Pot începe într-un mod direct. Allview H7 Xtreme este cea mai bună tabletă de 7 inch de sub brand autohton și o propunere serioasă pentru cei care caută un device capabil cu 3G, specificații hardware bune și un preț situat sub 200 euro.
Este și prima tabletă cu 3G și procesor MediaTek octa-core din oferta brandurilor românești, dar nu știu nici alte tablete b-brand care să vină cu un hardware similar. Aș mai adăuga și lipsa Berry UI la puncte PRO, o interfață apropiată de Android 4.4 KitKat la momentul în care rula pe Google Nexus 7 în edițiile pe 2012 și 2013.
Cred că Allview H7 Xtreme este și una dintre puținele tablete pe care le-aș lua în calcul spre a înlocui Google Nexus 7 din dotare. Ați văzut că de-a lungul timpului am testat multe produse ale brașovenilor de la Allview și niciodată nu am fost așa entuziast, pe parcursul review-ului veți vedea și de ce această reacție de început.
Datele hardware ce animă pe Allview H7 Xtreme le-am trecut în tabelul de mai jos:
Design
În pachet dați de tabletă cu folia de protecție montată peste ecranul de 7 inch, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, căști de tip in-ear argintii, agrafă pentru slotul cartelei SIM, cod de activare pentru o perioadă limitată a Bitdefender Mobile Security în versiunea full, certificat de garanție, manual cu instrucțiuni de utilizare.
Cântărește 271 grame și 7.5 mm grosime. Lasă impresia de tabletă compactă, destul de bine finisată. Carcasa lui H7 Xtreme este metalică, textură plăcută, rigiditate crescută. Cred că o husă ar fi binevenită spre a preveni eventuale zgârieturi.
Sigla Allview nu este regăsită în partea frontală ci doar stilizată neintruziv pe spate. Senzorul de 8 Megapixeli are dimensiuni apreciabile și promite fotografii de calitate. Nu este vreun senzor de dimensiune mică pus acolo doar ca să dea bine pe hârtie, cel puțin la prima vedere. H7 Xtreme aratâ cât de mult a evoluat piața ODM-urilor și faptul că nu trebuie să plătești peste 1000 – 1500 lei spre a primi o tabletă premium.
Allvie H7 Xtreme = finisare de bună calitate, materiale din categoria premium, design elegant, dimensiuni compacte.
Ecran și sunet
IPS LTPS de 7 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli și un alt punct PRO al tabletei. L-am folosit pe la 50% și nu am simțit nevoia să merg pe o luminozitate mai mare. Oferă un unghi larg de vizualizare, nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant, luminozitate mare, culori plăcute. Este un panel care nu are niciun punct slab, cel puțin nu l-am găsit eu în cele câteva săptămâni de utilizare ale tabletei.
Controalele sunt în stilul Nexus, de tipul touch buttons direct pe display. Sunetul provine de la un speaker poziționat în partea frontală, deasupra display-ului. Nu impresionează prin amplitudine, dar și la volum maxim oferă suficient de mult bass, păstrează un sunet calibrat fără a deveni strident. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Căștile de tip in-ear argintii incluse în pachet mi s-au părut a fi destul de bune, suficiente spre a oferi un sound corect.
Hardware, sistem de operare și aplicații
S-a optat pentru o soluție MediaTek octa-core la 1.7 GHz, Mali-450MP, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 32 GB. Mă aștept să vedem mai multe tablete cu acest ansamblu hardware, în perioada imediat următoare. Am testat destul de multe telefoane cu MediaTek octa-core și performanțele în testele de benchmark sunt comparabile cu cele obținute de Qualcomm Snapdragon 600 + Adreno 320 pe HTC One M7, HTC One max etc.
Rulează Android 4.4 KitKat fără Berry UI. Excelent. Este exact Android 4.4.2 KitKat-ul de pe tabletele Nexus, la momentul în care aveau această versiune software. Nu are întârzieri în meniu și nu am simțit nevoia unui launcher dedicat. La nivel de UI sunt câteva elemente schimbate: sigla Allview în loc de butonul celebru ce permite accesul la meniul de aplicații, câteva aplicații preinstalate, dar bloatware-ul l-aș considera a fi la un nivel minim, câteva opțiuni în plus prin meniul de setări.
