Allview E3 Sign – review

06/06/2015

Allview E3 Sign este primul smartphone al companiei brașovene ce dispune de un cititor de amprentă. Amplasat pe spatele dispozitivului, sub camera foto principală, acesta dorește să ofere o securitate crescută asupra datelor din smartphone.

Celelalte specificații îl încadrează în gama mid-range, cu toate că se bazează pe un chipset nu tocmai nou – MediaTek MT6582. Mai jos aveți un tabel cu toate detaliile, dar mult mai important va fi să vedem cum s-a descurcat acest smartphone în decursul a aproape două săptămâni de test.

Specificații Allview E3 Sign

Specificatii Alview E3 Sign

Design

Allview E3 Sign

În cutia în care a venit Allview E3 Sign, mai găsim bateria, o husă flip din imitație de piele, o folie de protecție pentru ecran, încărcător, căști de tip in-ear cu două perechi de doape dopuri suplimentare, cablu microUSB – USB 2.0, manual de utilizare și certificat de garanție.

Allview E3 Sign vine la pachet cu destul de multe accesorii, iar asta nu poate fi decât îmbucurător. Husa am folosit-o tot timpul, întrucât oferă un grip excelent în mână și, în plus, protejează dispozitivul.

De la prima privire, Allview E3 Sign mi-a adus aminte de Oppo Find 7a. Similitudinile la nivel de design sunt evidente. Dacă smartphone-ul Allview ar fi venit în varianta pe alb, atunci chiar ar fi fost greu să-l deosebim de Oppo. Partea frontală și marginile sunt parcă identice: la baza ecranului este o bandă care la Oppo avea rol de LED de notificare, dar care în cazul Allview este doar pentru design; lateralele adăpostesc două muchii din metal între care se află un plastic (sau alt material) foarte dur. Acesta contribuie la rigiditatea structurală foarte bună a lui Allview E3 Sign.

Inclusiv butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt de inspirație Oppo Find 7a și, la fel ca la acesta, nu ies foarte tare în afara liniei smartphone-ului, uneori fiind mai greu de găsit.

Nu mai insist prea tare pe aspect, acesta poate fi analizat în detaliu prin intermediul galeriei foto de la final. Mai adaug însă că materialele sunt bune calitativ, finisările chiar reușite, iar construcția generală solidă. Nu ai impresia că ții în mână un device ieftin (nici nu prea este cazul).

Ecran și sunet

Allview E3 Sign

La o construcție de calitate (chiar dacă fără un design original) se adaugă un ecran la fel de bun. Nu am ce să-i reproșez. Nici măcar rezoluția HD nu te poate face să-ți dorești mai mult. Imaginile și textul apar bine conturate și nu vei avea nimic de reproșat aici.

Culorile parcă ar fi mers puțin mai vii, dar asta nu înseamnă că este ceva de neiertat. În schimb, luminozitatea este foarte intensă și face față destul de bine chiar și în lumina naturală. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar sensibilitatea la atingere bună.

Una peste alta, display-ul de 5.5 inci de tip IPS OGS este unul dintre punctele pro ale acestui smartphone și va fi trecut ca atare la sfârșitul review-ului.

Sunetul extern ce vine din colțul stânga-jos de pe spatele telefonului este bun. Suficient de puternic și cu destul bass, acesta nu va dezamăgi.

Prin jack-ul de 3.5 mm am primit un sunet mai bun îninte de un update de software. Mai exact, după câteva zile de folosire am primit notificarea că o nouă versiune de soft este disponibilă, iar după ce aceasta a fost instalată, sunetul prin jack-ul de 3.5 mm a devenit mai slab calitativ decât înainte. Acum lipsește bass-ul, care era destul de prezent cu varianta mai veche de software.

Căștile din pachet sunt de tip in-ear, cu fir plat și aduc pe lângă doapele dopurile montate deja, încă două perechi de astfel de accesorii. Nu oferă cel mai bun sunet, dar nu sunt nici dintre cele extrem de slabe. Unii utilizatori vor fi mulțumiți cu acestea, în timp ce alții vor comanda cu siguranță altele.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview E3 Sign

Pentru costul la care este propus momentan Allview E3 Sign ar fi trebuit să aducă un chipset de generație mai nouă, în opinia mea. MediaTek MT6582 nu este rău și l-am testat de foarte multe ori, iar acompaniat de 2 GB de RAM se mișcă excelent. Totuși, parcă la mijloc de 2015 ar fi mers un procesor pe arhitectură 64-bit.

Spațiul de stocare de 16 GB este în realitate de 13.19 GB. Nu e rău deloc, dar devine atunci când vezi că sunt disponibile două partiții: una de 2 GB ca memorie de sistem (insuficientă), iar ceilalți 11.19 GB repartizați stocării propriu-zise (muzică, poze etc.). Nu înțeleg de ce se complică companiile în a face aceste partiții, când ar putea lăsa foarte bine tot spațiul laolaltă.

Sistemul de operare este un Android 4.4.2 KitKat peste care Allview a adăugat o interfață proprie. Meniul de notificări, cel de setări rapide, precum și cel al setărilor generale sunt schimbate. Acesta din urmă seamănă foarte tare cu ceea ce întâlnim la Flyme OS de la Meizu. Iată că aici i-au lăsat în pace pe cei de la Oppo, dar au copiat de la alți chinezi. Detalii în galeria de screenshot-uri de la finalul acestui capitol.

Meniul nu agață mai deloc, nu avem parte de lag și totul rulează așa cum ar trebui. Mai există mici scăpări ale sistemului de operare atunci când sunt executate mai multe task-uri simltan, dar nimic de speriat.

