În ultimul timp am avut ocazia să folosesc un smartphone Allview cu sistem de operare Windows 8.1. Este un terminal dual sim cu ecran de 4.7 inci si dimensiuni, dar mai ales grosime, reduse.

Allview Impera i a fost lansat cu destul de mult timp în urmă, dar mă bucur că îl testăm și acum, mai ales dacă ne gândim că prețul s-a așezat și nu mai pot fi interpretări din acest punct de vedere. Pe parcursul recenziei veti vedea daca merita sa luati in calcul o eventuala achizitie a lui Allview Impera i.

Specificațiile Allview Impera i

Specificatii Allview Impera i

Design

Allview Impera i

În cutia primită la test, am găsit alături de smartphone și bateria, încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0, căști, folie de protecție pentru ecran, manual de utilizare și certificat de garanție.

Allview Impera i este unul dintre cele mai subțiri smartphone-uri dual sim ce rulează Windows Phone 8.1.  Place de la prima atingere, iar greutatea ce scade sub 100 de grame va fi de asemenea apreciată. Acestea sunt principalele atuuri date de designul telefonului. În rest, nu pot să spun că iese cu ceva în evidență. Vă puteți convinge din galeria de imagini de la sfârșit.

Sub ecranul de 4.7 inci sunt trei taste capacitive, iluminate, ce nu oferă prin forma lor niciun fel de informații asupra funcției pe care o îndeplinește fiecare. O să vă spun ce functii sunt indeplinite: back (înapoi), home (ieșire pe ecranul de start) și search (căutare prin motorul Bing). Ordinea descrisă de mine este de la dreapta la stânga.

Capacul spate al lui Allview Impera i este realizat dintr-un plastic lucios, de culoare albastru închis, ce prezintă și un model imprimat interesant. Acesta va ajuta la scunderea zgârieturilor, care vor veni cu siguranță. Spatele telefonului adună amprentele cu spor și nici nu oferă o aderență prea bună în palmă.

Materialele folosite în construcția lui Allview Impera i sunt în deplină concordanță cu prețul terminalului. Nu sunt deloc rele, iar finisările bune contribuie la senzația de produs reușit. Mai mult, construcția generală este solidă, iar smartphone-ul nu scote zgomote neplăcute oricum l-am strânge în mână.

Ecran și sunet

Allview Impera i

Display-ul lui Allview Impera i măsoară 4.7 inci în diagonală și oferă o rezoluție HD, 1280 X 720 pixeli. De aici rezultă o densitate a pixelilor de 312 ppi, absolut suficientă în majoritatea timpului.

Ecranul este un IPS cu tehnologie OGS (One Glass Solution) ce oferă protecție împotriva zgârieturilor prin sticla de tip Dragontrail Glass. Luminozitatea, culorile și unghiurile de vizualizare sunt bune și pot fi considerate chiar foarte bune atunci când ne gândim la clasa de preț în care se situează acest smartphone. Luând în considerare acest aspect, chiar nu am ce să-i reproșez display-ului de pe Allview Impera i.

Sunetul emis prin micuța grilă de pe spatele dispozitivului nu este cel mai grozav. Intensitatea este cel mult medie. Când Allview Impera i este așezat pe o suprafață orizontală se mai pierde încă aproximativ 50% din volumul maxim. Calitatea este normală în această categorie, deci nu tocmai de lăudat.

Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sound foarte bun. Are de toate, iar intensitatea este suficientă cât să afecteze urechile mai sensibile. Căștile din pachet nu sunt pretențioase și ar merita înlocuite cu altele din comerț dacă doriți să profitați la maxim de sunetul bun oferit de Allview Impera i prin jack-ul de 3.5 mm.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview Impera i

Soluția cu procesor Qualcomm MSM8212 quad-core la 1.2 GHz, cu GPU Adreno 302 și 1 GB de RAM nu sună prea promițător. Asta se întâmplă în special în cazul smartphone-urilor cu Android, dar pentru un terminal cu Windows Phone 8.1 nu sunt deloc probleme.

Sistemul de operare rulează extrem de fluid pe Allview Impera i. Nu există întârzieri în comenzi, totul decurge fluent și fără să agațe pe undeva. Datorită ansamblului hardware nu tocmai performant, există totuși timpi de așteptare mai mari când se accesează aplicații ceva mai complexe.

Asphalt 8: Airborne a mers foarte bine, cu detalii suficient de bune și fără pic de lag. Asta înseamnă că jocuri mai simple decât acesta nu vor avea niciun fel de probleme.