Zona de notificări este împărțită în 2 arii (notificările propriu-zise și setările rapide). Câteva funcții integrate în plus:
HotKnot – permite schimbul de date cu un alt device compatibil prin atingerea display-ului;
PowerManagement cu opțiunile Smart Power Saving și Customized power saving. Ambele ajută la extinderea timpului de utilizare al tabletei, dar cu un sacrificiu făcut pe partea de performanță;
Display-ul are o opțiune numită ClearMotion ce oferă un plus pe partea de fluență în redarea clipurilor video;
Aplicații preinstalate pe Allview H7 Xtreme:
Bitfedender Mobile Security – cod de activare pentru varianta full pe 3 luni de zile, inclus în pachet;
Backup an Restore – nu mai sunt necesare alte detalii;
File Manager – idem;
System Update, Update OTA – idem;
– aplicațiile Google (Chrome, Google+, Hangouts, Maps, Play Store, Play Music, Play Newsstand, Voice Search).
Rulează orice aplicație sau joc din Google Play, indiferent de mărime și complexitate grafică. Îl ajută procesorul octa-core și cei 2 GB RAM preinstalați pe lângă acceleratorul grafic Mali-450MP.
Performanță
Rezultatele obținute le-am compilat în tabel:
Conectivitate
Are conectivitate 3G și suport pentru cartele de tip microSIM. Poți efectua și apeluri de voce pe lângă conexiunea de date. Speakerul din partea frontală se transformă în difuzor ad-hoc. Interesant este că tableta nu are senzor de proximitate, ecranul nu se stinge când aduci tableta la ureche. Mă rog, poți apăsa butonul de power. În rest, a luat cartela Digi Mobil fără probleme, și-a făcut setările și deja afișa 3G+ în partea superioară lângă indicatorul nivelului de energie din acumulator.
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, Wi-Fi display. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta regăsiți butonul de power și reglarea volumului, la bază se află portul microUSB, iar în lateral stânga dați de slotul ce acoperă cartela microSIM și cardul microSD de până la 32 GB. Este necesară o agrafă spre a-l deschide, un astfel de accesoriu fiind inclus și în pachet, dar merge și o agrafă oarecare.
În apelurile de voce se descurcă decent. La volum maxim ai parte de o calibrare bună, ai spune că ești pe la 50% din potențial. Mai direct, se aude un pic cam slab față de ceea ce mă așteptam. Recomanda un headset bluetooth ca să nu întoarceți capete pe stradă când vorbiți la un device cu display de 7 inch.
Cameră foto și video
8 Megapixeli cu dublu LED flash, filmează la 1080p cu 30 fps și cameră frontală de 5 Megapixeli pentru cei interesați de fotografiile de tip selfie.
Fotografii făcute cu Allview H7 Xtreme:
Autonomie
Bateria de 3500 mAh este și punctul slab al tabletei. Oferă în jur de 3 – 4 ore de utilizare cu luminozitatea la nivel maxim și activități în ritm intens pe device. De aceea cred că un acumulator extern devine absolut necesar spre a folosi tableta întreaga zi.
La utilizare moderată, cu pauze între folosirea lui H7 Xtreme poți atinge o zi, luminozitatea display-ului la 50%. Cred că o baterie de 5000 mAh ar fi făcut minuni și ar fi întregit tableta companiei brașovene. Nu ar fi existat niciun punct pe care un cârcotaș să-l exploateze.
Preț
Allview H7 Xtreme – 799 lei la eMAG.
Concluzii
Allview H7 Xtreme poate fi considerată o tabletă cu valențe premium la un preț situat la granița dintre low-cost și mid-range. Are multe puncte PRO, autonomia putea fi mai bună.
PRO
– display de bună calitate;
– design elegant, asamblare și materiale neașteptat de bune;
– Android 4.4 KitKat fără Berry UI;
– hardware suficient de puternic pentru mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play;
– bloatware aproape inexistent, cu excepția Bitdefender Mobile Security;
– camera de 8 megapixeli cu dublu LED flash se descurcă onorabil;
– tabletă de tip all-in-one cu Wi-Fi, 3G (date + apeluri de voce);
– preț așezat.
CONTRA
– autonomia putea fi mai bună;
– un senzor de proximitate nu ar fi stricat să fie integrat.