După cum v-am spus deja, în cursul celor două săptămâni de test am primit un update de software. Înainte de acesta erau ceva probleme în timpul apelurilor de voce. Adică, după ce duceai telefonul la ureche, senzorul de proximitate își făcea treaba și închidea ecranul (normal), dar uita să-l mai deschidă chiar și atunci când apelul era încheiat (anormal). Odată cu noua versiune de soft această problemă a fost rezolvată.

Jocurile mai complicate sunt rulate decent de Allview E3 Sign, fără a fi oferite în schimb cele mai bune detalii.

Aplicațiile preinstalate pe Allview E3 Sign sunt câteva la număr. Cele mai multe vin în continuare de la Google, iar pe lângă acestea mai avem: Actualizare de sistem, Administrator fișier, Amprentă (soft dedicat senzorului de amprentă), Bitdefender Mobile Security, Busolă, Lanternă, Perfect365 (editare foto) și ZaZaRemote (soft ce transformă smartphone-ul în telecomandă universală prin intermediul portului IR – infraroșu).

Performanță

Teste benchmark Allview E3 Sign

În tabelul de mai jos puteți vedea toate rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Allview E3 Sign:

Tabel teste benchmark Allview E3 Sign

Conectivitate

Allview E3 Sign

Allview E3 Sign dispune de două sloturi pentru cartele de tip micro sim. Vitezele 3G pentru una dintre ele pot ajunge până la 21.1 Mbps în download sau până la 11.5 Mbps în upload. Mai există Wi-Fi 802.11 b/g/n cu Wi-Fi Direct și Wi-Fi Display, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, port IR și radio FM. Asta pe partea de conectivitate fără fir.

Prin contact direct avem port microUSB în partea de jos și jack de 3.5 mm sus.Tastele pentru reglarea volumului și cel power sunt amplasate pe laterala din dreapta.

Portul infraroșu transformă smartphone-ul în telecomandă cu ajutorul unui soft dedicat. Pentru a funcționa cel mai bine, dispozitivul trebuie îndreptat cât se poate de exact către receptorul televizorului (de exemplu), iar distanța până la acesta nu trebuie să fie nici ea prea mare. Mai departe de 4 metri, 4 metri și ceva nu a reușit să performeze.

Senzorul de amprentă, principalul argument de marketing pentru Allview E3 Sign, este amplasat pe spatele dispozitivului, sub LED flash-ul camerei principale. Acesta a funcționat foarte bine, având o rată de recunoaștere de circa 90%. Mai bine spus, cam în una din zece încercări nu a recunoscut corect amprenta. Aici contează și cum faci swipe pe senzor. Dacă modifici unghiul degetului față de data când ai înregistrat amprenta, în mod clar senzorul nu o va mai recunoaște.

Nu sunt un mare fan al senzorilor de amprentă și am folosit această funcție doar în scopul de a o testa.

Celelalte elemente de conectivitate s-au descurcat bine și nu am întâmpinat probleme din partea lor. Calitatea în apelurile de voce este bună, chiar peste medie aș spune, dar semnalul GSM ar fi putut fi mai bine recepționat. În zone în care de obicei am 2 linii la semnal, cu Allview E3 Sign abia dacă prindeam una, dar era posibil să nu fie nici măcar aceea. Nu înseamnă că am ratat apeluri, doar că recepția GSM nu este cea mai bună.

Cameră foto și video

Allview E3 Sign

Nu vei cumpăra Allview E3 Sign pentru capacitațile camerei foto de 8 Megapixeli. Aceasta nu reușește să ofere suficiente detalii, are mari probleme cu peisajele cu un contrast puternic, iar culorile nu sunt tocmai bine reprezentate.

Aveți mai jos câteva poze captate cu camera foto principală, iar prima dintre ele este lăsată la rezoluția maximă de 8 Megapixeli.

Autonomie

Allview E3 Sign

Bateria de 2800 mAh ar trebui să fie suficientă pentru a oferi o zi întreagă de autonomie în condiții de stres puternic. Așa și este, dar pot exista scenarii în care nici măcar 12 ore nu pot fi atinse. Nu știu câți utilizatori nu vor apuca seara cu ceva energie stocată în acumulator, dar nici nu neg că pot fi și astfel de cazuri.

Ca de fiecare dată vă spun că în funcție de fiecare dintre noi, autonomia bateriei poate fi extrem de diferită. Cert este că Allview E3 Sign nu suferă la acest capitol, dar nu este nici un premiant. Ușor peste medie, da.

Preț

Allview E3 Sign – 849 lei la eMAG;

Concluzii

Allview E3 Sign

Odată ce am trecut de capitolul preț, am ajuns inevitabil la final. După o actualizare de cost ce a făcut ca acesta să scadă momentan la aproximativ 850 de lei (față de 1000 la lansare) Allview E3 Sign nu este tocmai un smartphone de trecut cu vederea. Da, nu are puncte pro evidente, dar nu are nici unele contra atât de slabe.

Pur și simplu, Allview E3 Sign este un smartphone cu tehnologii în plus față de competitorii din același segment de preț. Mă refer aici în special la senzorul de amprentă și la portul IR. Dacă nu țineți neapărat să aveți așa ceva pe smartphone-ul vostru, în mod clar există alternative cel puțin la fel de bune.

Allview E3 Sign atacă piața cu un preț destul de bun momentan și cu cele două elemente de conectivitate/securitate menționate anterior.

Principalele puncte pro sau contra ale lui Allview E3 Sign sunt:

PRO

– ecran de calitate foarte bună;

– mai multe accesorii în pachet – husă flip, folie protecție ecran, căști in-ear cu două perechi de doape dopuri în plus;

– construcție solidă, cu materiale și finisări peste medie;

– senzor de amprentă și port IR.

CONTRA

– rezultate mediocre oferite de camera principală;

– recepția semnalului GSM putea fi mai bună.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.