatch-urile au intrat cumva într-un con de umbră, nu s-au dovedit a avea mare tracțiune la public. Totuși, am văzut în rândul elevilor mei că din ce în ce mai mulți folosesc un soluții de buget din această nișă, o deschidere există și nu doar aici, doar că nu avem o categorie de produse care să repete frenezia din spatele smartphone-urilor sau o desfășurare de forțe în genul celei din 2011 – 2013 pe segmentul tabletelor.

Încep cu datele hardware, iar de aici vedem ce știe Allwatch și dacă merită cei 300 – 350 lei pe care Allview îi afișează în dreptul său.

Specificații

Design

În pachet dați de smartwatch, cablu de încărcare magnetic pe trei pini, certificat de garanție. Allwatch are un corp metalic și o curea neagră din silicon, este chiar micuț la dimensiunile de 39 x 31 mm la lungime și lățime, grosimea urcând la 8.5 mm. Display-ul de 1.28 inch este monocrom și recunoaște gesturile tactile. Prima pornire a lui Allwatch s-a realizat prin conectarea cu ajutorul cablului din pachet la o sursă de alimentare. Nu are încărcător în pachet, dar îl puteți alimenta de la USB-ul laptopului, PC-ului etc.

Prin dimensiunile sale îl poți considera o mică jucărie. Am remarcat că Allview vinde curele ce se potrivesc la Allwatch – 59 lei pentru curea din piele mare, piele verde sau piele maro închis. Este bine că nu s-au limitat la o singură variantă și nu ar fi stricat ca în pachet pe lângă cureaua din plastic negru să se regăsească și una de piele.

Nu deranjează la mână, nu-l simți a deveni greu la utilizare îndelungată. Nu are niciun control fizic pe lateral, recunoaște gesturile touch pe display-ul de 1.28 inch. Atunci când este rotit se luminează, dar puțin de tot, aproape inutilizabil în spațiile întunecate. Avem un ecran rectangular, un design ce amintește puțin de tot de Apple Watch, repet propoziția – puțin de tot. Nu este o clonă la scară a smartwatch-ului companiei americane.

Carcasa metalică fabricată din oțel inoxidabil inspiră ideea de rezistență, de soliditate. Senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac se află la bază, tot acolo se află și pinii ce permit încărcarea acumulatorului. De apreciat ar fi certificarea IP67, nu se teme de contactul cu apa, nici în imersie totală.

Ecran

Memory LCD BW monocrom de 1.28 inch cu rezoluție 128×128 pixeli – nu poți seta luminozitatea, intensitatea afișării. Este un display iluminat, dar pe întuneric îl consider inutilizabil, prea slab ca să vezi ceva. Culmea este că se descurcă impecabil sub acțiunea razelor de soare, în stilul Vector Watch. Altceva nu ar mai fi de comentat pe marginea ecranului.

Avem un ecran tactil, nu este prea rapid în preluarea comenzilor și necesită un oarece timp de obișnuință. Nu-i la fel de prompt ca un display touch convențional, dar își face treaba.

Nu are difuzor încorporat, dar dispune de un motor de vibrații (când primești apel, diverse notificări, alarme). Te avertizează că ai notificări de parcurs și te invită să le vizualizezi pe ecran. Un difuzor ar fi fost de folos în momentul în care vroiai să-l transformi în headset ad-hoc, să poți prelua apelurile, direct pe ceas.

Hardware și interfață

Folosește procesorul dual-core M0 Nordic 51822 dezvoltat de către MediaTek în mod special pentru produsele wearable. Nu avem nevoie de cine știe ce putere de procesare (display monocrom, lipsă magazin de aplicații care să-i crească funcționalitatea).

Este compatibil cu smartphone-urile Android, iar pentru a-l folosi trebuie descărcată aplicația Allwatch din Google Play. Setările inițiale sunt destul de simple, necesită activarea unui cont și preluarea & sincronizarea datelor se află la un pas distanță. În cont specifici câteva date cu caracter personal spre a ajuta dispozitivul în a face diverse calcule (greutate, înălțime, stil de viață etc).

În momentul în care deschizi aplicația, sincronizarea se face în fundal. Pe ecranul de start din aplicație sunt date legate de caloriile consumate, nivelul de energie din smartwatch, pași + distanța, detalii legate de somn, alarme și informații legate de măsurătorile făcute cu senzorul de monitorizare al ritmului cardiac. Nu pot să spun că interfața mi-a plăcut în mod deosebit, dar nici rea nu este. Mai aș vedea loc de optimizare, în special pe partea de afișare a istoricului datelor înregistrate pe diverse segmente.

Aplicația Allwatch pentru Android;

Ceasul Allview dispune de control tactil și o interfață minimalistă. Pe ecranul de start sunt afișate ora și data, nivelul bateriei. Prin swipe în jos ai acces la numărul de pași, caloriile consumate și activare a senzorului pentru ritmul cardiac.

Prin swipe de la stânga la dreapta se navigează prin mesaje, posibilitatea de a porni un antrenament, alte setări. În fiecare categorie poți să activezi un submeniu prin swipe în jos.

Galerie de imagini cu interfața Allview Allwatch;

Conectivitate

Nu sunt prea multe de spus la acest capitol. Avem bluetooth 4.0, senzor pentru ritmul cardiac și conectorul ce permite reîncărcarea bateriei. Prin bluetooth + aplicația dedicată sunt preluate datele pe smartphone, iar acolo vezi diverse statistici.

În ce privește acuratețea datelor, se descurcă ceva mai bine ca brățara Xiaomi Mi Band 2 ce mi se pare de-a dreptul optimistă. Mi Band-ul începe să contorizeze pași și când scriu la tastatură, Allwatch nu cade în această capcană. Nu te poți baza pe o acuratețe de 100%, doar produsele cu GPS pot să atingă valori apropiate de realitate.

Autonomie

Pe site-ul Allview se specifică că se duce spre 7 zile. Avem un display monocrom, permanent activat, fără o iluminare puternică. Aș spune că rezistă chiar peste această valoare, la o utilizare medie atinge în jur de 10 zile. Cu 1 – 2 sincronizări ale datelor făcute pe zi.

Preț

Allview Allwatch – 329 lei la eMAG.

Concluzii

Allview Allwatch îl consider a fi un ceas cu design minimalist, cu funcții inteligente la pachet. Este mai mult față de un simplu ceas, dar nu l-aș încadra în mod neapărat în rândul smartwatch-urilor, cumva la trecerea între ceasuri și smartwatch-uri. Mai degrabă îl văd recomandat pentru cei ce vor să afle date legate de activitatea desfășurată peste zi, un produs simplu de utilizat, destul de bine fabricat. Nu-l consider neapărat smartwatch pentru că funcționalitatea sa nu este extinsă de un magazin cu aplicații dedicate. Trebuie să te mulțumești cu ceea ce oferă by default.

PRO

  • design minimalist, carcasă din oțel inoxidabil și certificare IP67;
  • autonomie rezonabilă și îl încarci în câteva minute pentru câteva zile;
  • ceas cu funcții extinse (monitorizare a pașilor, caloriilor și somnului, senzor pentru ritmul cardiac, notificări legate de apeluri, mesaje, alarme etc).

CONTRA

  • nu are un magazin de aplicații care să-i extindă funcționalitatea;
  • luminozitatea display-ului este redusă;
  • aplicație destul de stufoasă la nivel de interfață grafică.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.