Windows Phone 8.1 nu necesită niciun fel de mențiuni speciale. El este același pe orice smartphone ce-l folosește și nu există modificări la nivel de interfață. Posibilitățile de customizare sunt destul de limitate, dar nu toată lumea caută neapărat așa ceva. Magazinul de aplicații a evoluat enorm, însă mai are până să ajungă la nivelul rivalilor principali – Play Store și App Store.

Aplicațiile preinstalate pe Allview Impera i sunt de fapt cele ce vin pe orice smartphone cu Windows Phone 8.1. Vă amintesc câteva dintre ele: Călătorii, Culinar, Finanțe, Facebook, Fresh Paint, Hărți, Meteo, Office, Office Lens, OneDrive, OneNote, Outlook, PDF reader, Sănătate și fitness, Skype, Sport, Stocare inteligentă, Știri, YouTube. Multe dintre ele pot fi dezinstalate dacă nu le veți folosi.

Performanță

teste benchmark Allview Impera i

După ce Allview Impera i a trecut prin câteva teste de benchmark am structurat rezultatele în tabelul de mai jos.

Teste benchmark Allview Impera i

Conectivitate

Allview Impera i

Allview Impera i este un smartphone dual sim ce acceptă două cartele de tip micro sim. Dispune de viteze 3G HSPA+ (42/5.76 Mbps) doar pe sim 1, așa că trebuie să introduceți cartela pe care o veți folosi pentru date numai în acel locaș.

Smartphone-ul ne mai oferă Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0 cu AD2P și EDR, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB 2.0 și jack de 3.5 mm. Niciunul dintre ele nu mi-a cauzat neplăceri.

Pe laterala din stânga avem tastele pentru reglarea volumului, sus este jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB, iar pe partea dreapta regăsim butonul power. Jos nu este prezent niciun element.

Calitatea în apelurile de voce este de nivel mediu, atât atunci când ne referim la volumul oferit de difuzor, cât și atunci când vorbim despre calitatea sunetului. Recepția semnalului GSM este destul de bună și stabilă.

Cameră foto și video

Allview Impera i

Deși se laudă cu un senzor de 8 Megapixeli care s-ar putea să-i atragă pe unii, Allview Impera i

nu oferă rezultate impresionante pe partea foto-video.

Pozele nu oferă suficiente detalii, iar culorile par puțin cam șterse. Clipurile video pot fi captate la o rezoluție maximă de 864 X 480 pixeli, așa că nici de aici nu putem emite pretenții.

Mai jos aveți câteva exemple despre cum se descurcă camera principală de pe Allview Impera i.

Clip video facut cu Allview Impera i;

Autonomie

Allview Impera i

Cu o baterie de numai 1750 mAh am putea să credem să credem că Allview Impera i nu poate oferi o autonomie decentă. Iarăși intră în discuție sistemul de operare mult mai bine optimizat pe această parte.

Cu o utilizare intensă există șanse suficiente să ajungeți seara acasă cu ceva energie electrică stocată în acumulator. Folosit mediu, Allview Impera i poate trece destul de ușor de o zi de autonomie și se poate întinde chiar la două. Depinde foarte mult de utilizator.

Preț

Allview Impera i – 499 lei la Altex.

Concluzii

Allview Impera i

După cele câteva zile de utilizare ale lui Allview Impera i mi-am format câteva impresii despre el. În primul rând nu are cum să nu atragă prin grosimea extrem de redusă, dar și prin greutatea scăzută. Pot spune că se potrivește cel mai bine în mâinile fetelor. Construcția, finisările și chiar materialele sunt  bune, mai ales când ne uitâm la costul la care este propus momentan.

Sistemul de operare rulează fluent, jocurile și aplicațiile nu pun prea mari probleme ansamblului hardware și în consecință se conturează o experiență în utilizare reușită. Iată că și la mai puțin de 500 de lei se poate obține așa ceva.

Cele mai importante elemente bune sau rele pentru Allview Impera i sunt mai jos:

PRO:

– design plăcut cu grosime și greutate reduse;

– construcție și finisări bune în această clasă de preț;

– ecran plăcut, având culori, unghiuri de vizualizare și luminozitate bune;

– sistem de operare ce rulează fluent;

– sunet de calitate oferit prin jack-ul de 3.5 mm.

CONTRA:

– capacul spate este predispus la zgârieturi și acționează ca un magnet pentru amprente;

– camera de 8 Megapixeli nu oferă rezultate prea bune.